Wybierz najlepszy przepis wegetariański!
Babka z cukini
Babka z cukini Składniki 4 szklanki startej na tarce o dużych oczkach cukinii 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag żółtego sera 4 jajka szklanka oleju cebula masło do posmarowania formy Przygotowanie 1.Jajka dokładnie roztrzepujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulą obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. 2.Wszystkie składniki dodajemy do startej cukinii. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy. 2.Ciasto wylewamy do natłuszczonej formy, a następnie pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C. Barbara Sikorska
Kotleciki z kaszy Gryczanej-Hreczniaki
Kotleciki z kaszy Gryczanej-Hreczniaki Składniki: 2 torebki kaszy gryczanej 250 gram twarogu półtlustego 2 jajka,średnia cebula bułka tarta sól,pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kaszę ugotować, przestudzić i zemleć przez maszynkę do mięsa razem z twarogiem. Dodać jajko, podsmażoną na złoto cebulę. Doprawić do smaku. Uformować kotleciki, obtaczać w jajku i tartej bułce i smażyć na złoty kolor. Dobra rada - aby podczas formowania kotlety nie kleiły się do rąk,ręce lekko namaczać w wodzie. Kotlety są fantastyczne na zimno i na gorąco.Można je serwować z różnymi sosami, posypywać podsmażonymi pestkami słonecznika.
Bomba witaminowa
Bomba witaminowa Składniki: duża garść świeżego szpinaku 1 pomarańcza 1 banan 1/4 szklanki wody Sposób przygotowania: Szpinak myjemy, banana i pomarańczę obieram i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, dodajemy wodę i miksujemy. Gotowe!
Słoneczna zupa
Składniki: 2 żółte papryki 1 awokado 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 250 mln bulionu rosołowego oliwa sól pieprz cayenne grzanki szczypiorek Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy bulion rosołowy, kukurydzę i szczyptę pieprzu cayenne. Następnie gotujemy to ok. 20 min, po czym dodajemy obrane awokado. Wszystko miksujemy i doprawiamy do smaku solą. Zupę posypujemy wcześniej przesmażonymi grzankami z chleba i dekorujemy szczypiorkiem. Smacznego!
Szpinakowe naleśniki
Szpinakowe naleśniki Składniki na ciasto: 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 2 jajka 1 szklanka wody lub mleka mąka pełnoziarnista (dodawać stopniowo, by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego) sól Składniki na farsz: 1/2 kostki twarogu kilka pomidorów suszonych z zalewy sól i pieprz, koperek Sposób przygotowania: Przygotować ciasto naleśnikowe mieszając wcześniej podane składniki. Następnie smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z minimalną ilością oliwy bądź oleju. Należy uważać by zbytnio nie przyrumienić naleśników. Potem przygotujemy farsz z twarogu, pokrojonych w paski pomidorów i doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Każdy placek smarujemy farszem i zawijamy. Smacznego!
Cukinia nadziewana kaszą jaglaną
Cukinia nadziewana kaszą jaglaną Składniki: 2 cukinie, po ok 250 g każda 50 gramów skartowanego parmezanu lub inny żółty twardy ser 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 20 gramów oliwy 1 większa obrana marchew 2 pomidory 1łyżeczka soli 2 szczypty pieprzu 100 gramów kaszy jaglanej 1 duża garść posiekanej natki pietruszki lub innych ulubionych ziół Sposób przygotowania: 1.Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką, zachować miąższ. 2.Cebulę i czosnek drobno posiekać poddusić na oliwie. 3.Marchew, pomidory oraz miąższ z cukinii drobno posiekać, dodać sól pieprz. I poddusić z cebulą ok 15 min. 4.Odstawić do ostygnięcia. 5.Rozgrzać piekarnik 200 stopni. 6.Do farszu dodać natkę lub zioła, połowę startego sera i wymieszać. 7.Cukinię osolić, nałożyć farsz i posypać pozostałym serem. Piec ok 30 minut
Zielona bomba witaminowa
Zielona bomba witaminowa Składniki: • garść natki pietruszki z łodygami • garść świeżego lub mrożonego szpinaku • 1 cytryna obrana, wypestkowana, pokrojona w kawałki • 1 dojrzały banan • garść kostek lodu • 2 szklanki wody • 50 g cukru Sposób przygotowania: Szklankę wody oraz pozostałe składniki zmiksować 2 min w wysokoobrotowym naczyniu lub w blenderze, dodać drugą szklankę wody i wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.
Rolada serowa
Rolada serowa Składniki: • 30 dag żółtego sera • 2 jajka ugotowane na twardo • 10 dag serka topionego • cebula • 2 ząbki czosnku • pęczek szczypiorku • 1/2 czerwonej papryki • pieczarki marynowane • sól • pieprz Sposób przygotowania: 1. Serek topiony rozgniatamy w misce. Resztę składników (oprócz żółtego sera) drobno siekamy i wkładamy do serka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. 1. Do gorącej wody wkładamy żółty ser i podgrzewamy, aż stanie się miękki i można go będzie rozwałkować (ok. 1 godzina). 2. Na ser wykładamy masę i zwijamy jak roladę. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na noc do lodówki.
Roladki z bakłażanów
Roladki z bakłażanów Składniki: • 3 duże bakłażany • 3-4giomidory • olej i sól Sos czosnkowy: • 100 ml majonezu • 2-3 ząbki czosnku • 1/2 pęczka koperku Sposób przygotowania: 1. Bakłażany myjemy, odcinamy końce i kroimy w cienkie, podłużne plastry. Aby pozbyć się charakterystycznej dla bakłażana goryczy, plastry delikatnie nacinamy w kratkę i obficie posypujemy solą. Odstawiamy do chwili, aż puszczą sok. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Studzimy 2. Przygotowujemy sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z majonezem. 3. Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy i kroimy w ósemki. Koperek myjemy, osuszamy, od łodyżek oddzielamy gałązki z zielonymi listkami. 4. Sosem smarujemy plastry bakłażana. Na końcu każdego kładziemy cząstkę pomidora i starannie zwijamy w roladki (można je spiąć wykałaczkami). Roladki na talerzu dekorujemy koperkiem. • Roladki można też zrobić z młodej cukinii. • Do środka każdej roladki warto włożyć pasek niebieskiego sera pleśniowego. • Aby sos był lżejszy, majonez możemy zmieszać z jogurtem naturalnym.
Spaghetti z bakłażanem i papryką
Spaghetti z bakłażanem i papryką Składniki: • 1 duży bakłażan 1-2 żółte lub czerwone papryki cebula 6-10 listków bazylii 2 łyżki koncentratu pomidorowego 250 g makaronu typu spaghetti 2 łyżki oliwy z oliwek ząbek czosnku sproszkowana słodka papryka świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: Bakłażana kroimy w plastry, paprykę w większe paski, a cebulę w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy plastry bakłażana aż będą brązowe. Obracamy je ostrożnie by ich zbytnio nie zdeformować. Bakłażan chłonie bardzo szybko tłuszcz, ale za chwile wypuszcza go z powrotem, dlatego nie przejmujemy się i nie dolewamy oliwy by danie nie było zbyt tłuste. Gdy dochodzi wrzucamy cebulę. Solimy, a gdy cebula się zeszkli dokładamy pokrojoną paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Warzywa posypujemy sproszkowaną papryką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Posypujemy pieprzem i posiekaną bazylią. Smażymy razem przez około 5 minut na małym ogniu. Oczywiście w międzyczasie gotujemy makaron al dente, dodajemy go do potrawy, mieszamy i chwilę razem podgrzewamy. Można posypać startym parmezanem i udekorować bazylią.