Żyj w zgodzie z naturą
2019-05-19 08:00:00(ost. akt: 2019-05-19 21:13:24)
To miejsce, które połączyło ludzi ceniących życie w zgodzie z naturą. Ogrody permakulturowe mogą powstać wszędzie - zapewniają Kamila Moroz i Robert Hirek Jaroszewicz z Permakultury Skolity.
— Czym różnią się grządki w uprawie permakulturowej od tych dobrze nam znanych?
— Permakultura to sposób uprawy w zgodzie z naturą oraz radość z bujnych, zdrowych upraw, przy minimalnym nakładzie kosztów. Podstawę stanowią skrzynie tzw. wyniesione grządki lub wały, w środku których warstwowo są poukładane: drewno, piach, darnina, słoma, obornik, znowu słoma i ziemia właściwa. W oparciu o nawozy naturalne, ściółkowanie, dobre sąsiedztwo roślin, nasz ogród warzywno – ziołowo – kwiatowy jest samowystarczalny i pełen bioróżnorodności.
— Czego wystrzega się w takich uprawach?
— To rolnictwo zrównoważone oraz rozsądny i racjonalny sposób projektowania, bez sztucznych nawozów i chemii. Uprawa pod ściółką powoduje, że rośliny są dość luźno zakorzenione, chwastów nie rośnie dużo, a wyciąganie ich trwa krótko i jest bardzo łatwe. Grządki szybciej nagrzewają się od słońca, nie trzeba ich przekopywać i pielić tak, jak zazwyczaj trzeba to robić. A warzywa jemy od maja do listopada.
— Dlaczego tak wiele osób przestawia się na ten rodzaj uprawy?
— Grządki permakulturowe można w miarę prosto zbudować. Nawet w najbardziej nieprzyjaznych miejscach, wykorzystując przy tym wiele dostępnych lokalnie surowców i odpadów. Grządki podwyższone są gotowe do użytku oraz pozwalają zajmować się ogrodnictwem praktycznie natychmiast, również osobom niepełnosprawnym oraz na wózkach inwalidzkich.
— Czyli każdy może się zająć taką uprawą?
— Oczywiście, że tak. To wielka przyjemność obcować z ziemią, która nas uczy i karmi, za co jesteśmy niezmiernie wdzięczni. Już wkrótce odbędą się u nas warsztaty budowania ogrodu permakulturowego - 24-26 maja oraz 21-23 czerwca. Poprowadzi je Agnieszka Pszonak Malina, miłośniczka pracy z glebą, praktyk, twórczyni ogrodów z wykorzystaniem wiedzy i doświadczenia z zakresu rolnictwa ekologicznego, biodynamicznego i permakultury. Jest również absolwentką rolnictwa ekologicznego Ekologicznego Uniwersytetu Ludowego. To pasjonatka zielarstwa, przetwórstwa i dobrych praktyk życia dążącego do samowystarczalności.
Szczegóły na temat warsztatów na Facebooku na profilu "Permakultura Skolity".
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez