Przyjemność, to jest kluczowe słowo opisujące czekoladę
2015-06-29 18:00:34(ost. akt: 2015-06-29 11:22:52)
Kiedy włożymy do ust kostkę czekolady, to okazuje się, że nie ma na świecie niczego innego, co dałoby człowiekowi tak dużo przyjemności. Dr Jacek Kurek z Zakładu Estetyki w Instytucie Nauk o Kulturze i Studiów Interdyscyplinarnych Uniwersytetu Śląskiego opowiada o historii czekolady.
— Kto odkrył czekoladę?
— To odkrycie Olmeków, ludu, który trzy tysiące lat temu żył w Ameryce prekolumbijskiej nad Zatoką Meksykańską. Jako pierwsi zaczęli uprawić kakaowce. Wprawdzie Olmekowie wyginęli 400 lat przed Chrystusem, ale recepturę sporządzania czekolady przejęli od nich Majowie i Aztekowie. W XVI wieku, kiedy Europejczycy zaczęli podbijali Amerykę Południową i Środkową, natknęli się oczywiście także na czekoladę. Początkowo nie bardzo wiedzieli, co z nią zrobić.
— To odkrycie Olmeków, ludu, który trzy tysiące lat temu żył w Ameryce prekolumbijskiej nad Zatoką Meksykańską. Jako pierwsi zaczęli uprawić kakaowce. Wprawdzie Olmekowie wyginęli 400 lat przed Chrystusem, ale recepturę sporządzania czekolady przejęli od nich Majowie i Aztekowie. W XVI wieku, kiedy Europejczycy zaczęli podbijali Amerykę Południową i Środkową, natknęli się oczywiście także na czekoladę. Początkowo nie bardzo wiedzieli, co z nią zrobić.
[highlight=right]Czekolada zawsze może stać się pretekstem do spotkania z drugim ...
Ten artykuł ukazał się w papierowym wydaniu Gazety Olsztyńskiej.
Dlatego na gazetaolsztynska.pl jest dostępny tylko dla prenumeratorów naszego elektronicznego wydania.
Jak je otrzymać? To proste. Na początek kliknij tutaj:
kupgazete.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez