Pandemia koronawirusa i sezon na lody to według czytelników niezbyt dobre połączenie. Ale ludzie chcą normalności. Są na wakacjach, na urlopach i pragną na chwilę zapomnieć o trudnych czasach. Za to sanepid przypomina o przestrzeganiu zasad.
— Jeśli przyszłaby wiadomość, że ktoś jest zakażony, to wszyscy wylądowalibyśmy na kwarantannie. Zdrowie jest najważniejsze, ale wiadomo, że tegoroczny sezon jest wyjątkowo krótki i niezbyt szczęśliwy. Stosujemy wszelkie obostrzenia, które są wymagane. Maseczki, rękawiczki, dezynfekcja rąk, stanie w kolejkach — wylicza.
— Do lodziarni trzeba wejść w maseczce i złożyć zamówienie. Dopiero przy stoliku można odsłonić usta, żeby spożyć loda. Zdarza się, że klienci się buntują...
— Blaty są często dezynfekowane, personel pracuje w przyłbicach oraz rękawiczkach jednorazowych. Nie mieliśmy jeszcze kontroli, ale pracujemy na widoku. Zdarza się, że przechodzi koło nas personel policji i zerknie, a potem idzie dalej. Nie mieliśmy jeszcze nigdy sygnałów, że coś jest nie tak.
— Jest gorzej niż przed rokiem. Najciężej było po otwarciu budki zarz po zdjęciu obostrzeń — dodaje.
— Za to odpowiada przedsiębiorca — przekonuje. — Niestosowanie się do wytycznych grozi karami. Zachowania związane z przestrzeganiem higieny to podstawa. Koronawirus to jedno, a drugie to różnego rodzaju wirusy chorobotwórcze. Zawsze w kontakcie z żywnością trzeba mieć nałożone rękawiczki jednorazowe. Nieprzestrzeganie higieny skutkuje zatruciem pokarmowym u konsumentów.
— Jeśli ich się nie przeszkoli, nie zapewni im środków, nie będą one przestrzegały zasad. Nie będą nawet o nich wiedziały — ubolewa. — To na przedsiębiorcach spoczywa odpowiedzialność.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby stosować standardowe praktyki w celu zredukowania ekspozycji i transmisji chorób, które obejmują:
— właściwą higienę rąk,
— higienę kasłania/kichania,
— zasady bezpieczeństwa żywności,
— ograniczenie przez pracowników bliskiego kontaktu z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego (kichanie, kaszel).
Osoby chore wykazujące ww. objawy nie mogą pracować w zakładach spożywczych.
WAŻNE!
Pracownicy branży spożywczej muszą myć ręce:
— przed rozpoczęciem pracy;
— przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona;
— po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
— po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
— po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
— po skorzystaniu z toalety;
— po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
— po jedzeniu, piciu, lub paleniu;
— po kontakcie z pieniędzmi.
źródło: gis.gov.pl
Czytaj e-wydanie
Gazeta Olsztyńska zawsze pod ręką w Twoim smartfonie, tablecie i komputerze. Codzienne e-wydanie Gazety Olsztyńskiej, a w piątek z tygodnikiem lokalnym tylko 2,46 zł.
Kliknij w załączony PDF lub wejdź na stronę >>>kupgazete.pl
Komentarze (6) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
Rafal #2950498 | 188.146.*.* 20 lip 2020 18:09
Jeżeli mi restaurator by powiedział że mam założyć maseczkę na 15 sekund po to tylko by zająć miejsce i to bym z takiej restauracji wyszedł i nigdy więcej nie wrócił. Zresztą jest totalnie martwy przepis. Chodzę po knajpach i widzę. Rozumiem, że jak siądę przy stoliku to wirusa już nie na. Bzdury, bzdury i jeszcze raz bzdury. A jak to wygląda widzieliśmy podczas kampanii. Tam też wirusa nie było. A na basenach też nie ma wirusa jak człowiek koło człowieka jest?!
!
odpowiedz na ten komentarz
beata #2950321 | 77.111.*.* 20 lip 2020 10:30
Rękawiczki nie dają żadnej gwarancji a wręcz to o wiele większe zagrożenie. Większość myśli, że jak ktoś ma rękawiczkę na dłoni to już jest cudownie chroniony przed wszystkim. Rękawiczki to brak higieny. Dotykają wszystkiego i wszędzie a syf się zbiera na rękawiczkach. Dobrze umyta dłoń jest o wiele bardziej bezpieczna...
Ocena komentarza: warty uwagi (8) !
odpowiedz na ten komentarz
Olka #2950250 | 5.172.*.* 20 lip 2020 07:44
Niech Sanepid w końcu bierze się do roboty i kontroluje sklepy i punkty usługowe!
Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) !
odpowiedz na ten komentarz
Real #2950199 | 88.156.*.* 19 lip 2020 22:48
Wydaje się, że wielu ludzi w dobie pandemii zupełnie straciło orientację. Spójrzmy proszę na ten fragment samego "wstępniaka" do powyższego felietonu. Cytuję - "Ale ludzie chcą normalności. Są na wakacjach, na urlopach i pragną na chwilę zapomnieć o trudnych czasach." - koniec cytatu. Czy zauważamy bezsens? LUDZIE CHCĄ NORMALNOŚCI. To prawda, nie przeczę, tylko warto się chwilę zatrzymać nad tymi słowami. No bo czy od tego, że CHCEMY, wirus i związane z tym zagrożenie życia znikną jak po użyciu czarodziejskiej różdżki????? Popatrzmy dalej w tekst - "SĄ NA WAKACJACH, NA URLOPACH i chcą normalności". Czy dlatego, że "SĄ", to zagrożenie wirusem znika????? A może zniknie jutro????? I od jutra już NIE będzie zagrożenia???? Dlaczego media NIE przypominają o zagrożeniu tak jakoś normalnie, bez szukania sensacji???? Bo to ważne!!!!! Ważne dlatego, że jesteśmy w sytuacji, gdzie stan realnego zagrożenia zdrowia i życia ISTNIEJE!!!!! I nie wolno nam o tym zapominać, bo to niesie za sobą tragiczne konsekwencje!!! Wydaje się, że media powinny nas pokrzepiać, przypominać i wzmacniać psychicznie i emocjonalnie, bo MY CHCEMY przetrwać!!!!! Bo chcielibyśmy aby nasi bliscy także przetrwali!!!!! Ale żeby tak mogło być musimy być w tych trudnych czasach ostrożni i czujni. Bo wcale NIE jest regułą, że bycie młodym daje gwarancję przetrwania, o nie!!!!! Warto o tym pamiętać!
Ocena komentarza: warty uwagi (1) !
odpowiedz na ten komentarz
wons #2950194 | 185.103.*.* 19 lip 2020 22:27
Dajcie już spokój! Zarazić się można wszędzie. W Biedrze nikt maski nie nosi. Tu kaszlnie, tu pierdnie... Zgodnie z przewidywaniami bedziemy musieli z tym życ. Trzeba sie nauczyc. I autoszczepionkowóc wsadzić do wora.A wór w dół.
Ocena komentarza: warty uwagi (3) !
odpowiedz na ten komentarz