Organizatorzy zapraszają do udziału w konkursie "Kuchnia Ziemi Lubawskiej"
2015-08-21 09:00:00(ost. akt: 2015-08-21 12:01:30)
W niedzielę, 6. września, w Prątnicy koło Lubawy odbędą się gminne dożynki, bądące dorocznym świętem plonów w gminie Lubawa. Jak co roku, Koła Gospodyń Wiejskich, Rady Sołeckie stowarzyszenia itd. z terenu gmin należących do Lokalnej Grupy Działania Ziemia Lubawska (z siedzibą w Kurzętniku), będą mogły wziąć udział w konkursie kulinarnym "Kuchnia Ziemi Lubawskiej".
Poniżej przedstawiamy regulamin konkursu nadesłany przez organizatorów.
Regulamin konkursu kulinarnego "Kuchnia Ziemi Lubawskiej”
Termin: 6 września 2015r., niedziela, rozpoczęcie konkursu o godz. 15.30 z możliwością rozstawienia stoisk od godz. 13.00 w miejscu wyznaczonym przez organizatora.
Miejsce: Prątnica – plac przy Zespole Szkół w Prątnicy
Organizator:
Ośrodek Pomocy Społecznej Gminy Lubawa, Fijewo 76, 14-260 Lubawa, tel. 89 645 31 31, e-mail: mempel@gopslubawa.pl
Lokalna Grupa Działania Ziemia Lubawska Kurzętnik – Wybudowanie 4; 13-306 Kurzętnik
Współorganizatorzy:
Gmina Lubawa,
Gminne Zrzeszenie Ludowe Zespoły Sportowe w Lubawie.
Miejsce: Prątnica – plac przy Zespole Szkół w Prątnicy
Organizator:
Ośrodek Pomocy Społecznej Gminy Lubawa, Fijewo 76, 14-260 Lubawa, tel. 89 645 31 31, e-mail: mempel@gopslubawa.pl
Lokalna Grupa Działania Ziemia Lubawska Kurzętnik – Wybudowanie 4; 13-306 Kurzętnik
Współorganizatorzy:
Gmina Lubawa,
Gminne Zrzeszenie Ludowe Zespoły Sportowe w Lubawie.
§ 1
Cel konkursu
Cel konkursu
Konkurs kulinarny ,,Kuchnia Ziemi Lubawskiej” ma na celu aktywizowanie społeczności lokalnej oraz promowanie wizerunku kuchni regionalnej jako charakterystycznej, unikatowej i autentycznej marki regionalnej. Ideą przewodnią konkursu jest prezentacja autorskich potraw, wypieków i produktów charakterystycznych dla regionu oraz zachowanie od zapomnienia tradycyjnych potraw, deserów, przekąsek, napoi i nalewek, a także wymiana doświadczeń w tym zakresie.
§ 2
Uczestnicy
Uczestnicy
W konkursie mogą brać udział Rady Sołeckie, Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia oraz grupy nieformalne mieszkańców wszystkich gmin wchodzących w skład Lokalnej Grupy Działania.
W konkursie uczestniczą przedstawiciele Rad Sołeckich, Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń i grup nieformalnych w zespołach 2-3 osobowych lub samodzielnie mieszkańcy obszaru LGD według indywidualnych zgłoszeń.
W konkursie uczestniczą przedstawiciele Rad Sołeckich, Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń i grup nieformalnych w zespołach 2-3 osobowych lub samodzielnie mieszkańcy obszaru LGD według indywidualnych zgłoszeń.
§ 3
Zgłoszenie uczestnictwa
Zgłoszenie uczestnictwa
Rady Sołeckie, Koła Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia oraz grupy nieformalne zainteresowane udziałem w konkursie zobowiązani są do dokonania zgłoszenia na załączonym formularzu (Załącznik nr 1). Zgłoszenia należy:
1) przesłać pocztą na adres Ośrodek Pomocy Społecznej Gminy Lubawa, 14-260 Lubawa, Fijewo 73,
2) lub mailem w formie PDF - na adres: sekretariat@gopslubawa.pl
3) lub przesłać faxem: /89/ 645-54-39,
4) lub dostarczyć osobiście do siedziby OPS Gminy Lubawa (14-260 Lubawa, Fijewo 73)
w terminie do dnia 1 września 2015r.
1) przesłać pocztą na adres Ośrodek Pomocy Społecznej Gminy Lubawa, 14-260 Lubawa, Fijewo 73,
2) lub mailem w formie PDF - na adres: sekretariat@gopslubawa.pl
3) lub przesłać faxem: /89/ 645-54-39,
4) lub dostarczyć osobiście do siedziby OPS Gminy Lubawa (14-260 Lubawa, Fijewo 73)
w terminie do dnia 1 września 2015r.
O uczestnictwie w konkursie decyduje data zgłoszenia Rady Sołeckiej, Koła Gospodyń Wiejskich stowarzyszenia oraz grupy nieformalnej.
Ilość ekip startujących jest limitowana i określona kolejnością zgłoszeń (12 zespołów). Organizator zastrzega sobie prawo do rozszerzenia limitu ekip, w przypadku wpłynięcia większej ilości zgłoszeń.
