Odchudzamy dania świąteczne

2018-12-20 12:51:56(ost. akt: 2018-12-20 12:59:50)
Choinka ozdoba

Olsztyn-ilustracja choinka , ozdoba ,święta

Choinka ozdoba Olsztyn-ilustracja choinka , ozdoba ,święta

Autor zdjęcia: Zbigniew Woźniak

Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe są smaczne, ale i kaloryczne. Nie chcesz przytyć w święta? Mamy dla ciebie przepisy w wersji fit! Radzi Aleksandra Pasich, dietetyczka.
Oto kilka cennych wskazówek, które wykorzystaj w trakcie świąt!
1. Spożywaj regularne posiłki przez cały dzień, bo gdy siądziesz do stołu to najprawdopodobniej zjesz dużo, dużo mniej. Pamiętaj, żeby świąteczne specjały nakładać na talerzyk kolejno.
2. Wykorzystuj w trakcie świąt zdrowsze zamienniki dań lub produktów użytych do ich przygotowania. Do sałatki jarzynowej użyj jogurtu naturalnego zamiast majonezu. Tradycyjnego karpia upiecz w folii zamiast smażyć. Przekonaj się, że śledzik pod jogurtową pierzynką smakuje wyśmienicie. Zupy można przygotować na wywarze warzywnym, który będzie lekkostrawny i pomoże uniknąć problemów trawiennych. Zamiast sięgać po drugi kawałek ciasta lepiej sięgnijmy po mandarynkę lub orzechy, zaoszczędzisz w ten sposób sporo kalorii. Niech Święta staną się okazją do odkrywania smaku nieznanych lub rzadko jedzonych owoców.
3. Nie zapominaj by każdemu posiłkowi towarzyszyła porcja niskokalorycznych warzyw.
4. Pamiętaj o nawadnianiu organizmu. Aby jeszcze bardziej poczuć świąteczną atmosferę do herbaty wrzuć kilka goździków lub przygotuj dzbanek herbaty owocowej z laską cynamonu lub anyżem. Czujesz ten aromat, który unosi się po domu? Nie zapominaj także o wodzie, do której możesz dorzucić kawałek pomarańczy, limonki, mandarynki i kilka mrożonych malin. Jeżeli chcesz się napić alkoholu to postaw na czerwone wytrawne wino.
5. Ruszaj się gdy tylko się da, bądź wyjątkowo pomocny w nakrywaniu stołu, noszeniu półmisków i zmywaniu czy pobiegaj chwilę po schodach, zrób rundkę na rowerze stacjonarnym oglądając Opowieść wigilijną... i ciesz się świątecznym czasem! Zaplanuj świąteczny spacery z najbliższymi. To idealny sposób spędzenia czasu razem i pozytywnie wpłynie na trawienie, a także pomoże spalić dodatkowe kalorie.

- Pamiętaj, że potrawy świąteczne można przygotować w lżejszy i zdrowszy sposób. Do smażenia lub pieczenia karpia używaj świeżego tłuszczu, bogatego w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Doskonałym wyborem jest olej rzepakowy, który zawiera niewielkie ilości kwasów nasyconych, występujących w tłuszczach zwierzęcych (np. smalcu), zwiększających ryzyko chorób serca. Do klejenia pierogów używaj mąki z pełnego przemiału. Mąka razowa jest bogata w błonnik, zwłaszcza rozpuszczalny w wodzie, który nie tylko poprawia perystaltykę jelit, ale także zmniejsza ryzyko zapadalności na miażdżycę i niedokrwienną chorobę serca. Do kompotu z suszu dodaj imbiru, który przyspieszy trawienie wigilijnych potraw oraz zmniejszy nudności występujące po ciężkim jedzeniu. Do kapusty z grochem dodaj kurkumy, która działając rozkurczowo na mięśnie przewodu pokarmowego zniweluje wzdęcia. Do potraw rybnych wybieraj ryby morskie. Zawierają one większe ilości wielonienasyconych kwasów omega-3 obniżających poziom złego cholesterolu we krwi - radzi Aleksandra Pasich, dietetyczka

A co gdy jednak pojawią się dolegliwości trawienne?
- Najlepsza jest wówczas mięta pieprzowa. Napar ułatwia trawienie oraz pobudza czynności wydzielnicze wątroby i żołądka. Kolejna propozycja to goździki. Zrób rozgrzewającą herbatę z goździkami, malinami i kawałkami pomarańczy. Goździki zwiększają wydzielanie żółci, ale także przeciwdziałają wzdęciom i wykazują działanie uspokajające. Koper włoski natomiast pobudzi czynności układu trawiennego i wspomoże wydzielanie żółci. Ponadto przeciwdziała wzdęciom - mówi dietetyczka i dodaje: - Na Święta Bożego Narodzenia mamy ochotę samodzielnie przygotować coś pysznego i zdrowego. Własnoręcznie zrobione potrawy mają przewagę nad tymi kupionymi w sklepie, dlatego, że zawierają naturalne składniki. W całym domu unosi się zapach świąt! Wystarczy odrobina pracy i serca do samodzielnego przygotowania słodkich i wytrawnych pyszności. Poniżej porcja kilka zdrowych przepisów. Zatem do dzieła!
mn

Serniczki bananowe
Składniki:
• 1/2 kostki sera twarogowego
• 150 g banana
• 1 jajko
• łyżka mąki ziemniaczanej
• garść daktyli suszonych
• łyżka cukru waniliowego
• 1/4 tabliczki czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wlać do silikonowych foremek na babeczki lub innych wyłożonych papierem do pieczenia. Serniczki piec w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut. Gdy lekko przestygną wyjąć z piekarnika na talerzyk i podać z posiekaną czekoladą na wierzchu.

