GazetaOlsztynska.pl
29 lipca 2025, Wtorek
imieniny: Marty, Konstantego, Olafa
  • 18°C
    Olsztyn

Unia Europejska
GazetaOlsztynska.pl
    • Wiadomości
    • Sport
    • Plebiscyty
    • Biznes
    • Nieruchomości
    • Moje Mazury
    • e-Wydania
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Portale miejskie
  • Bartoszyce
  • Działdowo
  • Braniewo
  • Ełk
  • Giżycko
  • Gołdap
  • Iława
  • Kętrzyn
  • Lidzbark Warmiński
  • Lubawa
  • Mrągowo
  • Morąg
  • Nidzica
  • Nowe Miasto Lubawskie
  • Olecko
  • Olsztyn
  • Ostróda
  • Pisz
  • Szczytno
  • Węgorzewo
GazetaOlsztynska.pl
  • Wiadomości
  • Sport
  • Plebiscyty
  • Biznes
  • Nieruchomości
  • Moje Mazury
  • e-Wydania
Dodaj: Artykuł Ogłoszenie
  • Ogłoszenia
  • Anty-defamation
  • Kongres Przyszłości
  • Europe Direct
  • Plebiscyt Sportowy
  • Bartoszyce
  • Działdowo
  • Braniewo
  • Ełk
  • Giżycko
  • Gołdap
  • Iława
  • Kętrzyn
  • Lidzbark Warmiński
  • Lubawa
  • Mrągowo
  • Morąg
  • Nidzica
  • Nowe Miasto Lubawskie
  • Olecko
  • Olsztyn
  • Ostróda
  • Pisz
  • Szczytno
  • Węgorzewo

Wybierz najlepszy przepis wegetariański!

  Galeria z dnia 7 paź 2014 10:09   Tagi: Ełk, nasz konkurs, przepisy

Babka z cukini

Babka z cukini Składniki 4 szklanki startej na tarce o dużych oczkach cukinii 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag żółtego sera 4 jajka szklanka oleju cebula masło do posmarowania formy Przygotowanie 1.Jajka dokładnie roztrzepujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulą obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. 2.Wszystkie składniki dodajemy do startej cukinii. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy. 2.Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy, a następnie pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Barbara Sikorska

Autor: Barbara Sikorska

Kotleciki z kaszy Gryczanej-Hreczniaki

Kotleciki z kaszy Gryczanej-Hreczniaki Składniki: 2 torebki kaszy gryczanej 250 gram twarogu półtlustego 2 jajka,średnia cebula bułka tarta sól,pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę ugotować, przestudzić i zemleć przez maszynkę do mięsa razem z twarogiem. Dodać jajko, podsmażoną na złoto cebulę. Doprawić do smaku. Uformować kotleciki, obtaczać w jajku i tartej bułce i smażyć na złoty kolor. Dobra rada - aby podczas formowania kotlety nie kleiły się do rąk,ręce lekko namaczać w wodzie. Kotlety są fantastyczne na zimno i na gorąco.Można je serwować z różnymi sosami, posypywać podsmażonymi pestkami słonecznika.

Autor: Ewa Bujnowska

Bomba witaminowa

Bomba witaminowa Składniki: duża garść świeżego szpinaku 1 pomarańcza 1 banan 1/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Szpinak myjemy, banana i pomarańczę obieram i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, dodajemy wodę i miksujemy. Gotowe!

Autor: Beata Różańska

Słoneczna zupa

Składniki: 2 żółte papryki 1 awokado 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 250 mln bulionu rosołowego oliwa sól pieprz cayenne grzanki szczypiorek Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy bulion rosołowy, kukurydzę i szczyptę pieprzu cayenne. Następnie gotujemy to ok. 20 min, po czym dodajemy obrane awokado. Wszystko miksujemy i doprawiamy do smaku solą. Zupę posypujemy wcześniej przesmażonymi grzankami z chleba i dekorujemy szczypiorkiem. Smacznego!

Autor: Beata Różańska

Szpinakowe naleśniki

Szpinakowe naleśniki Składniki na ciasto: 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 jajka 1 szklanka wody lub mleka mąka pełnoziarnista (dodawać stopniowo, by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego) sól Składniki na farsz: 1/2 kostki twarogu kilka pomidorów suszonych z zalewy sól i pieprz, koperek Sposób przygotowania: Przygotować ciasto naleśnikowe mieszając wcześniej podane składniki. Następnie smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z minimalną ilością oliwy bądź oleju. Należy uważać by zbytnio nie przyrumienić naleśników. Potem przygotujemy farsz z twarogu, pokrojonych w paski pomidorów i doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Każdy placek smarujemy farszem i zawijamy. Smacznego!

Autor: Beata Różańska

Cukinia nadziewana kaszą jaglaną

Cukinia nadziewana kaszą jaglaną Składniki: 2 cukinie, po ok 250 g każda 50 gramów skartowanego parmezanu lub inny żółty twardy ser 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 20 gramów oliwy 1 większa obrana marchew 2 pomidory 1łyżeczka soli 2 szczypty pieprzu 100 gramów kaszy jaglanej 1 duża garść posiekanej natki pietruszki lub innych ulubionych ziół Sposób przygotowania: 1.Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką, zachować miąższ. 2.Cebulę i czosnek drobno posiekać poddusić na oliwie. 3.Marchew, pomidory oraz miąższ z cukinii drobno posiekać, dodać sól pieprz. I poddusić z cebulą ok 15 min. 4.Odstawić do ostygnięcia. 5.Rozgrzać piekarnik 200 stopni. 6.Do farszu dodać natkę lub zioła, połowę startego sera i wymieszać. 7.Cukinię osolić, nałożyć farsz i posypać pozostałym serem. Piec ok 30 minut