Ilość ekip startujących jest limitowana i określona kolejnością zgłoszeń (12 zespołów). Organizator zastrzega sobie prawo do rozszerzenia limitu ekip, w przypadku wpłynięcia większej ilości zgłoszeń.
§ 4
Zasady organizacyjne
Zasady organizacyjne
Organizator nie pokrywa kosztów podróży uczestników konkursu.
Drobny sprzęt kuchenny oraz zastawę do prezentowania potraw, wypieków i produktów grupa zapewnia we własnym zakresie. Dopuszcza się dodatkowe akcje promujące Radę Sołecką, Koło Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia lub grupy nieformalne; region i potrawy w postaci osobnego stoiska degustacyjnego dla uczestników imprezy, o czym należy powiadomić organizatora wraz ze złożeniem zgłoszenia uczestnictwa w konkursie.
Drobny sprzęt kuchenny oraz zastawę do prezentowania potraw, wypieków i produktów grupa zapewnia we własnym zakresie. Dopuszcza się dodatkowe akcje promujące Radę Sołecką, Koło Gospodyń Wiejskich, stowarzyszenia lub grupy nieformalne; region i potrawy w postaci osobnego stoiska degustacyjnego dla uczestników imprezy, o czym należy powiadomić organizatora wraz ze złożeniem zgłoszenia uczestnictwa w konkursie.
Uczestnicy konkursu zapewniają we własnym zakresie produkty niezbędne do przygotowania potraw, wypieków i produktów kulinarnych. Uczestnicy mogą wystąpić w regionalnych strojach ludowych lub tradycyjnych strojach kucharskich.
§ 5
Zasady przeprowadzenia konkursu
Zasady przeprowadzenia konkursu
Do udziału w konkursie należy przygotować maksymalnie 5 potraw, wypieków lub produktów specyficznych dla regionu, które mogą zostać przeznaczone do spożycia lub do sporządzenia potraw. Produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą.
Przygotowanie większej ilości potraw może być podstawą dyskwalifikacji uczestników.
W konkursie mogą wziąć udział produkty następującego typu:
pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory),
pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, soki, zakwasy, chleby i inne wypieki),
napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe).
W konkursie mogą wziąć udział produkty następującego typu:
pochodzenia zwierzęcego (np. mięso, ryby, drób, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory),
pochodzenia roślinnego (np. owoce, warzywa, konfitury, powidła, marmolady, octy, marynaty, soki, zakwasy, chleby i inne wypieki),
napoje regionalne (alkoholowe i bezalkoholowe).
Każdy zespół musi przygotować po 3 porcje produktów konkursowych dla 3-osobowego jury degustacyjnego oraz ekspozycję. Wszystkie prace konkursowe powinny być oryginalne, atrakcyjne w formie i treści.
Każdy członek jury może przyznać maksymalnie 40 punktów. Kryteria oceny:
ciekawy wygląd , aranżacja, sposób podania – do 10 pkt.
smak potrawy i różnorodny dobór składników wykorzystanych produktów – do 10 pkt.
związek potrawy z tradycją i kulturą Ziemi Lubawskiej – 10 pkt.
prezentacja składników, receptury i sposobu przygotowania potrawy – 10 pkt.
Każdy członek jury może przyznać maksymalnie 40 punktów. Kryteria oceny:
ciekawy wygląd , aranżacja, sposób podania – do 10 pkt.
smak potrawy i różnorodny dobór składników wykorzystanych produktów – do 10 pkt.
związek potrawy z tradycją i kulturą Ziemi Lubawskiej – 10 pkt.
prezentacja składników, receptury i sposobu przygotowania potrawy – 10 pkt.
Każdy uczestnik konkursu jest zobowiązany zaprezentować łącznie z produktem kulinarnym jego recepturę obejmującą składniki i sposób przygotowania w sposób dostępny i czytelny dla jury oraz publiczności.
§ 6
Założenia końcowe
Założenia końcowe
Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do wykorzystywania produktów kulinarnych prezentowanych w trakcie konkursu (zdjęcia, filmy, receptura i sposób przygotowania) w przedsięwzięciach promocyjnych (np. publikacje prasowe i wydawnicze, Internet, itp.).
W konkursie przewidziane są nagrody w postaci bonów pieniężnych dla pierwszych trzech miejsc, z przeznaczeniem na zakup sprzętu AGD, naczyń itp. akcesoriów kuchennych. Lista laureatów zostanie zamieszczona na stronie internetowej www.lgdziemialubawska.pl, www.gopslubawa.pl.
Wszystkie pytania należy kierować do Organizatora. Szczegółowych informacji udzielają: Monika Empel, Ośrodek Pomocy Społecznej Gminy Lubawa, tel. (0-89) 645 31 31, e-mail: mempel@gopslubawa.pl.
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
zakwas #1799208 | 83.9.*.* 21 sie 2015 20:53
Dodać jeszcze jedną stronę do "regulaminu"!
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz