Nietolerancja pokarmowa?

2020-09-12 08:00:12(ost. akt: 2020-09-12 08:01:20)   Artykuł sponsorowany
Produkty bez laktozy ułatwiają życie osobom z nietolerancją pokarmową.

Produkty bez laktozy ułatwiają życie osobom z nietolerancją pokarmową.

Autor zdjęcia: mat Klienta

Nie wszystkim z nas jest wszystko jedno czy pijemy mleko zwykłe, czy bez laktozy, bo jeśli mamy nietolerancję na mleczny cukier, sięgnięcie po produkty z laktozą może nam się odbić… na zdrowiu. A już na pewno na samopoczuciu. Dlatego gdy technolodzy stworzyli produkty mleczne bez laktozy, życie stało się lżejsze.

Nietolerancja cukru występującego w mleku, to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych. Ma ona miejsce wtedy, gdy w organizmie występuje brak lub niedobór laktazy, czyli enzymu koniecznego do rozkładu laktozy. Wówczas po spożyciu mleka lub innych produktów zawierających laktozę pojawiają się dolegliwości układu pokarmowego. Grupa konsumentów, których organizm nie trawi cukru znajdującego się w mleku, stale rośnie i dzisiaj jest to już całkiem spore grono. Wraz z popytem rośnie również oferta asortymentowa, która zaspokaja potrzeby tych waśnie klientów. W sklepach można znaleźć wiele produktów nabiałowych o obniżonej zawartości laktozy, które są dobrze tolerowane przez osoby cierpiące na ten typ nietolerancji pokarmowej.





Zapewne wielu z nas widziało takie produkty, a nawet miało okazję je próbować. A to z ciekawości, a to ze świadomością, że produkty bez laktozy po prostu mogą być łatwiej przyswajalne. Zwłaszcza dla tych, którym spożycie laktozy przysparza nieprzyjemnych dolegliwości. Nietolerancja laktozy dotyczy prawie 30 proc. Polaków, czyli co trzeci z nas ma problemy z trawieniem mleka. Dlaczego? W różnym okresie naszego życia spada zdolność organizmu do trawienia laktozy. Objawy tego typu nietolerancji najczęściej pojawiają się dopiero w wieku dojrzewania lub u osób dorosłych. Rzadziej występują u niemowląt i dzieci. Generalnie może więc ona pojawić się w każdym wieku, dlatego warto obserwować organizm i jeśli po określonych posiłkach boli nas brzuch czy męczą nas wzdęcia, to może to być sygnał ostrzegawczy. Organizmy niektórych z nas, mogą mieć problem z wytwarzaniem laktazy, niezbędnej do trawienia laktozy. Walka z nietolerancją cukru mlecznego nie jest łatwa. Zwłaszcza, gdy ma się ochotę na pyszną kawę latte.




Absolutną rację mają nasze mamy i babcie, które już od wieków edukują nas w temacie nabiału oraz jego walorów zdrowotnych. Jest on bogatym źródłem protein, minerałów, witamin i wapnia, wzmacnia zęby, kości i tkanki, a także korzystnie wpływa na nasz rozwój. Polecają go również dietetycy i lekarze. Czyżby więc osoby cierpiące na brak tolerancji mlecznego cukru miałyby zrezygnować z nabiału? Czy miałyby być pozbawione tak cennych dla organizmu składników? Absolutnie nie! I tu z pomocą przychodzi nam nauka. Dzisiaj osoby te nie muszą już omijać szerokim łukiem lad z nabiałem i mlekiem. Produkty pozbawione laktozy, można kupić niemalże w każdym sklepie. I to one właśnie są wybawieniem dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy i wspaniałą alternatywą dla standardowych produktów nabiałowych.





Ponieważ tak wielu z nas nie może sobie pozwolić na komfort spożywania produktów nabiałowych z powodu zawartości laktozy, którą znajdziemy przede wszystkim w mleku — krowim, kozim czy owczym, ale również w jogurtach, śmietanach czy innych produktach mlecznych, ale nie w serach dojrzewających, wielu producentów poszerzyło swoje portfolio o linię produktów bezlaktozowych. Jedną ze spółdzielni mleczarskich, które zadbały o tą grupę klientów jest Mlekpol. Dzięki takim produktom bezlaktozowym jak mleko, serek wiejski, sery, jogurty pitne marki Łaciate czy twaróg Mazurski Smak, możemy się cieszyć nabiałem bez nieprzyjemnych skutków ubocznych. Śmiało można je jeść i delektować się naturalnym mlecznym smakiem.








Kruche i delikatne rogaliki z dodatkiem serka wiejskiego. Tak pyszne, że nie potrzebują nadzienia, choć oczywiście można je przełożyć na przykład dżemem lub kremem czekoladowym. Z podanego przepisu wychodzi 16 rogalików. Warto przygotować od razu podwójną porcję!

Drożdżowe rogaliki z serka wiejskiego:


Składniki:


• 240 g mąki pszennej,
• 120 ml ciepłego mleka Łaciate bez laktozy,
• 100 g odsączonego serka wiejskiego Łaciaty bez laktozy (bez śmietanki),
• 3,5 g drożdży instant,
• 1 łyżka cukru,
• 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
• 1 jajko,
• cukier do posypania


Przygotowanie


Krok 1
W misce wymieszać mąkę z drożdżami. Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.


Krok 2
Gdy ciasto wyrośnie, podzielić je na dwie części. Pierwszą z nich rozwałkować i wyciąć z niej 8 trójkątów. Na każdy z trójkątów nałożyć serek. Następnie trójkąty zawinąć, formując rogaliki. Analogicznie postąpić z drugą częścią ciasta.

Krok 3
Rogaliki przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Ponownie przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia na 15 minut.

Krok 4
Piekarnik nagrzać do 180⁰C.

Krok 5
Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.

Krok 6
Wstawić do piekarnika i piec około 10-15 minut, do zarumienia.

Smacznego!!!

Więcej przepisów na najlepszewkuchni.pl.

POZNAJ WIĘCEJ PRODUKTÓW BEZ LAKTOZY MARKI MLEKPOL:

Źródło: Gazeta Olsztyńska