Koła łowieckie konkurowały z sołectwami z Gminy Świętajno
Do konkursu kulinarnego „Dzik kontra świnia” przystąpiło łącznie 16 stoisk: 7 Kół Łowieckich i 9 sołeckich. Zadaniem kół było zrobienie dania z dzika, a sołectwa przyrządzały potrawę ze świni. Pierwsze miejsce zajęło Koło Łowieckie „ECHO” z Wielbarka z potrawą: sote z daniela w sosie cebulowym, pure+ ziemniaki z lubczykiem.
Na drugiej pozycji uplasowało się Sołectwo Piasutno z tradycyjnym schabowym z kością. Za danie polędwiczki z czosnkiem i kaszą + buraczki z kapustą białą Sołectwu Jerutki przyznano trzecie miejsce. W kolejnym konkursie na przygotowanie najlepszej nalewki bezkonkurencyjnie przyznano pierwsze miejsce Sołectwu Kolonia za nalewkę z dzikiej róży. Drudzy byli myśliwi z Koła Łowieckiego „Rogacz” za nalewkę z malin. Trzecie miejsce przypadło Sołectwu Jerutki za nalewkę z mleka, cukru i cytryny. Dania i wyśmienite trunki przygotowane przez koła i sołectwa oceniało jury w składzie: Wojciech Charewicz, Aleksandra Czarnewicz-Kamińska oraz Arkadiusz Jabłoński. Koła Myśliwskie i Sołectwa zmierzyły się również w konkursie sprawnościowym, który przeprowadził paraolimpijczyk Grzegorz Drężek.Najlepsi okazali się przedstawiciele Koła Łowieckiego „Świt” z Pasymia, na drugiej pozycji ukończyli konkurs myśliwi z Koła Łowieckiego „Echo” z Wielbarka, a trzecie wywalczyli mieszkańcy Sołectwa Piasutno.
![](https://m.wm.pl/gofiles/GOOL_01.jpg)
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Biesiada myśliwska z Ekowspólnota Zobacz więcej zdjęć. Kliknij i otwórz galerię.
W Świętajnie w sobotę, 16 lipca odbyła się niecodzienna impreza Biesiada myśliwska z Ekowspólnotą "Prosto z lasu". Do zorganizowanego konkursu kulinarnego „Dzik kontra świnia” przystąpiło łącznie 16 stoisk: 7 Kół Łowieckich i 9 sołeckich. Zadaniem kół było zrobienie dania z dzika, a sołectwa przyrządzały potrawę z świni.