Sanepid alarmuje: Nie myj kurczaka przed gotowaniem!
2019-09-02 17:00:00(ost. akt: 2019-09-02 14:45:18)
Zawsze myjesz surowe mięso i jajka przed przygotowaniem? Zdaniem ekspertów robisz poważny błąd! Mycie kurczaka powoduje roznoszenie bakterii z powierzchni mięsa na inne produkty spożywcze, przybory kuchenne i pokarmy wokół.
Surowy kurczak może zawierać zarazki powodujące zatrucie pokarmowe. Bakterie dość mocno przyczepiają się do mięsa, dlatego opłukanie wodą i wymycie go dłońmi może nie wystarczyć. Z tych powodów nie powinno się też myć innych surowych mięs i jajek. Bakterie zabija wysoka temperatura, dlatego najlepiej zadbać o porządną obróbkę termiczną tych produktów.
Dodatkowo:
— Dokładnie myj ręce za pomocą mydła i ciepłej wody zarówno przed, jak i po obróbce surowego kurczaka,
— Używaj osobnych desek i noży do krojenia surowego kurczaka,
— Nie kładź ugotowanego jedzenia ani świeżych produktów na talerzu lub desce, na której znajdował się surowy kurczak.
— Dokładnie myj ręce za pomocą mydła i ciepłej wody zarówno przed, jak i po obróbce surowego kurczaka,
— Używaj osobnych desek i noży do krojenia surowego kurczaka,
— Nie kładź ugotowanego jedzenia ani świeżych produktów na talerzu lub desce, na której znajdował się surowy kurczak.
Przed myciem mięsa przestrzega też amerykańska Centra Kontroli i Prewencji Chorób, publikując spot:
Źródło: WSSE Olsztyn
Komentarze (18) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Z Bartoszyc #2792670 | 88.220.*.* 18 wrz 2019 10:26
Zawsze kupuję wiejskie jajka na targowisku. Często są one pobrudzone kurzymi odchodami. Robiąc jajecznicę zdarza się że skorupka upadnie do tej jajecznicy. I jak tu nie umyć takiego jajka?A jeśli chodzi o mięso to czy nie lepiej byłoby doradzić aby do takiego mięsa używać innych, specjalnych desek do krojenia?
Ocena komentarza: warty uwagi (3) odpowiedz na ten komentarz
Zoltar #2790505 | 78.88.*.* 13 wrz 2019 17:40
Gorsze od mycia kurczaka są samoobsługowe jadłodajnie. Całe jadło jest na wierzchu, dzieci sobie mogą podotykać, a to kartofelka, a to mięsko czy inne produkty. Klienci nad tym jadłem rozmawiają, kaszlą, kichają czy też się śmieją, a wszystkie wyziewy lądują na te pięknie wyglądające jedzenie. Nieraz chciałem się skusić coś sobie nałożyć, ale widząc to wszystko jeszcze się nie odważyłem. Żeby wszyscy myśleli tak, jak ja, to takie jadłodajnie by nie istniały. A co na to sanepid? PS To samo dotyczy stołów szwedzkich.
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz
Produkcja tortów #2787512 | 83.9.*.* 7 wrz 2019 07:33
na ul. Żeromskiego 24M w Olsztynie. Pod osłoną nocy w brudzie i tylko na telefon otwierany jest sklep gdzie się tworzy pełne chemii torty. Tu powinien się zjawić Sanepid bo wiele do życzenia ma panujący tam brud i nieświeże dodatki do tortów.
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz
??? #2786145 | 82.145.*.* 4 wrz 2019 20:42
...to taki kurczak zanim pójdzie do sklepu to się chyba umyje, nie? Normalka! Po co więc jeszcze dodatkowo marnować cenną wodę i za to słono płacić;)
odpowiedz na ten komentarz
Sanepid poleca: #2786027 | 79.188.*.* 4 wrz 2019 14:55
Kurczak niemyty zagrodowy za jedyne 19,99 zł/kg
Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz