Jak na warzywach dojechać do setki?
2018-08-02 10:00:00(ost. akt: 2018-08-01 09:57:18)
Polacy, jeśli tylko chcą, mogą przez długie lata żyć pełni energii. Okazem zdrowia może być każdy, jeśli tylko będzie przestrzegał diety i dbał o swoją kondycję. Bo starzenie się aż w 75 proc. zależy od stylu życia!
Kto by nie chciał żyć sto lat? Marzymy o długowieczności, ale tylko wtedy będziemy mieć to zagwarantowane, gdy srebrne lata spędzimy w zdrowiu. I jest na to szansa! Okazuje się, że starzenie się aż w 75 proc. od stylu życia. Wystarczy odpowiednia dieta i dbanie o sylwetkę, żeby żyć długo i szczęśliwie.
Zdrowa dieta spowalnia starzenie mózgu i obniża ryzyko rozwoju demencji. Tak wynika z czterech badań, które zaprezentowano na Międzynarodowej Konferencji Stowarzyszenia Alzheimerowskiego (Alzheimer's Association), odbywającej się w Londynie.
Naukowcy podkreślają, że szczególnie korzystna dla zdrowia układu krążenia, ale też mózgu jest dieta śródziemnomorska. Czyli jaka? Ano taka, która jest uboga w mięso i nabiał, a bogata w świeże warzywa i owoce, ryby, oliwę z oliwek, orzechy, rośliny strączkowe i złożone węglowodany.
Niestety seniorzy popełniają błędy. Jakie? — Seniorzy zazwyczaj spożywają wystarczające lub zbyt duże ilości tłuszczu — pisze Katarzyna Rucińska, dietetyczka na swoim blogu blog.tiqdiet.com. — Ze względu na wysoką kaloryczność tłuszczy (1 gram dostarcza 9 kcal) ich spożycie wymaga kontroli (szczególnie tłuszczów zwierzęcych). Dobrym źródłem tłuszczy dla seniorów będą oleje roślinne. Częstym problemem jest niewystarczające spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 (które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia oraz innych chorób często występujących w wieku starczym). Dlatego też należy pamiętać o udziale w diecie ryb morskich (makrela, łosoś) , które są istotnym źródłem tych kwasów.
Katarzyna Rucińska podkreśla też, że węglowodany powinny być podstawowym źródłem energii w diecie. Które? —W jadłospisie powinny przeważać węglowodany złożone takie jak pieczywo pełnoziarniste, makarony pełnoziarniste, kasze, ryż brązowy, płatki zbożowe (np. owsiane, jaglane). Cukry proste powinny być mocno ograniczone (słodycze, cukier, miód) — zaleca.
Srebrne pokolenie nie powinno też zapominać o przyjmowaniu witamin. — W diecie seniora bardzo ważne jest uwzględnienie odpowiednich ilości antyoksydantów tj. karotenoidy (witamina A),tokoferol (witamina E), witamina C — zaznacza dietetyczka.
Na stronie http www.aktywniepozdrowie.pl czytamy, że posiłki seniora powinny być częste (4–5 posiłków w ciągu dnia), jednak mniejsze objętościowo. — Z wiekiem słabnie zdolność odczuwania smaku i zapachu, co może powodować utratę apetytu, dlatego posiłki powinny być atrakcyjne wizualnie i wyraziste smakowo — wyjaśnia Ewelina Pałkowska z Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Na stronie http www.aktywniepozdrowie.pl czytamy, że posiłki seniora powinny być częste (4–5 posiłków w ciągu dnia), jednak mniejsze objętościowo. — Z wiekiem słabnie zdolność odczuwania smaku i zapachu, co może powodować utratę apetytu, dlatego posiłki powinny być atrakcyjne wizualnie i wyraziste smakowo — wyjaśnia Ewelina Pałkowska z Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
I zaleca: — Dodatek ziół (świeżych lub suszonych) doskonale poprawia smakowitość potraw, eliminuje konieczność dosalania (nadmiar soli w diecie prowadzi do rozwoju nadciśnienia tętniczego), dodatkowo korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Różnorodność produktów i potraw zmniejsza ryzyko niedoborów cennych składników – w jadłospisie osoby starszej nie powinno zabraknąć warzyw i owoców, przetworów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu, chudego mięsa i wędlin oraz ryb.
Zwiększone porcje warzyw i owoców podwyższają potencjał antyoksydacyjny i zmniejszają ryzyko wystąpienia m.in. chorób przewlekłych takich jak: nadciśnienie tętnicze, udar i choroba niedokrwienna serca.
oprac. AT
Przeciętne zapotrzebowanie energetyczne przewidziane dla osoby w podeszłym wieku
to 1500-1700 kcal na dobę w przypadku kobiet, oraz 1800-2000 kcal na dobę w przypadku mężczyzn. Dieta powinna uwzględniać 4 lub 5 niewielkich posiłków dziennie.
źródło: http://zywieniemaznaczenie.pl
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
patafilar #2550876 7 sie 2018 11:12
Czytam artykuł i mam wrażenie, że człowiek żyje aby jeść, a nie na odwrót. Myślę, że wystarczy umiarkowana dieta wsparta sokami warzywnymi wg. przepisu https://terapiasokami.pl/dlaczego-warto- pic-soki. Takie świeżo wyciśnięte soki zawierają cenne witaminy i enzymy które dbają o nasze zdrowie i wygląd. Do tego dodałbym uprawianie jakiegoś sportu, bo ruch jest bardzo ważny.
odpowiedz na ten komentarz