Grunt to maślanka!
2020-04-27 09:50:00(ost. akt: 2020-04-27 11:00:49)
Artykuł
sponsorowany
Świetnie gasi pragnienie, sprawdza się w wypiekach. Jest nie tylko smaczna, ale także bardzo zdrowa. Szklanka maślanki dostarcza nam wielu witamin, związków mineralnych, a mało kto wie, że to także naturalny probiotyk.
Już na wejście widać zatem, że maślankę po prostu warto pić. Dlaczego jeszcze powinniśmy włączyć ją do naszej codziennej diety?
Fakty
Zasadniczo maślanka to fermentowany napój mleczny o łagodnym, orzeźwiającym, śmietankowo-orzechowym smaku. Technologicznie jest ubocznym produktem przy wyrobie masła. Jest niskokaloryczna, a dzięki obecności kwasu mlekowego i bakterii fermentacji mlekowej wspomaga dobroczynną florę jelitową. Maślanka jest bogatym źródłem wapnia i lecytyny. Jest też lekkostrawna: nasz przewód pokarmowy rozkłada ją 2-3 razy szybciej niż mleko. Ponieważ w jej składzie jest ok. 0,6 proc. kwasu mlekowego, który pobudza wydzielanie soku żołądkowego — maślanka ułatwia i reguluje trawienie. Obecność kwasu mlekowego sprzyja też rozwojowi dobroczynnych bakterii jelitowych, dzięki którym zyskujemy ochronę przed infekcjami, poprawę pracy jelit, uregulowanie rytmu wypróżnień, lepsze odżywienie komórek nabłonka jelita i mniejsze ryzyko nowotworów jelita grubego.
Maślanka dobrze sprawdzi się w gaszeniu pragnienia podczas letnich upałów — dawniej idealnie gasiła je podczas żniw. Można pić ją samą, jako dodatek do młodych ziemniaków z koperkiem, także używać jako bazy do koktajli z dodatkiem owoców i miodu. W sklepie dostaniemy maślankę naturalną, ale też smakową: truskawkową, stracciatella, brzoskwiniową i o smaku pieczonego jabłka — do wyboru, do koloru…!
Zasadniczo maślanka to fermentowany napój mleczny o łagodnym, orzeźwiającym, śmietankowo-orzechowym smaku. Technologicznie jest ubocznym produktem przy wyrobie masła. Jest niskokaloryczna, a dzięki obecności kwasu mlekowego i bakterii fermentacji mlekowej wspomaga dobroczynną florę jelitową. Maślanka jest bogatym źródłem wapnia i lecytyny. Jest też lekkostrawna: nasz przewód pokarmowy rozkłada ją 2-3 razy szybciej niż mleko. Ponieważ w jej składzie jest ok. 0,6 proc. kwasu mlekowego, który pobudza wydzielanie soku żołądkowego — maślanka ułatwia i reguluje trawienie. Obecność kwasu mlekowego sprzyja też rozwojowi dobroczynnych bakterii jelitowych, dzięki którym zyskujemy ochronę przed infekcjami, poprawę pracy jelit, uregulowanie rytmu wypróżnień, lepsze odżywienie komórek nabłonka jelita i mniejsze ryzyko nowotworów jelita grubego.
Maślanka dobrze sprawdzi się w gaszeniu pragnienia podczas letnich upałów — dawniej idealnie gasiła je podczas żniw. Można pić ją samą, jako dodatek do młodych ziemniaków z koperkiem, także używać jako bazy do koktajli z dodatkiem owoców i miodu. W sklepie dostaniemy maślankę naturalną, ale też smakową: truskawkową, stracciatella, brzoskwiniową i o smaku pieczonego jabłka — do wyboru, do koloru…!

