Tran a odporność – kiedy warto włączyć go do diety?
2025-10-06 16:17:01(ost. akt: 2025-10-06 16:17:18)
Artykuł
sponsorowany
Tran to jeden z naturalnych suplementów diety, który cieszy się zaufaniem od wielu pokoleń. Już nasze babcie i mamy podawały nam go prosto z łyżeczki, aby skutecznie wesprzeć nasze organizmy w walce z infekcjami sezonowymi. Lata mijają, a tran wciąż stanowi niezwykle ważny element profilaktyki przeziębienia i grypy. Dlaczego warto go stosować i kiedy najlepiej włączyć go do codziennej diety? Sprawdź!
Czym jest tran i jakie składniki zawiera?
Tran to olej pozyskiwany ze świeżych wątróbek dorsza atlantyckiego (Gadus morhua Linne) z rodziny dorszowatych. Jego wyjątkowe działanie wynika z obecności kwasów tłuszczowych omega-3, czyli DHA i EPA, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w tym A, D i E. Absolutnie nie można go mylić z innymi olejami rybimi, a zwłaszcza olejem z wątroby rekina. Powód? Różnica w zawartości zdrowych tłuszczów na korzyść prawdziwego tranu. Jeśli sięgasz po sprawdzony produkt, dostarczasz sobie solidną porcję witaminy D. Już jedna łyżeczka (5 ml) zawiera aż 560 jednostek. Dzięki niemu Twój organizm może lepiej przyswajać wapń i fosfor, co wzmacnia kości i zęby. Witamina D wspiera też układ odpornościowy, pomaga w regeneracji neuronów i zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych chorób.
Tran to także jedno z najlepszych źródeł kwasów omega-3. W 2,5 ml oleju z dorsza znajdziesz około 0,2 g kwasu EPA (eikozapentaenowego) i 0,22 g kwasu DHA (dokozaheksaenowego). Twój organizm nie potrafi sam ich wytworzyć, dlatego musisz dostarczać je wraz z dietą.
Warto też pamiętać o witaminie A zawartą w dobrej klasy tranie, która jest niezbędna nie tylko do prawidłowego działania układu immunologicznego, ale również m.in. narządu wzroku czy też zwalczania wolnych rodników. Przyjmujesz ją wraz z pożywieniem w postaci beta-karotenu obecnego w kolorowych warzywach i owocach, a częściowo w formie retinolu, którego źródłem są m.in. jajka, masło, mleko, przetwory mleczne i tłuste ryby morskie.
Jak tran wpływa na odporność?
Tran skutecznie wzmacnia odporność Twojego organizmu dzięki zawartości wielu cennych składników. Znajdziesz w nim przede wszystkim kwasy tłuszczowe DHA i EPA, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Twój organizm sam nie jest w stanie ich wyprodukować, a niewielka ilość powstająca z kwasu alfa-linolenowego nie wystarcza, aby zaspokoić jego potrzeby. DHA i EPA działają przeciwzapalnie, wspierają układ immunologiczny i pomagają szybciej usuwać patogeny z organizmu, dzięki czemu skuteczniej możesz walczyć z infekcjami. Dobrej klasy tran to również naturalne źródło witamin. Zawarta w nim witamina D pomaga łagodzić stany zapalne, ogranicza namnażanie wirusów i wspiera procesy neutralizowania wolnych rodników, które w nadmiarze mogą uszkadzać komórki i sprzyjać rozwojowi chorób przewlekłych. Równie ważna jest witamina A, która znana jest ze swojego przeciwzapalnego działania. Tym samym chroni Twój organizm przed stresem oksydacyjnym i wspiera sprawne funkcjonowanie układu immunologicznego.
Tran na odporność dla dzieci - jak działa?
Tran dla niemowląt i dzieci obfituje w składniki wspierające ich odporność. Najważniejszą rolę odgrywają kwasy EPA i DHA, które działają przeciwzapalnie, uszczelniają błony śluzowe i wspierają prawidłową pracę układu odpornościowego. Witamina D ponadto pobudza produkcję cząsteczek przeciwdrobnoustrojowych, dzięki którym dziecięcy organizm potrafi skuteczniej hamować namnażanie się wirusów i łagodzić stany zapalne. Ponadto suplementacja witaminą D może zmniejszać ryzyko infekcji dróg oddechowych, a także wpływać na przebieg infekcji. Nie można zapominać też o witaminie A, która jest niezwykle istotna w procesie dojrzewania komórek odpornościowych, bez których organizm nie potrafi skutecznie walczyć z drobnoustrojami.Tran działa więc wielotorowo. Uszczelnia błony śluzowe, dzięki czemu drobnoustroje mają utrudnione zadanie w przenikaniu do organizmu. Pomaga w neutralizacji wolnych rodników, które nasilają procesy zapalne. Korzystnie wpływa na pracę komórek układu odpornościowego, a także wspiera organizm w usuwaniu patogenów. Dzięki temu Twoje dziecko ma większą szansę na szybszą regenerację i mniejsze ryzyko częstych infekcji.
Kiedy brać tran?
Tran warto brać szczególnie w okresie wzmożonych przeziębień, które wywoływane są przez zakażenie wirusem. Jest bogatym źródłem kwasów DHA i EPA oraz witamin A i D3, które wspólnie wspierają organizm w walce z chorobą i przyspieszają powrót do zdrowia.Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby sięgać po niego przez cały rok. Jego składniki odgrywają ważną rolę w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Kwasy omega-3 wspierają produkcję neuroprzekaźników, chronią komórki nerwowe przed wolnymi rodnikami i biorą udział w powstawaniu nowych neuronów. Dzięki temu tran poprawia pamięć i koncentrację, a także chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Działa przeciwzapalnie, wspiera leczenie infekcji, zmniejsza ryzyko chorób serca i układu krążenia.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez