Potrawy świąteczne w zdrowszej i słodszej wersji
To kllka cennych wskazówek, które warto wykorzystać w trakcie świąt.
1. Spożywaj regularne posiłki przez cały dzień, bo gdy siądziesz do stołu to
najprawdopodobniej zjesz dużo, dużo mniej. Pamiętaj, żeby świąteczne specjały nakładać na talerzyk kolejno.
najprawdopodobniej zjesz dużo, dużo mniej. Pamiętaj, żeby świąteczne specjały nakładać na talerzyk kolejno.
2. Wykorzystuj w trakcie świąt zdrowsze zamienniki dań lub produktów użytych do ich przygotowania. Do sałatki jarzynowej użyj jogurtu naturalnego zamiast majonezu. Tradycyjnego karpia upiecz w folii zamiast smażyć. Przekonaj się, że śledzik pod jogurtową pierzynką smakuje wyśmienicie. Zupy można przygotować na wywarze warzywnym, który będzie lekkostrawny i pomoże uniknąć problemów trawiennych. Zamiast sięgać po drugi kawałek ciasta lepiej sięgnijmy po mandarynkę lub orzechy, zaoszczędzisz w ten sposób
sporo kalorii. Niech Święta staną się okazją do odkrywania smaku nieznanych lub rzadko jedzonych owoców.
sporo kalorii. Niech Święta staną się okazją do odkrywania smaku nieznanych lub rzadko jedzonych owoców.
3. Nie zapominaj by każdemu posiłkowi towarzyszyła porcja niskokalorycznych warzyw.
4. Pamiętaj o nawadnianiu organizmu. Aby jeszcze bardziej poczuć świąteczną atmosferę do herbaty wrzuć kilka goździków lub przygotuj dzbanek herbaty owocowej z laską cynamonu lub anyżem. Czujesz ten aromat, który unosi się po domu? Nie zapominaj także o wodzie, do której możesz dorzucić kawałek pomarańczy, limonki, mandarynki i kilka mrożonych malin. Jeżeli chcesz się napić alkoholu to postaw na czerwone wytrawne wino.
5. Ruszaj się gdy tylko się da, bądź wyjątkowo pomocny w nakrywaniu stołu, noszeniu półmisków i zmywaniu czy pobiegaj chwilę po schodach, zrób rundkę na rowerze stacjonarnym oglądając Opowieść wigilijną... i ciesz się świątecznym czasem! Zaplanuj świąteczny spacery z najbliższymi. To idealny sposób spędzenia czasu razem i pozytywnie wpłynie na trawienie, a także pomoże spalić dodatkowe kalorie.
Pamiętaj, że potrawy świąteczne można przygotować w lżejszy i zdrowszy sposób, oto kilka propozycji:
1. Do smażenia lub pieczenia karpia używaj świeżego tłuszczu, bogatego w jedno nienasycone kwasy tłuszczowe. Doskonałym wyborem jest olej rzepakowy, który zawiera niewielkie ilości kwasów nasyconych, występujących w tłuszczach zwierzęcych (np. smalcu), zwiększających ryzyko chorób serca.
1. Do smażenia lub pieczenia karpia używaj świeżego tłuszczu, bogatego w jedno nienasycone kwasy tłuszczowe. Doskonałym wyborem jest olej rzepakowy, który zawiera niewielkie ilości kwasów nasyconych, występujących w tłuszczach zwierzęcych (np. smalcu), zwiększających ryzyko chorób serca.
2. Do klejenia pierogów używaj mąki z pełnego przemiału. Mąka razowa jest bogata w błonnik, zwłaszcza rozpuszczalny w wodzie, który nie tylko poprawia perystaltykę jelit, ale także zmniejsza ryzyko zapadalności na miażdżycę i niedokrwienną chorobę serca.
2. Do kompotu z suszu dodaj imbiru, który przyspieszy trawienie wigilijnych potraw oraz zmniejszy nudności występujące po ciężkim jedzeniu.
4. Do kapusty z grochem dodaj kurkumy, która działając rozkurczowo na mięśnie przewodu pokarmowego zniweluje wzdęcia.
5. Do potraw rybnych wybieraj ryby morskie. Zawierają one większe ilości
wielonienasyconych kwasów omega-3 obniżających poziom złego cholesterolu we krwi.
wielonienasyconych kwasów omega-3 obniżających poziom złego cholesterolu we krwi.