Na zdrowie
Maślanka to jeden z najmniej kalorycznych przetworów mlecznych. W 91 proc. składa się z wody, a 100 g napoju dostarcza 45 kcal i zawiera jedynie 1,5 proc. tłuszczu. Bardzo ważnym składnikiem maślanki jest wapń: istotny w rozwoju dzieci, zapobiega osteoporozie i wpływa na stan układu krwionośnego. Organizm dorosłego człowieka potrzebuje około 1000 mg wapnia każdego dnia — szklanka maślanki dostarcza około 30 proc. tego dziennego zapotrzebowania. Znajdziemy w niej też witaminy z grupy B, które uczestniczą w przemianach energetycznych i odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Kolejny bardzo cenny składnik maślanki to lecytyna, która bardzo pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, wspomaga pracę wątroby, uczestniczy w metabolizmie tłuszczu i cholesterolu, spowalnia starzenie komórek i pełni wiele innych ważnych funkcji. Produkt polecam szczególnie osobom, które po wypiciu mleka źle się czują: maślanka nie wywołuje problemów żołądkowych.
Maślanka to jeden z najmniej kalorycznych przetworów mlecznych. W 91 proc. składa się z wody, a 100 g napoju dostarcza 45 kcal i zawiera jedynie 1,5 proc. tłuszczu. Bardzo ważnym składnikiem maślanki jest wapń: istotny w rozwoju dzieci, zapobiega osteoporozie i wpływa na stan układu krwionośnego. Organizm dorosłego człowieka potrzebuje około 1000 mg wapnia każdego dnia — szklanka maślanki dostarcza około 30 proc. tego dziennego zapotrzebowania. Znajdziemy w niej też witaminy z grupy B, które uczestniczą w przemianach energetycznych i odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Kolejny bardzo cenny składnik maślanki to lecytyna, która bardzo pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, wspomaga pracę wątroby, uczestniczy w metabolizmie tłuszczu i cholesterolu, spowalnia starzenie komórek i pełni wiele innych ważnych funkcji. Produkt polecam szczególnie osobom, które po wypiciu mleka źle się czują: maślanka nie wywołuje problemów żołądkowych.

Do placków!
Maślanki można używać też do wypieków, choćby do wilgotnego ciasta z owocami, gofrów, a także do placków typu amerykańskie pancakes. To na maślance przygotowuje się zupy — żurek i chłodnik. Jakby tego było mało, maślanka sprawdzi się jako marynata do mięs i ryb: dzięki niej będą delikatniejsze i nie wyschną w czasie pieczenia. A z pieczonej piersi indyka wcześniej zamarynowanej w maślance samodzielnie w domu przygotujemy pyszną więdlinę — delikatną, soczystą i, co najważniejsze, naturalną.
Maślanki można używać też do wypieków, choćby do wilgotnego ciasta z owocami, gofrów, a także do placków typu amerykańskie pancakes. To na maślance przygotowuje się zupy — żurek i chłodnik. Jakby tego było mało, maślanka sprawdzi się jako marynata do mięs i ryb: dzięki niej będą delikatniejsze i nie wyschną w czasie pieczenia. A z pieczonej piersi indyka wcześniej zamarynowanej w maślance samodzielnie w domu przygotujemy pyszną więdlinę — delikatną, soczystą i, co najważniejsze, naturalną.
Jak przechowywać maślankę?
Termin przydatności maślanki do spożycia to zwykle 21-23 dni, ale po otwarciu najlepiej spożyć ją w ciągu 24 godzin. Zawsze należy przechowywać ją w lodówce, ponieważ temperatura powyżej 10 st. C sprzyja rozwojowi bakterii patogennych, a napój traci część swoich wartości odżywczych i gorzej smakuje. Polecam przy tym najwyższą półkę lodówki, a opakowanie musi być szczelnie zamknięte — maślanka nader łatwo absorbuje zapachy.
Magdalena Maria Bukowiecka
Termin przydatności maślanki do spożycia to zwykle 21-23 dni, ale po otwarciu najlepiej spożyć ją w ciągu 24 godzin. Zawsze należy przechowywać ją w lodówce, ponieważ temperatura powyżej 10 st. C sprzyja rozwojowi bakterii patogennych, a napój traci część swoich wartości odżywczych i gorzej smakuje. Polecam przy tym najwyższą półkę lodówki, a opakowanie musi być szczelnie zamknięte — maślanka nader łatwo absorbuje zapachy.
Magdalena Maria Bukowiecka
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez