Gorączka weselnej nocy
2019-03-26 09:04:34(ost. akt: 2019-03-26 09:22:29)
Że ślub i wesele to nie są tanie rzeczy — nie trzeba nikogo przekonywać. Wynajem sali, zespół muzyczny, dania na gorąco i na zimno, napoje… Im więcej gości chcemy zaprosić i z im większą pompą chcemy stan cywilny zmieniać — tym oczywiście większe koszty. Czy jest jednak coś, na czym można nieco zaoszczędzić?
Takie pytanie zdałam Ilonie Jabłońskiej, konsultantce ślubnej, właścicielce Magic Day Wedding & Event Planner.
— Czy to w ogóle możliwe — zaoszczędzić na weselu, a jednocześnie godnie przyjąć wszystkich gości? Z czego zrezygnować tak inteligentnie, że portfel odczuje lekką ulgę, ale goście weselni nie odczują naszego skąpstwa?
— Proponuję od terminu — mówi Ilona Jabłońska. — Od maja do września 90 proc. wesel odbywa się w soboty. Wiadomo, że większość tych terminów zarezerwowanych jest na rok, a nawet na dwa lata do przodu, i że w obiektach weselnych są one najdroższe. Ten, kto chce zaoszczędzić, powinien pomyśleć o innym dniu tygodnia, np. czwartku lub piątku. Terminy poza sezonem, czyli od października do kwietnia, też są tańsze.
— Czy to w ogóle możliwe — zaoszczędzić na weselu, a jednocześnie godnie przyjąć wszystkich gości? Z czego zrezygnować tak inteligentnie, że portfel odczuje lekką ulgę, ale goście weselni nie odczują naszego skąpstwa?
— Proponuję od terminu — mówi Ilona Jabłońska. — Od maja do września 90 proc. wesel odbywa się w soboty. Wiadomo, że większość tych terminów zarezerwowanych jest na rok, a nawet na dwa lata do przodu, i że w obiektach weselnych są one najdroższe. Ten, kto chce zaoszczędzić, powinien pomyśleć o innym dniu tygodnia, np. czwartku lub piątku. Terminy poza sezonem, czyli od października do kwietnia, też są tańsze.
— Czy jest coś jeszcze?
— Tak, choćby dekoracja sali weselnej. Można na niej znacząco zaoszczędzić, wybierając obiekt, który jest w określonym stylu i ma swoją stałą aranżację. Kto planuje ślub w stylu rustykalnym, może go zorganizować w stodole, której wystrój na wejście będzie pasować do zaplanowanej stylistyki. Eleganckie przyjęcie weselne można wyprawić w pałacu lub dworku o klasycznych wnętrzach. Przyjęcie to w ogóle największy koszt, a im większa liczba zaproszonych gości, tym większą sumę trzeba wyasygnować. Dlatego parom, które planują niewielkie przyjęcie weselne, polecam zawsze restaurację. Większość z nich, w przeciwieństwie do obiektów weselnych, nie pobiera dodatkowych opłat za wynajem sali. Czasem wesele można z powodzeniem zorganizować samodzielnie. Jeśli ktoś z państwa młodych dysponuje dużym ogrodem, zawsze proponuję wynająć namioty, parkiety, nagłośnienie, stoły i krzesła. Firma cateringowa dostarczy posiłki i zapewni serwis kelnerski. Kto nie ma ogrodu — może wesele zorganizować na działce rekreacyjnej.
— Tak, choćby dekoracja sali weselnej. Można na niej znacząco zaoszczędzić, wybierając obiekt, który jest w określonym stylu i ma swoją stałą aranżację. Kto planuje ślub w stylu rustykalnym, może go zorganizować w stodole, której wystrój na wejście będzie pasować do zaplanowanej stylistyki. Eleganckie przyjęcie weselne można wyprawić w pałacu lub dworku o klasycznych wnętrzach. Przyjęcie to w ogóle największy koszt, a im większa liczba zaproszonych gości, tym większą sumę trzeba wyasygnować. Dlatego parom, które planują niewielkie przyjęcie weselne, polecam zawsze restaurację. Większość z nich, w przeciwieństwie do obiektów weselnych, nie pobiera dodatkowych opłat za wynajem sali. Czasem wesele można z powodzeniem zorganizować samodzielnie. Jeśli ktoś z państwa młodych dysponuje dużym ogrodem, zawsze proponuję wynająć namioty, parkiety, nagłośnienie, stoły i krzesła. Firma cateringowa dostarczy posiłki i zapewni serwis kelnerski. Kto nie ma ogrodu — może wesele zorganizować na działce rekreacyjnej.
— A menu?
— Oj tak…! — pani Ilona reaguje spontanicznie. — Ile w końcu może zjeść taki gość weselny…! Na polskich weselach przyjęło się, że poza przystawkami i bufetem, trzeba serwować pięć lub więcej ciepłych dań. Moim zdaniem czas złamać ten stereotyp. Trzy dania, szwedzki stół i grill to wystarczająca liczba posiłków na przyjęcie weselne organizowane w lecie. Poza tym zawsze proponuję tzw. menu sezonowe. Wykorzystajmy dary natury i ułóżmy menu weselne zgodnie z porą roku. Sezonowe warzywa, owoce i grzyby zapewnią duże oszczędności i urozmaicą weselne posiłki. Proponuję też lokalnych dostawców regionalnych przysmaków — serów, piw, ciast i przetworów. Dobre, swojskie jedzenie jest lepsze i tańsze, niż wymyślne potrawy z mrożonych owoców morza. Co do kwestii napoi… Na polskich weselach stoły uginają się od alkoholu. A przecież ogromną popularnością, także na przyjęciach weselnych, cieszą się domowe nalewki. Są pyszne i tańsze niż czysta wódka. Drogiego szampana można zastąpić tańszym, a równie pysznym prosecco. Gazowane napoje proponuję też kupować w dużych butelkach — wystarczy wtedy poprosić obsługę o ich rozlanie do zamykanych karafek.
Wszystkim, którzy pragną zmienić stan cywilny, a jednocześnie nie chcą zbankrutować — polecam Magic Day Wedding & Event Planner. Tel. 513 054 641. Mail: kontakt@magicdayij.pl. Wiele już zrealizowanych pomysłów obejrzycie też na stronie: www.magicdayij.pl.
— Oj tak…! — pani Ilona reaguje spontanicznie. — Ile w końcu może zjeść taki gość weselny…! Na polskich weselach przyjęło się, że poza przystawkami i bufetem, trzeba serwować pięć lub więcej ciepłych dań. Moim zdaniem czas złamać ten stereotyp. Trzy dania, szwedzki stół i grill to wystarczająca liczba posiłków na przyjęcie weselne organizowane w lecie. Poza tym zawsze proponuję tzw. menu sezonowe. Wykorzystajmy dary natury i ułóżmy menu weselne zgodnie z porą roku. Sezonowe warzywa, owoce i grzyby zapewnią duże oszczędności i urozmaicą weselne posiłki. Proponuję też lokalnych dostawców regionalnych przysmaków — serów, piw, ciast i przetworów. Dobre, swojskie jedzenie jest lepsze i tańsze, niż wymyślne potrawy z mrożonych owoców morza. Co do kwestii napoi… Na polskich weselach stoły uginają się od alkoholu. A przecież ogromną popularnością, także na przyjęciach weselnych, cieszą się domowe nalewki. Są pyszne i tańsze niż czysta wódka. Drogiego szampana można zastąpić tańszym, a równie pysznym prosecco. Gazowane napoje proponuję też kupować w dużych butelkach — wystarczy wtedy poprosić obsługę o ich rozlanie do zamykanych karafek.
Wszystkim, którzy pragną zmienić stan cywilny, a jednocześnie nie chcą zbankrutować — polecam Magic Day Wedding & Event Planner. Tel. 513 054 641. Mail: kontakt@magicdayij.pl. Wiele już zrealizowanych pomysłów obejrzycie też na stronie: www.magicdayij.pl.
"Dla wszystkich tych, którzy szukają inspiracji. Zapraszamy do obejrzenia pełnej relacji z ostatniej sesji Magic Day Wedding & Event Planner Ilona Jabłońska. Link poniżej.
http://www.magicdayij.pl/realizacje/sesja-zdj%C4%99ciowa-palac-warlity "
http://www.magicdayij.pl/realizacje/sesja-zdj%C4%99ciowa-palac-warlity "
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Warszawa #2707878 | 37.47.*.* 1 kwi 2019 23:50
Czerwona Warszawa FSO - wyjątkowe auto do ślubu w Olsztynie i okolicy https://www.facebook.com/czer wonawarszawa zawsze w niepowtarzalnym klimacie!
odpowiedz na ten komentarz