Szkoła Podstawowa w Staświnach została zakwalifikowana do projektu "EAT RESPONSIBLY - JEDZ ODPOWIEDZIALNIE".

2015-06-30 11:52:33(ost. akt: 2015-06-30 11:54:13)

Autor zdjęcia: Izabela Puka

Spośród zgłoszonych placówek, zakwalifikowanych zostało 15 z całej Polski : 4 placówki przedszkolne, 8 szkół podstawowych, 1 gimnazjum, 2 zespoły szkolne, z województw: dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, śląskiego, warmińsko – mazurskiego, wielkopolskiego, zachodniopomorskiego.
Głównym celem projektu jest promowanie i podejmowania działań w kierunku zrównoważonej konsumpcji w kontekście rozwoju globalnego. Zaangażowani w realizację projektu mają być uczniowie i nauczyciele przy wsparciu ze strony rodziców, społeczności lokalnej, edukatorów. Projekt "EAT RESPONSIBLY"jest realizowany przez 9 krajów europejskich: Czechy – jako lider projektu, Bułgaria, Litwa, Chorwacja, Rumunia, Polska , Słowacja, Słowenia, Malta – jako partnerzy.
Projekt będzie realizowany w następujących etapach:
I ETAP - pilotażowy ( wrzesień 2015 r. - czerwiec 2016 r. ) – jest skierowany do placówek, które posiadają już certyfikat Zielonej Flagi lub Lokalnego Centrum Edukacji Ekologicznej jak również mających doświadczenie w realizacji działań dotyczących obszaru żywienia ( np: zdrowego jedzenia, zrównoważonej konsumpcji, przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności).Szkoły wdrażające projekt pierwszym roku jego realizacji będą miały za zadanie wspólne wypracowanie metodologii, stworzenie narzędzi (strona internetowa projektu, audyt żywnościowy, wypracowanie scenariuszy lekcyjnych) które będą stosowane w następnych latach realizacji projektu. W tym etapie realizacji projektu przewiduje sie udział 20 placówek edukacyjnych.
II ETAP - realizacji (wrzesień 2016 - czerwiec 2017 r.) - na tym etapie planowane jest zaangażowanie 80 placówek edukacyjnych, realizujących założenia projektu.

Koordynatorki projektu:
Emilia Pływacz
Izabela Puka

Ten tekst napisał dziennikarz obywatelski. Więcej tekstów tego autora przeczytacie państwo na jego profilu: STASWINY