Jogurtowe ciasto ze śliwkami
2015-10-01 09:00:00(ost. akt: 2015-10-01 10:15:28)
To szybkie i bardzo łatwe ciasto do przygotowania. Nie potrzeba wiele, kilka prostych składników i kubeczek po jogurcie naturalnym, który będzie służył jako miarka. Można do niego wykorzystać różne owoce - u mnie śliwki, ponieważ właśnie są dojrzałe, a sezonowe owoce są najlepsze. Ciasto jest delikatne, puszyste i bardzo wilgotne. Polecam gorąco!
Składniki:
1 kubeczek jogurtu naturalnego (200 g)
3 kubeczki mąki pszennej
1 1/2 kubeczka cukru
1 kubeczek oleju
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg śliwek
cukier puder do posypania
1 kubeczek jogurtu naturalnego (200 g)
3 kubeczki mąki pszennej
1 1/2 kubeczka cukru
1 kubeczek oleju
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg śliwek
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jogurt przelewamy do miseczki, kubek dokładnie myjemy i suszymy. Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy żółtka, cukier i ubijamy, aż piana będzie gęsta i puszysta. Stopniowo dodajemy olej, jogurt na zmianę z mąką. Ucieramy do połączenia składników. Na koniec masę wykładamy do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzch układamy wypestkowane śliwki, rozcięciem ku górze. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Przepis na blaszkę o wielkości 24x36 cm.
Smacznego!
Jogurt przelewamy do miseczki, kubek dokładnie myjemy i suszymy. Mąkę należy przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na puszystą pianę, dodajemy żółtka, cukier i ubijamy, aż piana będzie gęsta i puszysta. Stopniowo dodajemy olej, jogurt na zmianę z mąką. Ucieramy do połączenia składników. Na koniec masę wykładamy do wyłożonej papierem blaszki. Na wierzch układamy wypestkowane śliwki, rozcięciem ku górze. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem. Przepis na blaszkę o wielkości 24x36 cm.
Smacznego!
Waszą pasja jest gotowanie? Lubicie dobrze zjeść, a przy okazji coś dobrego przygotować?
Podzielcie się z nami swymi pomysłami!
Zachęcamy Was do przesyłania nam swoich autorskich przepisów!
Czytaj e-wydanie">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska
Podzielcie się z nami swymi pomysłami!
Zachęcamy Was do przesyłania nam swoich autorskich przepisów!
Czytaj e-wydanie
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Joanna Turowska
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Poczatkujaca :-) #1826562 | 89.229.*.* 1 paź 2015 17:02
Witam... Ciekawy przepis, ale mam male pytanko: czy ucieramy (miksujemy) mikserem, czy tez mieszamy recznie lyzka badz jakims ubijakiem np. do piany. Sory za pytanie, ale nie naleze do wybitnych znawcow kuchni :-) Niestety, ale powoli sie ucze :-)
odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)