Słodycze ręcznie robione
Gdy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia mamy ochotę samodzielnie przygotować coś pysznego i zdrowego. Słodycze własnoręcznie zrobione mają dużą przewagę nad tymi kupionymi w sklepie. Przede wszystkim zawierają naturalne składniki, m.in. orzechy, owoce suszone, płatki zbożowe czy miód. W czasie pieczenia pachną cynamonem, aż nie chce się wychodzić z kuchni. Wystarczy odrobina pracy i serca do samodzielnego przygotowania słodkich pyszności. Poniżej porcja zdrowych przepisów. Zatem do dzieła!
Gdy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia mamy ochotę samodzielnie przygotować coś pysznego i zdrowego. Słodycze własnoręcznie zrobione mają dużą przewagę nad tymi kupionymi w sklepie. Przede wszystkim zawierają naturalne składniki, m.in. orzechy, owoce suszone, płatki zbożowe czy miód. W czasie pieczenia pachną cynamonem, aż nie chce się wychodzić z kuchni. Wystarczy odrobina pracy i serca do samodzielnego przygotowania słodkich pyszności. Poniżej porcja zdrowych przepisów. Zatem do dzieła!
Ciasteczka morelowo-migdałowe (bezglutenowe)
• 50 g suszonych moreli
• 50 g zmielonych migdałów
• 1-2 łyżki wrzątku
• 10 g ziaren sezamu
• 50 g suszonych moreli
• 50 g zmielonych migdałów
• 1-2 łyżki wrzątku
• 10 g ziaren sezamu
Morele i migdały zmiksować w blenderze. Stopniowo dodawać wodę, aby uzyskać jednolitą konsystencję. Uformować kulki, spłaszczyć i obtoczyć w ziarnach sezamu.
Kuleczki bakaliowe (bezglutenowe)
• 1 szklanka daktyli
• 1 szklanka fig
• 2 szklanki rodzynek
• ½ szklanki uprażonych nasion słonecznika
• ½ szklanki orzechów włoskich
• wiórki kokosowe do obtaczania
• 1 szklanka daktyli
• 1 szklanka fig
• 2 szklanki rodzynek
• ½ szklanki uprażonych nasion słonecznika
• ½ szklanki orzechów włoskich
• wiórki kokosowe do obtaczania
Owoce suszone zalać na 30 minut ciepłą wodą, odsączyć. Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych wymieszać i zmielić w maszynce do mięsa (lub zmiksować blenderem). Uformować kulki i obtoczyć we wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.
Ciasteczka owsiane z cynamonem i orzechami
• 220 g płatków owsianych
• ¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
• 80 g masła
• 40 g rodzynek
• 2 łyżki miodu
• jajko
• garść orzechów ziemnych (lub słonecznika, migdałów, pestek dyni czy innych orzechów)
• łyżka cynamonu
• 220 g płatków owsianych
• ¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
• 80 g masła
• 40 g rodzynek
• 2 łyżki miodu
• jajko
• garść orzechów ziemnych (lub słonecznika, migdałów, pestek dyni czy innych orzechów)
• łyżka cynamonu
Wszystkie składniki wymieszać. Uformować małe kulki, kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć palcami. Piec przez około 15 minut w temp. 170 stopni (termoobieg).
Ciasto marchewkowe
• 4 jajka
• 1 szkl. miodu
• 1 szkl. oleju
• 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
• 1 szkl. mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczena
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 2 szkl. startej na tarce o grubych oczkach marchwi
• 1 szkl. orzechów laskowych lub włoskich
• 2 łyżeczki cynamonu
• 4 jajka
• 1 szkl. miodu
• 1 szkl. oleju
• 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
• 1 szkl. mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczena
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 2 szkl. startej na tarce o grubych oczkach marchwi
• 1 szkl. orzechów laskowych lub włoskich
• 2 łyżeczki cynamonu
Całe jajka ubić mikserem (ok. 2 min.), powoli dodawać miód. Następnie małym strumieniem wlać olej. W osobnej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Suche składniki powoli dodawać do mokrych i mieszać mikserem aż się połączą. Na końcu dodać marchewkę i orzechy. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w temp. 180 stopni.
