Jogurtowe ciasto z rabarbarem
2016-05-14 12:00:00(ost. akt: 2016-05-14 13:44:18)
To idealne ciasto dla tych, którzy nie lubią zbyt długo siedzieć w kuchni. Szybkie, proste, doskonale wilgotne. Zrobiło się ciepło, sezon na rabarbar właśnie się rozpoczął, warto więc pokusić się o taki lekko kwaśny, a zarazem delikatny w smaku placek. Polecamy!
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
400 g jogurtu greckiego,
4 jajka,
1,5 szklanki cukru,
3/4 szklanki oleju,
1 łyżka cukru wanilinowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
6 gałązek rabarbaru,
cukier puder do posypania.
400 g jogurtu greckiego,
4 jajka,
1,5 szklanki cukru,
3/4 szklanki oleju,
1 łyżka cukru wanilinowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
6 gałązek rabarbaru,
cukier puder do posypania.
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, forma tradycyjna (40x25 cm),
- rabarbar oczyścić obrać, pokroić w plasterki na centymetrowe kawałki,
- jajka wymieszać z cukrami, dodać jogurt, wymieszać,
- wlać olej i ponownie wymieszać,
- mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji,
- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia,
- na wierzchu ciasta gęsto układać kawałki rabarbaru lekko wtykając je do środka,
- ciasto piec w temp.170-180 st. C do tzw. suchego patyczka, około 45-60 minut w zależności od piekarnika,
- po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu wyciągnąć z formy, posypać cukrem pudrem.
- rabarbar oczyścić obrać, pokroić w plasterki na centymetrowe kawałki,
- jajka wymieszać z cukrami, dodać jogurt, wymieszać,
- wlać olej i ponownie wymieszać,
- mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji,
- ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia,
- na wierzchu ciasta gęsto układać kawałki rabarbaru lekko wtykając je do środka,
- ciasto piec w temp.170-180 st. C do tzw. suchego patyczka, około 45-60 minut w zależności od piekarnika,
- po upieczeniu wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu wyciągnąć z formy, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
wers #3006747 | 10.10.*.* 15 lis 2020 18:08
bo elczanki innego nie znaja
odpowiedz na ten komentarz
oak #3004467 | 10.10.*.* 10 lis 2020 22:53
korwa ten sam przepis od 5lat zmienic juz czas
odpowiedz na ten komentarz