Uwaga! W pieczarkach marynowanych wykryto substancję alergenną!
2019-09-09 10:07:08(ost. akt: 2019-09-09 15:58:32)
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżeni publiczne dotyczące żywności. Chodzi o wykrycie substancji alergennej – dwutlenku siarki w produkcie pn. „Pieczarki marynowane całe KRISTER”, którego etykieta nie zawiera informacji o obecności tej substancji.
Prowadzone jest postępowanie wyjaśniające organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z producentem w celu określenia źródła występowania dwutlenku siarki w produkcie. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie produktu z obrotu.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Pieczarki marynowane całe KRISTER, 900 g
Producent: Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Zakład Produkcyjny Krister Teresa Krupa, ul. Hallera 26, 33-200 Dąbrowa Tarnowska
Numer partii: 1
Data minimalnej trwałości: 01.2020
Produkt: Pieczarki marynowane całe KRISTER, 900 g
Producent: Gospodarstwo Rolno-Ogrodnicze Zakład Produkcyjny Krister Teresa Krupa, ul. Hallera 26, 33-200 Dąbrowa Tarnowska
Numer partii: 1
Data minimalnej trwałości: 01.2020
Producent rozpoczął proces wycofywania od kontrahentów całego asortymentu (pieczarki całe i krojone o gramaturach 300 g i 900 g) bez względu na numer partii i datę minimalnej trwałości.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną. Dlatego osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Źródło: GIS
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez