Diamentowy grant absolwenta UWM

2018-07-09 15:58:16(ost. akt: 2018-07-09 18:59:16)
Arkadiusz Zakrzewski: - Cieszę się, że będę mógł się rozwijać!

Arkadiusz Zakrzewski: - Cieszę się, że będę mógł się rozwijać!

Autor zdjęcia: Arch. prywatne

Arkadiusz Zakrzewski, absolwent Wydziału Nauki o Żywności UWM, zdobył Diamentowy Grant. To pierwsza osoba z UWM, która otrzymała tak elitarne wyróżnienie. Absolwent rozpocznie swój trzyletni projekt badawczy od października na WNoŻ.
Arkadiusz Zakrzewski pochodzi spod Kołobrzegu. Do Olsztyna przyjechał na studia. I wszystko wygląda na to, że w tym mieście już zostanie. Tu czeka go wymarzona kariera naukowa. Studia na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka na Wydziale Nauki o Żywności UWM okazały się strzałem w dziesiątkę. Wcześniej Arkadiusz Zakrzewski ukończył studia inżynierskie na kierunku gastronomia i sztuka kulinarna. Jak mówi, w mikrobiologii zakochał się na pierwszym roku studiów. Chciał swoją pasję zagłębiać. I marzenie się spełniło. Jako pierwszy student UWM zdobył prestiżowe wyróżnienie: otrzymał Diamentowy Grant. Co to takiego?

Diamentowy Grant to program ministra nauki i szkolnictwa wyższego prowadzony od 2012 r. i skierowany do najzdolniejszych absolwentów studiów licencjackich, inżynierskich oraz studentów po ukończeniu trzeciego roku jednolitych studiów magisterskich. Komisja konkursowa wybiera co roku łącznie nie więcej niż 100 osób, których projekty badawcze uzyskały najwięcej punktów. W gronie tegorocznych 80 laureatów znalazł się właśnie Arkadiusz Zakrzewski.

Na realizację swego tematu badawczego otrzyma 220 tys. zł.
Diamentowy Grant zdobył na badania pozwalające określić, czy i jak często bakterie wielooporne różnych rodzajów występują w mięsie łososia norweskiego i pstrąga tęczowego, pochodzących z polskich hodowli ryb oraz w świeżych, surowych krewetkach, również coraz częściej kupowanych w polskich sklepach. Badania pozwolą także określić, czy są to bakterie odporne na antybiotyki. Poprzez wiele lat naukowcy sądzili, że problem antybiotykooporności dotyczy tylko szpitali. Tymczasem okazuje się, że nadmierne stosowanie antybiotyków w hodowli zwierząt i uprawie roślin spowodowało ich przeniknięcie i rozpowszechnienie w środowisku — w wodzie, w glebie. W konsekwencji w żywności mogą także pojawić się drobnoustroje odporne na antybiotyki.

— Stwierdziłem, że to bardzo ciekawy temat, dzięki któremu mogę się rozwijać naukowo. Chcę zrobić bazę mikroorganizmów i sprawdzić ich mechanizmy oporności. Wpływ na moją decyzję miała też moja praca w studenckim kole naukowym mikrobiologów — tłumaczy Arkadiusz Zakrzewski w rozmowie z Gazetą.
Jakie korzyści ma absolwent UWM z Diamentowego Grantu? — Przede wszystkim mogę szybciej zdobyć tytuł doktora — odpowiada. — Pomijam całą rekrutację. I przede wszystkim mam pieniądze na te badania, a nie należą one do najtańszych.

Profesor Małgorzata Darewicz, dziekan Wydziału Nauki o Żywności UWM, w rozmowie dla portalu uwm.edu.pl mówi o podstawowej trudności, przed którą stają studenci UWM ubiegający się o grant. — To brak publikacji naukowych, których byliby pierwszymi autorami lub jedynymi autorami. Dotyczy to publikacji z tzw. listy B i A. I to jest podstawowa blokada. Z naszego wydziału i z naszego uniwersytetu były już wcześniej składane projekty do Diamentowego Grantu. To były bardzo dobre pomysły, bardzo dobrze ocenione przez recenzentów, ale właśnie brak publikacji eliminował je — informuje.

W tym roku minister nauki i szkolnictwa wyższego Jarosław Gowin przyznał ponad 16 mln zł na finansowanie projektów Diamentowego Grantu. W VII edycji wyłoniono 80 laureatów, których projekty uzyskały ocenę końcową nie mniejszą niż 80 pkt. Podczas badań będą mogli pobierać wynagrodzenie w wysokości do 2500 zł miesięcznie. W ciągu siedmiu edycji konkursu Diamentowy Grant zdobyło prawie 600 osób.
Projekt badawczy Arkadiusza Zakrzewskiego brzmi „Warunki stresowe podczas otrzymywania produktów sous-vide i ceviche z ryb i krewetek a możliwość przeżycia oraz odpowiedź komórkowa bakterii wieloopornych”.

AT

Więcej informacji o naszym uniwersytecie: >>> kliknij tutaj.

Obrazek w tresci

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. tom #2537645 | 95.222.*.* 16 lip 2018 21:55

    3 mam chlopie kciuki za Ciebie ! Nareszcie cos konkretnego. Niestety problem antybiotykooprnosci nie dotyczy tylko szpitali..... (jak zaznaczono w artykule) Gratuluje za Grand ! Mam nadzieje, ze odpowiednio to spozytkujesz i cos" fajnego " odkryjesz dla dobra konsumentow. Pozdrawiam cieplo.

    odpowiedz na ten komentarz