Ser z Tusinka najlepszy w Polsce
2015-06-29 10:27:00(ost. akt: 2015-06-29 10:30:39)
Ser kozi dojrzewający "Dziadek" produkcji Grzegorza Winiarka został uznany na tegorocznym Festiwalu "Czas na ser" za najlepszy produkt, zaś ser krowi dojrzewający "Grąd" otrzymał wyróżnienie.
Produkty rodziny Winiarek zdobyły już trzy nagrody. W konkursie na Najlepszy Ser IV Ogólnopolskiego Festiwalu Serów Farmerskich i Tradycyjnych w Lidzbarku Warmińskim zajął pierwsze miejsce w kategorii Sery Dojrzewające Twarde: "Koszałek" ser z mleka koziego. Podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu został nagrodzony Złotym Medalem Targów. A teraz główna nagroda na Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych "Czas na ser".
- Wszystkie produkty z naszego gospodarstwa wytwarzane są w stu procentach zgodnie z naturą. Nie stosujemy żadnych nawozów sztucznych ani pestycydów. Hodujemy kozy, krowy a z ich mleka produkujemy wyjątkowe sery. To nasze hobby, pasja i ciężka praca zapewniają Grzegorz i Tomasz Winiarek- właściciele zajazdu "Tusinek" w Rozogach.
Zajazd i gospodarstwo to 40 hektarów ziemi. Otoczenie przyrody i zwierząt gospodarskich wpływa na unikalną atmosferę miejsca. Od 2014 roku w gospodarstwie zaczęto produkcję różnych rodzajów serów i twarogu.
- Kolega przywiózł nam dwie kozy i od tego wszystko się zaczęło. Czułem od początku, że to dobry kierunek. Początki były trudne, jeździliśmy na różne kursy i szkolenia, podglądaliśmy innych wytwórców, próbowaliśmy i pewnego dnia powstał ser, który był naprawdę dobry. Duża w tym zasługa pani Danusi Pac, która bardzo dba o produkcję serów - wspomina Grzegorz Winiarek.
Stado kóz liczy już 96 matek i 160 koźlaków, jest też 11 krów rasy jersey. W sezonie letnim w serowarni produkuje się około 10 kilogramów sera koziego dziennie. Ser z surowego koziego mleka o nieznormalizowanej zawartości tłuszczu dojrzewa minimum 4 tygodnie. W jego skład wchodzą: mleko kozie, kultury bakterii i podpuszczka.
- Cieszymy się ogromnie ze zdobycia głównej nagrody na konkursie serów. W komisji zasiadali eksperci, nie tylko z Polski ale i z Francji. Jednak nasz ser naprawdę jest wyśmienity - opowiada przetwórca. - W ubiegłym tygodniu ser "Koszałek" został uznany najlepszym produktem Warmii i Mazur - zdradza Grzegorz Winiarek.
- Wszystkie produkty z naszego gospodarstwa wytwarzane są w stu procentach zgodnie z naturą. Nie stosujemy żadnych nawozów sztucznych ani pestycydów. Hodujemy kozy, krowy a z ich mleka produkujemy wyjątkowe sery. To nasze hobby, pasja i ciężka praca zapewniają Grzegorz i Tomasz Winiarek- właściciele zajazdu "Tusinek" w Rozogach.
Zajazd i gospodarstwo to 40 hektarów ziemi. Otoczenie przyrody i zwierząt gospodarskich wpływa na unikalną atmosferę miejsca. Od 2014 roku w gospodarstwie zaczęto produkcję różnych rodzajów serów i twarogu.
- Kolega przywiózł nam dwie kozy i od tego wszystko się zaczęło. Czułem od początku, że to dobry kierunek. Początki były trudne, jeździliśmy na różne kursy i szkolenia, podglądaliśmy innych wytwórców, próbowaliśmy i pewnego dnia powstał ser, który był naprawdę dobry. Duża w tym zasługa pani Danusi Pac, która bardzo dba o produkcję serów - wspomina Grzegorz Winiarek.
Stado kóz liczy już 96 matek i 160 koźlaków, jest też 11 krów rasy jersey. W sezonie letnim w serowarni produkuje się około 10 kilogramów sera koziego dziennie. Ser z surowego koziego mleka o nieznormalizowanej zawartości tłuszczu dojrzewa minimum 4 tygodnie. W jego skład wchodzą: mleko kozie, kultury bakterii i podpuszczka.
- Cieszymy się ogromnie ze zdobycia głównej nagrody na konkursie serów. W komisji zasiadali eksperci, nie tylko z Polski ale i z Francji. Jednak nasz ser naprawdę jest wyśmienity - opowiada przetwórca. - W ubiegłym tygodniu ser "Koszałek" został uznany najlepszym produktem Warmii i Mazur - zdradza Grzegorz Winiarek.
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz TUTAJ ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
smakosz #1765022 | 37.30.*.* 29 cze 2015 15:37
polecam, naprawdę wyśmienity smak serów i nie tylko!
Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz