Grill gorszy od papierosów. Uwielbiamy jedzenie z grilla, choć jest rakotwórcze
2017-07-22 19:00:03(ost. akt: 2017-07-22 10:39:23)
200 gramów kiełbasy upieczonej na grillu węglowym dostarcza nam 100 razy więcej szkodliwych substancji niż 20 wypalonych papierosów. Jedzenie z grilla jest jednak piekielnie smaczne. Czy przeszkadza nam, że jest też ciężkostrawne i rakotwórcze?
Mówią, że to piłka nożna jest narodowym sportem Polaków. Latem wszyscy wolą grillować w ogródkach niż siedzieć przed telewizorem. To nasze ulubione wakacyjne zajęcie. Wystarczy wolny weekend, aby w ogródkach przy domach zapachniało przypieczonym mięskiem.
Przeciętnie grillujemy dwa razy, trzy w miesiącu — przyznaje się do tego 40 proc. Polaków, a 31 proc. urządza grilla raz w tygodniu. Najchętniej grillujemy na węglu drzewnym. I jak zauważają naukowcy z Politechniki Warszawskiej — to błąd. Te najbardziej tradycyjne i typowe grille trują nas już w momencie, gdy je rozpalamy. Grill zasilany węglem drzewnym lub brykietem, jeszcze zanim położymy na nim mięso, wydziela 4 z 16 substancji rakotwórczych. Jak położymy na nim produkty, jest jeszcze gorzej. Wdychamy i wchłaniamy aż 13 z 16 szkodliwych substancji. 200 gramów kiełbasy upieczonej na grillu węglowym dostarcza nam 100 razy więcej szkodliwych substancji niż 20 wypalonych papierosów.
— Dużo Polaków grilluje, bo to smaczne! Mówią, że niezdrowe, ale co dzisiaj jest zdrowe? — twierdzi Rafał Włodarczyk z Olsztyna. — Jak się wypije do tego trochę alkoholu, nic nie zaszkodzi. Chociaż mówią, że alkohol też szkodzi z zdrowiu. O czym byśmy nie rozmawiali, wszystko jest niezdrowe.
— Dzisiaj nie ma zdrowych rzeczy. Ale nie wolno się tym przejmować, tylko korzystać z pogody. Przecież zimą nie grillujemy — dodaje Danuta Włodarczyk, mama Rafała. — Ale latem też pogoda płata figle, a gdy pada, nie grillujemy. Wychodzi na to, że jedzenie z rusztu przygotowujemy sobie ze trzy razy w roku. Myślę więc, że w takiej sytuacji grillowanie nam to nie zaszkodzi.
— Ja też się tym nie przejmuję, a grilluję często, nawet co drugi dzień. Również zimą! — przyznaje Agata Juraszek, która przyjechała z Niemiec do rodziny. — Do tej pory słyszałam, że jedzenie z grilla jest zdrowe. Ale jedni mówią tak, inni tak. Podobnie jest ze słodzikami — jedni zachęcają, inni odradzają. Powiem szczerze: jedzenie z grilla mi smakuje i będę jadła! Przygotowuję do tego dobrą sałatę i jest OK.
— Ja też się tym nie przejmuję, a grilluję często, nawet co drugi dzień. Również zimą! — przyznaje Agata Juraszek, która przyjechała z Niemiec do rodziny. — Do tej pory słyszałam, że jedzenie z grilla jest zdrowe. Ale jedni mówią tak, inni tak. Podobnie jest ze słodzikami — jedni zachęcają, inni odradzają. Powiem szczerze: jedzenie z grilla mi smakuje i będę jadła! Przygotowuję do tego dobrą sałatę i jest OK.
Niektórzy przy rozpalaniu grilla węglowego spędzają nawet 20 minut. Pieczenie mięsa w ten sposób też trochę trwa — w wyniku kapania tłuszczu do ognia i na palące się węgle wydzielają się toksyczne substancje, które mogą powodować raka, szczególnie jelita grubego. Najbardziej toksyczny jest dym z wytapianego tłuszczu.
— Grill w Polsce ma przede wszystkim wymiar społeczny, to spotkanie towarzyskie — uważa Katarzyna Rudnicka, doradca żywieniowy. — Nie unikniemy więc takiego jedzenia. Co by naukowcy nie mówili, będziemy grillować. Tu problemem jednak nie są tylko substancje, jakie wytwarza grillowanie, chociaż to też jest ważne. Naszym grzechem jest przesadzanie. Grillujemy zawsze więcej niż możemy zjeść i nawet jeśli nie czujemy już głodu, cały czas jemy. Tłumaczymy sobie, że przecież tłuszcz się wytopił, ale… popijamy napojami gazowanymi, w którym jest pełno cukru. Albo pijemy piwo, bo tak nam smakuje. To wcale nie pomaga w trawieniu! Grill to sympatyczne spotkanie, ale nie dla zdrowia. Chyba że będziemy grillować z głową — na ruszt położymy warzywa, przyrządzimy zdrowe sałaty. Powoli mądrzejemy, ale większość jednak stawia na tłuste mięsa. I na tanie kiełbasy. A wystarczy przeczytać skład — okaże się, że kupujmy produkt kiełbasopodobny. Okazuje się więc, że grillowanie ma wiele pułapek.
ar
ar
Komentarze (20) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Władek #2293585 | 83.25.*.* 23 lip 2017 21:14
Czy rakotwórcze czy tez nie to inna sprawa.Ale na pewno po tym dostaje niezły wycisk wątroba i trzustka.
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz
wogo #2293483 | 188.146.*.* 23 lip 2017 19:04
Nie pij, nie pal, nie jedz potraw z grilla - umrzesz zdrowszy.
Ocena komentarza: warty uwagi (4) odpowiedz na ten komentarz
X files #2293286 | 176.221.*.* 23 lip 2017 14:45
Z tego calego zestawu to nie rodzaj grila,wegla,gazu,brykietu jest szkodliwy tylko to co na nim pieczemy! Wszystkie gotowce grillowe z marketu nas najbardziej truja a kielbaski z prawdziwego zdarzenia to ze swieca szukac!
Ocena komentarza: warty uwagi (5) odpowiedz na ten komentarz
Drogie pismaki #2293261 | 88.156.*.* 23 lip 2017 14:28
Zapodajcie ,że najbardziej zdrowe jest nic nie jedzenie albo jeśli już to tylko żywność GMO. Ostatecznie szczaw i mirabelki I NIC INNEGO
odpowiedz na ten komentarz
Tu mozna sie dowiedziec #2293115 | 84.62.*.* 23 lip 2017 12:10
http://www.papilot.pl/odzywianie/czy-mie so-z-grilla-jest-szkodliwe-5-zasad-zdrow ego-grillowania-wazne-zapamietaj,18538,1
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz