Badania laboratoryjne dla biznesu

2017-09-26 08:54:18(ost. akt: 2017-09-26 09:53:45)

Autor zdjęcia: archiwum

Obecnie wiedza i świadomość konsumentów są coraz większe. Klienci chcą kupować produkty spełniające normy prawne, wymogi bezpieczeństwa, nie wpływające negatywnie na środowisko. Przedsiębiorcom pomagają laboratoria przygotowujące badania.

Klienci chcą kupować produkty nie tylko spełniające restrykcyjne normy prawne, ale także chcą mieć pewność, że kupowane przez nich produkty spełniają wymagania bezpieczeństwa, jak również nie wpływają negatywnie na środowisko. W dostarczaniu towarów wysokiej jakości przedsiębiorcom pomagają akredytowane laboratoria przygotowujące badania dla biznesu.


Kompleksowe wsparcie profesjonalnych usług laboratoryjnych i doradczych jest istotne już na etapie przygotowania inwestycji, kiedy przedsiębiorstwo musi sporządzić raport oddziaływania danego przedsięwzięcia na środowisko, przeprowadzić badania dotyczące jakości gleby i wód gruntowych czy wykonać ocenę ryzyka zdrowotnego. Także na późniejszym etapie działalności, zgodnie 
z obowiązującym w Polsce prawem, firmy muszą monitorować swoje działania mogące prowadzić do degradacji środowiska naturalnego.


Obowiązujące przepisy prawne nakładają na przedsiębiorców wiele obowiązków związanych 
z przygotowaniem kompleksowej dokumentacji środowiskowej. — Nasz dział ekspertyz wspiera firmy 
w ich profesjonalnym przygotowaniu – mówi Mateusz Kirzyński, wiceprezes ds. handlowych JARS. – Naszym klientom oferujemy akredytowane badania oraz pomiary zgodne z obowiązującymi przepisami. Wykorzystując nowoczesny sprzęt i wiedzę naszych ekspertów, sprawdzamy zanieczyszczenia ścieków i wód powierzchniowych, prowadzimy monitoring terenów, na których mają powstawać inwestycje oraz oceniamy ich wpływ na środowisko.

Badania laboratoryjnie mają szczególne znaczenie  dla producentów żywności i kosmetyków. Można je podzielić na te, które związanie są z procesem technologicznym oraz te, które dotyczą wytwarzanych w produkcji odpadów.
W pierwszym przypadku, należy sprawdzać nie tylko gotowe produkty, ale również, a może przede wszystkim, surowce wykorzystywane do ich wytwarzania. 
W żywności badania mikrobiologiczne są standardowe, natomiast analizy fizykochemiczne, oferowane przez laboratoria JARS, obejmują m.in. badania zawartości tłuszczu, konserwantów, alergenów, witamin, słodzików czy mikrotoksyn, a także, wymagane przez prawo, badania wartości odżywczej.
W kosmetykach można natomiast skorzystać ze wsparcia w badaniach dermatologicznych oraz aplikacyjnych, a także przy opracowaniu raportów oceny ich bezpieczeństwa.

W drugim przypadku, laboratoria JARS oferują kompleksowe badania w zakresie analiz wszelkiego rodzaju odpadów i produktów ubocznych procesów technologicznych jak również ocenę jakości powietrza i stanowisk pracy.
Kolejnym zagadnieniem, równie istotnym jak badania przeprowadzane na surowcach i gotowych produktach, są badania opakowań oraz ich oznakowanie. Dlatego JARS pomaga producentom żywności, kosmetyków i chemii gospodarczej w przygotowaniu etykiet pod kątem przepisów prawnych.

— Każdy produkt wprowadzony do obrotu musi spełniać określone wymagania dotyczące jego bezpieczeństwa i jakości, wynikające z obowiązujących aktów prawnych i dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) – mówi wiceprezes Mateusz Kirzyński. — Nasze laboratoria świadczą usługi badawcze na każdym etapie ich produkcji. Dzięki temu nasi klienci nie muszą się martwić o te zagadnienia, tylko mogą skupić się na procesach kluczowych dla ich działalności.