Jajo absolutnie niezwykłe
2017-04-14 20:07:17(ost. akt: 2017-04-15 09:35:23)
Czy to natura, czy Pan Bóg jak stwarzał jajo wiedział, co robi — mówi w rozmowie z Gazetą prof. Tadeusz Trziszka, który od wielu lat bada właśnie jaja.
Twierdzi, że są absolutnie niezwykłe. Najwspanialsze ze wszystkiego, z czym mamy do czynienia na ziemi. Według niego nawet ten osławiony cholesterol, którego tak bardzo się boimy, zajmuje w nich zaledwie 0,3 procenta.
Nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale znajduje się w każdej komórce naszego ciała: w mózgu, w układzie neurologicznym. Profesor uświadomił mi, że moja wiekowa wątroba musi go wyprodukować tyle, ile zawiera 15 jaj. Podczas świąt mamy szansę nadrobić braki. a więc smacznego jajka i rodzinnych świąt.
Zapraszam do lektury sobotniej "Gazety Olsztyńskiej"!
Barbara Barczuk
redaktor wydania
redaktor wydania