Odchudzamy dania świąteczne
2018-12-20 12:51:56(ost. akt: 2018-12-20 12:59:50)
Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe są smaczne, ale i kaloryczne. Nie chcesz przytyć w święta? Mamy dla ciebie przepisy w wersji fit! Radzi Aleksandra Pasich, dietetyczka.
Oto kilka cennych wskazówek, które wykorzystaj w trakcie świąt!
1. Spożywaj regularne posiłki przez cały dzień, bo gdy siądziesz do stołu to najprawdopodobniej zjesz dużo, dużo mniej. Pamiętaj, żeby świąteczne specjały nakładać na talerzyk kolejno.
2. Wykorzystuj w trakcie świąt zdrowsze zamienniki dań lub produktów użytych do ich przygotowania. Do sałatki jarzynowej użyj jogurtu naturalnego zamiast majonezu. Tradycyjnego karpia upiecz w folii zamiast smażyć. Przekonaj się, że śledzik pod jogurtową pierzynką smakuje wyśmienicie. Zupy można przygotować na wywarze warzywnym, który będzie lekkostrawny i pomoże uniknąć problemów trawiennych. Zamiast sięgać po drugi kawałek ciasta lepiej sięgnijmy po mandarynkę lub orzechy, zaoszczędzisz w ten sposób sporo kalorii. Niech Święta staną się okazją do odkrywania smaku nieznanych lub rzadko jedzonych owoców.
3. Nie zapominaj by każdemu posiłkowi towarzyszyła porcja niskokalorycznych warzyw.
4. Pamiętaj o nawadnianiu organizmu. Aby jeszcze bardziej poczuć świąteczną atmosferę do herbaty wrzuć kilka goździków lub przygotuj dzbanek herbaty owocowej z laską cynamonu lub anyżem. Czujesz ten aromat, który unosi się po domu? Nie zapominaj także o wodzie, do której możesz dorzucić kawałek pomarańczy, limonki, mandarynki i kilka mrożonych malin. Jeżeli chcesz się napić alkoholu to postaw na czerwone wytrawne wino.
5. Ruszaj się gdy tylko się da, bądź wyjątkowo pomocny w nakrywaniu stołu, noszeniu półmisków i zmywaniu czy pobiegaj chwilę po schodach, zrób rundkę na rowerze stacjonarnym oglądając Opowieść wigilijną... i ciesz się świątecznym czasem! Zaplanuj świąteczny spacery z najbliższymi. To idealny sposób spędzenia czasu razem i pozytywnie wpłynie na trawienie, a także pomoże spalić dodatkowe kalorie.
1. Spożywaj regularne posiłki przez cały dzień, bo gdy siądziesz do stołu to najprawdopodobniej zjesz dużo, dużo mniej. Pamiętaj, żeby świąteczne specjały nakładać na talerzyk kolejno.
2. Wykorzystuj w trakcie świąt zdrowsze zamienniki dań lub produktów użytych do ich przygotowania. Do sałatki jarzynowej użyj jogurtu naturalnego zamiast majonezu. Tradycyjnego karpia upiecz w folii zamiast smażyć. Przekonaj się, że śledzik pod jogurtową pierzynką smakuje wyśmienicie. Zupy można przygotować na wywarze warzywnym, który będzie lekkostrawny i pomoże uniknąć problemów trawiennych. Zamiast sięgać po drugi kawałek ciasta lepiej sięgnijmy po mandarynkę lub orzechy, zaoszczędzisz w ten sposób sporo kalorii. Niech Święta staną się okazją do odkrywania smaku nieznanych lub rzadko jedzonych owoców.
3. Nie zapominaj by każdemu posiłkowi towarzyszyła porcja niskokalorycznych warzyw.
4. Pamiętaj o nawadnianiu organizmu. Aby jeszcze bardziej poczuć świąteczną atmosferę do herbaty wrzuć kilka goździków lub przygotuj dzbanek herbaty owocowej z laską cynamonu lub anyżem. Czujesz ten aromat, który unosi się po domu? Nie zapominaj także o wodzie, do której możesz dorzucić kawałek pomarańczy, limonki, mandarynki i kilka mrożonych malin. Jeżeli chcesz się napić alkoholu to postaw na czerwone wytrawne wino.
5. Ruszaj się gdy tylko się da, bądź wyjątkowo pomocny w nakrywaniu stołu, noszeniu półmisków i zmywaniu czy pobiegaj chwilę po schodach, zrób rundkę na rowerze stacjonarnym oglądając Opowieść wigilijną... i ciesz się świątecznym czasem! Zaplanuj świąteczny spacery z najbliższymi. To idealny sposób spędzenia czasu razem i pozytywnie wpłynie na trawienie, a także pomoże spalić dodatkowe kalorie.
- Pamiętaj, że potrawy świąteczne można przygotować w lżejszy i zdrowszy sposób. Do smażenia lub pieczenia karpia używaj świeżego tłuszczu, bogatego w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Doskonałym wyborem jest olej rzepakowy, który zawiera niewielkie ilości kwasów nasyconych, występujących w tłuszczach zwierzęcych (np. smalcu), zwiększających ryzyko chorób serca. Do klejenia pierogów używaj mąki z pełnego przemiału. Mąka razowa jest bogata w błonnik, zwłaszcza rozpuszczalny w wodzie, który nie tylko poprawia perystaltykę jelit, ale także zmniejsza ryzyko zapadalności na miażdżycę i niedokrwienną chorobę serca. Do kompotu z suszu dodaj imbiru, który przyspieszy trawienie wigilijnych potraw oraz zmniejszy nudności występujące po ciężkim jedzeniu. Do kapusty z grochem dodaj kurkumy, która działając rozkurczowo na mięśnie przewodu pokarmowego zniweluje wzdęcia. Do potraw rybnych wybieraj ryby morskie. Zawierają one większe ilości wielonienasyconych kwasów omega-3 obniżających poziom złego cholesterolu we krwi - radzi Aleksandra Pasich, dietetyczka
A co gdy jednak pojawią się dolegliwości trawienne?
- Najlepsza jest wówczas mięta pieprzowa. Napar ułatwia trawienie oraz pobudza czynności wydzielnicze wątroby i żołądka. Kolejna propozycja to goździki. Zrób rozgrzewającą herbatę z goździkami, malinami i kawałkami pomarańczy. Goździki zwiększają wydzielanie żółci, ale także przeciwdziałają wzdęciom i wykazują działanie uspokajające. Koper włoski natomiast pobudzi czynności układu trawiennego i wspomoże wydzielanie żółci. Ponadto przeciwdziała wzdęciom - mówi dietetyczka i dodaje: - Na Święta Bożego Narodzenia mamy ochotę samodzielnie przygotować coś pysznego i zdrowego. Własnoręcznie zrobione potrawy mają przewagę nad tymi kupionymi w sklepie, dlatego, że zawierają naturalne składniki. W całym domu unosi się zapach świąt! Wystarczy odrobina pracy i serca do samodzielnego przygotowania słodkich i wytrawnych pyszności. Poniżej porcja kilka zdrowych przepisów. Zatem do dzieła!
mn
- Najlepsza jest wówczas mięta pieprzowa. Napar ułatwia trawienie oraz pobudza czynności wydzielnicze wątroby i żołądka. Kolejna propozycja to goździki. Zrób rozgrzewającą herbatę z goździkami, malinami i kawałkami pomarańczy. Goździki zwiększają wydzielanie żółci, ale także przeciwdziałają wzdęciom i wykazują działanie uspokajające. Koper włoski natomiast pobudzi czynności układu trawiennego i wspomoże wydzielanie żółci. Ponadto przeciwdziała wzdęciom - mówi dietetyczka i dodaje: - Na Święta Bożego Narodzenia mamy ochotę samodzielnie przygotować coś pysznego i zdrowego. Własnoręcznie zrobione potrawy mają przewagę nad tymi kupionymi w sklepie, dlatego, że zawierają naturalne składniki. W całym domu unosi się zapach świąt! Wystarczy odrobina pracy i serca do samodzielnego przygotowania słodkich i wytrawnych pyszności. Poniżej porcja kilka zdrowych przepisów. Zatem do dzieła!
mn
Serniczki bananowe
Składniki:
• 1/2 kostki sera twarogowego
• 150 g banana
• 1 jajko
• łyżka mąki ziemniaczanej
• garść daktyli suszonych
• łyżka cukru waniliowego
• 1/4 tabliczki czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wlać do silikonowych foremek na babeczki lub innych wyłożonych papierem do pieczenia. Serniczki piec w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut. Gdy lekko przestygną wyjąć z piekarnika na talerzyk i podać z posiekaną czekoladą na wierzchu.
Składniki:
• 1/2 kostki sera twarogowego
• 150 g banana
• 1 jajko
• łyżka mąki ziemniaczanej
• garść daktyli suszonych
• łyżka cukru waniliowego
• 1/4 tabliczki czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wlać do silikonowych foremek na babeczki lub innych wyłożonych papierem do pieczenia. Serniczki piec w temp. 180 stopni C przez ok. 15 minut. Gdy lekko przestygną wyjąć z piekarnika na talerzyk i podać z posiekaną czekoladą na wierzchu.
Kuleczki bakaliowe (bezglutenowe)
Składniki:
• 1 szklanka daktyli suszonych
• 1 szklanka fig suszonych
• 2 szklanki rodzynek
• ½ szklanki uprażonych nasion słonecznika
• ½ szklanki orzechów włoskich
• wiórki kokosowe do obtaczania
Przygotowanie:
Owoce suszone zalać na 30 minut ciepłą wodą, odsączyć. Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych wymieszać i zmielić w maszynce do mięsa (lub zmiksować blenderem). Uformować kulki i obtoczyć we wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.
Składniki:
• 1 szklanka daktyli suszonych
• 1 szklanka fig suszonych
• 2 szklanki rodzynek
• ½ szklanki uprażonych nasion słonecznika
• ½ szklanki orzechów włoskich
• wiórki kokosowe do obtaczania
Przygotowanie:
Owoce suszone zalać na 30 minut ciepłą wodą, odsączyć. Wszystkie składniki oprócz wiórków kokosowych wymieszać i zmielić w maszynce do mięsa (lub zmiksować blenderem). Uformować kulki i obtoczyć we wiórkach kokosowych. Schłodzić w lodówce.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
• 4 jajka
• 1 szklanka miodu
• 1 szklanka oleju rzepakowego
• 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 2 szklanka startej na tarce o grubych oczkach marchwi
• 1 szklanka orzechów laskowych lub włoskich
• 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Całe jajka ubić mikserem (ok. 2 min.), powoli dodawać miód. Następnie małym strumieniem wlać olej. W osobnej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Suche składniki powoli dodawać do mokrych i mieszać mikserem aż się połączą. Na końcu dodać marchewkę i orzechy. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w temp. 180 stopni.
Składniki:
• 4 jajka
• 1 szklanka miodu
• 1 szklanka oleju rzepakowego
• 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
• 1 szklanka mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 2 szklanka startej na tarce o grubych oczkach marchwi
• 1 szklanka orzechów laskowych lub włoskich
• 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Całe jajka ubić mikserem (ok. 2 min.), powoli dodawać miód. Następnie małym strumieniem wlać olej. W osobnej misce wymieszać mąki, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Suche składniki powoli dodawać do mokrych i mieszać mikserem aż się połączą. Na końcu dodać marchewkę i orzechy. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w temp. 180 stopni.
Pierniczki
Składniki:
• 1 szklanka miodu
• 1 jajko
• 100 g masła
• 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 250 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• przyprawa do pierników lub zrobić samodzielnie (łyżeczka cynamonu, po ½ łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu, imbiru i kardamonu)
Przygotowanie:
Masło rozpuścić z miodem. Połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać foremkami. Piec przez około 15-20 minut w temp. 170 stopni (termoobieg) na złoty kolor.
Składniki:
• 1 szklanka miodu
• 1 jajko
• 100 g masła
• 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 250 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• przyprawa do pierników lub zrobić samodzielnie (łyżeczka cynamonu, po ½ łyżeczki zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, pieprzu, imbiru i kardamonu)
Przygotowanie:
Masło rozpuścić z miodem. Połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i wycinać foremkami. Piec przez około 15-20 minut w temp. 170 stopni (termoobieg) na złoty kolor.
Ryba po grecku
Składniki:
• 150 g dorsza świeżego, filety bez skóry
• 200 g włoszczyzny (mrożona, krojonaj w paski mrożona lub świeże warzywa starte – marchew, seler, pietruszka)
• 30 g cebuli
• 20 g koncentratu pomidorowego 30%
• 10 g oleju rzepakowego uniwersalnego
• przyprawa do ryb, lubczyk, sok z cytryny
Przygotowanie:
Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą, zawinąć w folię aluminiową i piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Na patelni rozgrzać
olej, podsmażyć włoszczyznę, a następnie podlać wodą, dodać koncentrat i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem.
Składniki:
• 150 g dorsza świeżego, filety bez skóry
• 200 g włoszczyzny (mrożona, krojonaj w paski mrożona lub świeże warzywa starte – marchew, seler, pietruszka)
• 30 g cebuli
• 20 g koncentratu pomidorowego 30%
• 10 g oleju rzepakowego uniwersalnego
• przyprawa do ryb, lubczyk, sok z cytryny
Przygotowanie:
Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą, zawinąć w folię aluminiową i piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Na patelni rozgrzać
olej, podsmażyć włoszczyznę, a następnie podlać wodą, dodać koncentrat i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem.
Pierogi ruskie
Składniki:
• 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 30 g wody (wrzątek)
• 100 g ziemniaków
• 50 g sera twarogowego chudego
• 30 g cebuli
• 10 g oleju rzepakowego
• majeranek
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, ostudzić, ugnieść tłuczkiem lub zmielić w maszynce. Wymieszać je z twarogiem. Cebulę podsmażyć na połowie oleju, dodać do farszu, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Do mąki, dodać 1⁄4 łyżeczki soli, gorącą wodę, wymieszać widelcem i zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde, żeby dobrze się rozwałkowało. Ciasto podsypać delikatnie mąką, rozwałkować i odcisnąć szklanką koła. Na pierogi nakładać farsz i dobrze dociskać. Ugotować w lekko osolonej wodzie 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na talerzu pierogi polać resztą oleju ( lub masłem).
Składniki:
• 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 30 g wody (wrzątek)
• 100 g ziemniaków
• 50 g sera twarogowego chudego
• 30 g cebuli
• 10 g oleju rzepakowego
• majeranek
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, ostudzić, ugnieść tłuczkiem lub zmielić w maszynce. Wymieszać je z twarogiem. Cebulę podsmażyć na połowie oleju, dodać do farszu, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Do mąki, dodać 1⁄4 łyżeczki soli, gorącą wodę, wymieszać widelcem i zagnieść ciasto. Powinno być dość twarde, żeby dobrze się rozwałkowało. Ciasto podsypać delikatnie mąką, rozwałkować i odcisnąć szklanką koła. Na pierogi nakładać farsz i dobrze dociskać. Ugotować w lekko osolonej wodzie 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Na talerzu pierogi polać resztą oleju ( lub masłem).
Bigos z pieczarkami i suszonymi śliwkami
Składniki:
• 70 g piersi wędzonej
• 10 g oleju rzepakowego
• 50 g marchwi
• 50 g cebuli
• 100 g pieczarki
• 150 g kapusta kiszonej
• 15 g śliwek suszonych
• ząbek czosnku, liść laurowy, bazylia
Przygotowanie:
Mięso pokroić w paski. Marchewkę i pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Kapustę posiekać i obgotować w osobnym w garnku z odrobiną wody. Do rondla z rozgrzanym olejem włożyć przygotowane składniki, śliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy oraz bazylię. Całość dusić pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie do rondla dołożyć podgotowaną kapustę i wszystko razem chwilę podgotować. Przyprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.
Składniki:
• 70 g piersi wędzonej
• 10 g oleju rzepakowego
• 50 g marchwi
• 50 g cebuli
• 100 g pieczarki
• 150 g kapusta kiszonej
• 15 g śliwek suszonych
• ząbek czosnku, liść laurowy, bazylia
Przygotowanie:
Mięso pokroić w paski. Marchewkę i pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę. Kapustę posiekać i obgotować w osobnym w garnku z odrobiną wody. Do rondla z rozgrzanym olejem włożyć przygotowane składniki, śliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy oraz bazylię. Całość dusić pod przykryciem około 20 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie do rondla dołożyć podgotowaną kapustę i wszystko razem chwilę podgotować. Przyprawić do smaku odrobiną soli i pieprzem.
Komentarze (4) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Ina #2967189 | 78.42.*.* 2 wrz 2020 11:51
Poza tym w moim domu dawniej i teraz na wigilijna kolacje podawano dania postne.Wszelkiego rodzaju zupy gotowane byly na wywarze z warzyw.Nie uzywano rowniez majonezu
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz
Ina #2967187 | 78.42.*.* 2 wrz 2020 11:48
W pierwszym przepsie odnosnie karpia swiatecznego przeczytalam zeby rybe piec w folii.Kto dzis uzywa folii aluminiowej ktora zle wplywa na zdrowie
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz
Ania22 #2742967 | 37.120.*.* 5 cze 2019 19:36
Cześć, zapoznam się z Panem na skromne i sekretne wizyty. Mam 22 lat, zapraszam do kontaktu przez ten czat: ***hotprofil.pl***
Ocena komentarza: poniżej poziomu (-1) odpowiedz na ten komentarz
jabol #2716148 | 5.173.*.* 13 kwi 2019 13:09
dzisiaj, sobota,godz.17.00, Stare Miasto , wiec poparcie dla NAUCZYCIELI - przyjdżcie.....
odpowiedz na ten komentarz