Domowy pasztet
2015-11-06 08:00:00(ost. akt: 2015-11-06 10:11:47)
Składniki:
- 0,5 kg wieprzowiny;
- 0,6 kg wołowiny;
- 0,4 kg podgardla;
- 0,4 kg wątroby wieprzowej (krótko sparzonej we wrzątku)
- 0,3 kg cebuli;
- 0,2 kg bułki pszennej;
- 0,2 kg smalcu;
- 0,1 kg bułki tartej;
- 4 jaja;
- 3 marchewki średniej wielkości ( można pominąć);
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
- 0,5 kg wieprzowiny;
- 0,6 kg wołowiny;
- 0,4 kg podgardla;
- 0,4 kg wątroby wieprzowej (krótko sparzonej we wrzątku)
- 0,3 kg cebuli;
- 0,2 kg bułki pszennej;
- 0,2 kg smalcu;
- 0,1 kg bułki tartej;
- 4 jaja;
- 3 marchewki średniej wielkości ( można pominąć);
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Mięso pokroić na średniej wielkości kawałki i ugotować wraz z marchewkami. Pod koniec gotowania dodać cebulę, żeby zmiękła we wrzątku. W powstałym wywarze można także sparzyć wątrobę.
Ugotowane składniki lekko przestudzić. Mięso, wątrobę, cebulę, marchew, smalec przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać bułki namoczone w mleku, bułkę tartą, jaja i przyprawy. Porządnie wymieszać.
Przełożyć do foremki keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 80 min. Smacznego!
Ugotowane składniki lekko przestudzić. Mięso, wątrobę, cebulę, marchew, smalec przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać bułki namoczone w mleku, bułkę tartą, jaja i przyprawy. Porządnie wymieszać.
Przełożyć do foremki keksówki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 80 min. Smacznego!
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Krysia #1868436 | 78.34.*.* 28 lis 2015 16:16
Troche skromny ten pasztet. Dodaje sie jeszcze drob. I cala wloszczyzne dodaje sie do miesa ktore dusimy , chodzi o smak. ie rozumiem po co smalec. Pasztet robi sie z najlepszych mies a smalec zepsuje caly smak. Listek ziele pieprz tez sie dodaje. Reasumujac autor przepisu musi sie jeszcze troche podszkolic.
odpowiedz na ten komentarz