Pierniczki
• 1 szkl. miodu
• jajko
• 100 g masła
• 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 250 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• przyprawa do pierników lub zrobić samodzielnie (łyżeczka cynamonu, po ½ łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu, imbiru i kardamonu)
• 1 szkl. miodu
• jajko
• 100 g masła
• 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 250 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• przyprawa do pierników lub zrobić samodzielnie (łyżeczka cynamonu, po ½ łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu, imbiru i kardamonu)
Masło rozpuścić z miodem. Połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać foremkami. Piec przez około 15-20 minut w temp. 170 stopni (termoobieg) na złoty kolor.
Razowa szarlotka z orzechami i rodzynkami
Ciasto:
•300 g Mąka pszenna pełnoziarnista (2 szklanki)
•70 g Masło
•80 g Orzechy włoskie
•50 g Cukier brązowy
•60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
•100 g Miód pszczeli płynny
•5 g Proszek do pieczenia (łyżeczka)
Ciasto:
•300 g Mąka pszenna pełnoziarnista (2 szklanki)
•70 g Masło
•80 g Orzechy włoskie
•50 g Cukier brązowy
•60 g Jaja kurze całe (1 szt.)
•100 g Miód pszczeli płynny
•5 g Proszek do pieczenia (łyżeczka)
Jabłka:
•1500 g Jabłka
•100 g Rodzynki suszone
•30 g Cukier brązowy
•50 g Miód pszczeli
•15 g Cukier brązowy
•Cynamon, imbir, kardamon, sok z cytryny
•1500 g Jabłka
•100 g Rodzynki suszone
•30 g Cukier brązowy
•50 g Miód pszczeli
•15 g Cukier brązowy
•Cynamon, imbir, kardamon, sok z cytryny
Mąkę wymieszać z proszkiem, cukrem i cynamonem, włożyć masło, posiekać, dodać jajko i miód, zagnieść ciasto. Nie ugniatając zbyt długo (tyle żeby składniki się połączyły) uformować kulę i włożyć do lodówki.
Jabłka obrać, połówki wydrążyć i zetrzeć na tarce. Owoce wymieszać z rodzynkami, miodem, cukrem i 2 łyżkami soku z cytryny oraz przyprawami.
Odkroić ¼ ciasta i odłożyć do lodówki, resztę pokroić na cienkie plasterki i wykleić nimi wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ciasto podziurkować w kilku miejscach widelcem, posypać pokruszonymi orzechami i wstawić na 12 minut do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Resztę ciasta rozwałkować na cienki placek, pokroić na paski z których układamy kratkę na wierzchu ciasta. Na podpieczony placek wyłożyć jabłka, ułożyć kratkę z paseczków i włożyć ponownie do piekarnika na 30 minut, po tym czasie przykryć ciasto folią aluminiową i piec jeszcze ok.12 minut. Na wierchu posypać ciastko łyżką cukru brązowego wymieszanego z cynamonem, najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Jabłka obrać, połówki wydrążyć i zetrzeć na tarce. Owoce wymieszać z rodzynkami, miodem, cukrem i 2 łyżkami soku z cytryny oraz przyprawami.
Odkroić ¼ ciasta i odłożyć do lodówki, resztę pokroić na cienkie plasterki i wykleić nimi wyłożoną papierem do pieczenia formę. Ciasto podziurkować w kilku miejscach widelcem, posypać pokruszonymi orzechami i wstawić na 12 minut do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Resztę ciasta rozwałkować na cienki placek, pokroić na paski z których układamy kratkę na wierzchu ciasta. Na podpieczony placek wyłożyć jabłka, ułożyć kratkę z paseczków i włożyć ponownie do piekarnika na 30 minut, po tym czasie przykryć ciasto folią aluminiową i piec jeszcze ok.12 minut. Na wierchu posypać ciastko łyżką cukru brązowego wymieszanego z cynamonem, najlepiej smakuje jeszcze ciepłe.
Opracowała:
dietetyk Aleksandra Pasich
dietetyk Aleksandra Pasich
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Chochlik #2839469 | 213.73.*.* 24 gru 2019 10:25
E tam, nie ma to jak puścić świątecznego bąka po kapuście i sałatce :-P
odpowiedz na ten komentarz