Kuleczki bakaliowe (bezglutenowe)
Składniki:
• 1 szklanka daktyli suszonych
• 1 szklanka fig suszonych
• 2 szklanki rodzynek
• ½ szklanki uprażonych nasion słonecznika
• ½ szklanki orzechów włoskich
• wiórki kokosowe do obtaczania
Przygotowanie:
Owoce suszone zalać na 30 minut ciepłą wodą, odsączyć. Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych wymieszać i zmielić w maszynce do mięsa (lub zmiksować blenderem). Uformować kulki i obtoczyć we wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.

Ciasto marchewkowe
Składniki:
• 4 jajka
• 1 szklanka miodu
• 1 szklanka oleju rzepakowego
• 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 2 szklanka startej na tarce o grubych oczkach marchwi
• 1 szklanka orzechów laskowych lub włoskich
• 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Całe jajka ubić mikserem (ok. 2 min.), powoli dodawać miód. Następnie małym strumieniem wlać olej. W osobnej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Suche składniki powoli dodawać do mokrych i mieszać mikserem aż się połączą. Na końcu dodać marchewkę i orzechy. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w temp. 180 stopni.

Pierniczki
Składniki:
• 1 szklanka miodu
• 1 jajko
• 100 g masła
• 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 250 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• przyprawa do pierników lub zrobić samodzielnie (łyżeczka cynamonu, po ½ łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu, imbiru i kardamonu)
Przygotowanie:
Masło rozpuścić z miodem. Połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać foremkami. Piec przez około 15-20 minut w temp. 170 stopni (termoobieg) na złoty kolor.

Ryba po grecku
Składniki:
• 150 g dorsza świeżego, filety bez skóry
• 200 g włoszczyzny (mrożona, krojonaj w paski mrożona lub świeże warzywa starte – marchew, seler, pietruszka)
• 30 g cebuli
• 20 g koncentratu pomidorowego 30%
• 10 g oleju rzepakowego uniwersalnego
• przyprawa do ryb, lubczyk, sok z cytryny
Przygotowanie:
Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą, zawinąć w folię aluminiową i piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Na patelni rozgrzać
olej, podsmażyć włoszczyznę, a następnie podlać wodą, dodać koncentrat i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem.

Pierogi ruskie
Składniki:
• 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 30 g wody (wrzątek)
• 100 g ziemniaków
• 50 g sera twarogowego chudego
• 30 g cebuli
• 10 g oleju rzepakowego
• majeranek
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, ostudzić, ugnieść tłuczkiem lub zmielić w maszynce. Wymieszać je z twarogiem. Cebulę podsmażyć na połowie oleju, dodać do farszu, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Do mąki, dodać 1⁄4 łyżeczki soli, gorącą wodę, wymieszać widelcem i zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde, żeby dobrze się rozwałkowało. Ciasto podsypać delikatnie mąką, rozwałkować i odcisnąć szklanką koła. Na pierogi nakładać farsz i dobrze dociskać. Ugotować w lekko osolonej wodzie 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na talerzu pierogi polać resztą oleju ( lub masłem).

Bigos z pieczarkami i suszonymi śliwkami
Składniki:
• 70 g piersi wędzonej
• 10 g oleju rzepakowego
• 50 g marchwi
• 50 g cebuli
• 100 g pieczarki
• 150 g kapusta kiszonej
• 15 g śliwek suszonych
• ząbek czosnku, liść laurowy, bazylia
Przygotowanie:
Mięso pokroić w paski. Marchewkę i pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Kapustę posiekać i obgotować w osobnym w garnku z odrobiną wody. Do rondla z rozgrzanym olejem włożyć przygotowane składniki, śliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy oraz bazylię. Całość dusić pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie do rondla dołożyć podgotowaną kapustę i wszystko razem chwilę podgotować. Przyprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.

Komentarze (4) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Ina #2967189 | 78.42.*.* 2 wrz 2020 11:51

    Poza tym w moim domu dawniej i teraz na wigilijna kolacje podawano dania postne.Wszelkiego rodzaju zupy gotowane byly na wywarze z warzyw.Nie uzywano rowniez majonezu

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

  2. Ina #2967187 | 78.42.*.* 2 wrz 2020 11:48

    W pierwszym przepsie odnosnie karpia swiatecznego przeczytalam zeby rybe piec w folii.Kto dzis uzywa folii aluminiowej ktora zle wplywa na zdrowie

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

  3. Ania22 #2742967 | 37.120.*.* 5 cze 2019 19:36

    Cześć, zapoznam się z Panem na skromne i sekretne wizyty. Mam 22 lat, zapraszam do kontaktu przez ten czat: ***hotprofil.pl***

    Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) odpowiedz na ten komentarz

  4. jabol #2716148 | 5.173.*.* 13 kwi 2019 13:09

    dzisiaj, sobota,godz.17.00, Stare Miasto , wiec poparcie dla NAUCZYCIELI - przyjdżcie.....

    odpowiedz na ten komentarz