Autor: Marcin Przygodziński

Zielona bomba witaminowa

Zielona bomba witaminowa Składniki: • garść natki pietruszki z łodygami • garść świeżego lub mrożonego szpinaku • 1 cytryna obrana, wypestkowana, pokrojona w kawałki • 1 dojrzały banan • garść kostek lodu • 2 szklanki wody • 50 g cukru Sposób przygotowania: Szklankę wody oraz pozostałe składniki zmiksować 2 min w wysokoobrotowym naczyniu lub w blenderze, dodać drugą szklankę wody i wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

Autor: Marcin Przygodziński

Rolada serowa

Rolada serowa Składniki: • 30 dag żółtego sera • 2 jajka ugotowane na twardo • 10 dag serka topionego • cebula • 2 ząbki czosnku • pęczek szczypiorku • 1/2 czerwonej papryki • pieczarki marynowane • sól • pieprz Sposób przygotowania: 1. Serek topiony rozgniatamy w misce. Resztę składników (oprócz żółtego sera) drobno siekamy i wkładamy do serka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. 1. Do gorącej wody wkładamy żółty ser i podgrzewamy, aż stanie się miękki i można go będzie rozwałkować (ok. 1 godzina). 2. Na ser wykładamy masę i zwijamy jak roladę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na noc do lodówki.

Autor: Marcin Sikorski

Roladki z bakłażanów

Roladki z bakłażanów Składniki: • 3 duże bakłażany • 3-4giomidory • olej i sól Sos czosnkowy: • 100 ml majonezu • 2-3 ząbki czosnku • 1/2 pęczka koperku Sposób przygotowania: 1. Bakłażany myjemy, odcinamy końce i kroimy w cienkie, podłużne plastry. Aby pozbyć się charakterystycznej dla bakłażana goryczy, plastry delikatnie nacinamy w kratkę i obficie posypujemy solą. Odstawiamy do chwili, aż puszczą sok. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Studzimy 2. Przygotowujemy sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z majonezem. 3. Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy i kroimy w ósemki. Koperek myjemy, osuszamy, od łodyżek oddzielamy gałązki z zielonymi listkami. 4. Sosem smarujemy plastry bakłażana. Na końcu każdego kładziemy cząstkę pomidora i starannie zwijamy w roladki (można je spiąć wykałaczkami). Roladki na talerzu dekorujemy koperkiem. • Roladki można też zrobić z młodej cukinii. • Do środka każdej roladki warto włożyć pasek niebieskiego sera pleśniowego. • Aby sos był lżejszy, majonez możemy zmieszać z jogurtem naturalnym.

Autor: Agnieszka Kiełczewska

Spaghetti z bakłażanem i papryką

Spaghetti z bakłażanem i papryką Składniki: • 1 duży bakłażan
1-2 żółte lub czerwone papryki
cebula
6-10 listków bazylii
2 łyżki koncentratu pomidorowego
250 g makaronu typu spaghetti
2 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
sproszkowana słodka papryka 
świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Bakłażana kroimy w plastry, paprykę w większe paski, a cebulę w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy plastry bakłażana aż będą brązowe. Obracamy je ostrożnie by ich zbytnio nie zdeformować. Bakłażan chłonie bardzo szybko tłuszcz, ale za chwile wypuszcza go z powrotem, dlatego nie przejmujemy się i nie dolewamy oliwy by danie nie było zbyt tłuste. Gdy dochodzi wrzucamy cebulę. Solimy, a gdy cebula się zeszkli dokładamy pokrojoną paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Warzywa posypujemy sproszkowaną papryką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypujemy pieprzem i posiekaną bazylią. Smażymy razem przez około 5 minut na małym ogniu. Oczywiście w międzyczasie gotujemy makaron al dente, dodajemy go do potrawy, mieszamy i chwilę razem podgrzewamy. Można posypać startym parmezanem i udekorować bazylią.

Autor: Barbara Lewonowska

GazetaOlsztyńska.pl
  • Koronawirus
  • Wiadomości
  • Sport
  • Olsztyn
  • Plebiscyty
  • Ogłoszenia
  • Nieruchomości
  • Motoryzacja
  • Drobne
  • Praca
  • Patronaty
  • Reklama
  • Pracuj u nas
  • Kontakt
Najświeższe informacje, najciekawsze wiadomości, najnowsze wydarzenia z Olsztyna i innych miejscowości z Warmii i Mazur.
GALINDIA Sp. z o.o. w Olsztynie 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B; NIP: 739-32-15-125
Redakcja
tel. 514 800 549
redakcja@gazetaolsztynska.pl
Patronaty:
tel. 502 499 528
m.dargiewicz@gazetaolsztynska.pl
Centralne Biuro Ogłoszeń w Olsztynie
Biuro czynne 7.00 - 15.00
ul. Plac Bema 5 (budynek Starostwa Powiatowego)
tel. 514 800 517
b.ogloszen@gazetaolsztynska.pl

Bądź na bieżąco!

Najświeższe informacje przygotowane przez Redakcję zawsze na Twojej skrzynce e-mail. Zapisz się dzisiaj.

  • Polityka Prywatności
  • Regulaminy
  • Kontakt
2001-2025 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 7B

Galindia Sp. z o.o. realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich w ramach działania 1.5 Dotacje na kapitał obrotowy Programu Operacyjnego Polska Wschodnia 2014-2020.
Galindia Spółka z o.o. uzyskała Subwencję Finansową - podmiotem udzielającym wsparcie był PFR.

Unia Europejska

VISA MASTER CARD