Kolejna Róża w bukiecie nagród
2025-10-06 13:12:16(ost. akt: 2025-10-06 13:13:34)
Artykuł
sponsorowany
W prestiżowym konkursie Róża Regionów – Najlepsze Projekty Turystyczne Promujące Polskie Produkty Turystyczne Powiat Olsztyński zdobył kolejne wyróżnienie. W tym roku w kategorii Projekt Specjalny jury doceniło stworzony w starostwie Śledziowy Dwusłój Warmiński.
Organizowany co roku przez wydawcę miesięcznika „Wiadomości Turystyczne” konkurs ma na celu docenienie działań promocyjnych, które przyczyniają się do popularyzacji atrakcji turystycznych i unikalnych walorów polskich regionów. Jego finał to jedno z najważniejszych wydarzeń branżowych, doceniających wysiłki włożone w promocję lokalnych destynacji turystycznych. Nie bez przyczyny gala rozdania Róż odbyła się podczas otwarcia Międzynarodowych Targów Turystycznych Tour Salon w Poznaniu.
Organizowany co roku przez wydawcę miesięcznika „Wiadomości Turystyczne” konkurs ma na celu docenienie działań promocyjnych, które przyczyniają się do popularyzacji atrakcji turystycznych i unikalnych walorów polskich regionów. Jego finał to jedno z najważniejszych wydarzeń branżowych, doceniających wysiłki włożone w promocję lokalnych destynacji turystycznych. Nie bez przyczyny gala rozdania Róż odbyła się podczas otwarcia Międzynarodowych Targów Turystycznych Tour Salon w Poznaniu.
W tym roku projekty były nagradzane w sześciu kategoriach: wydawnictwa, foldery, aplikacje, filmy, kampanie promocyjne oraz projekty specjalne. Zostało zgłoszonych około stu projektów. Uznanie jury uzyskały przede wszystkim te innowacyjne oraz z niecodziennym pomysłem. Jedno z wyróżnienie w kategorii „projekt specjalny” uzyskał Warmiński Dwusłój Śledziowy zgłoszony do konkursu przez Starostwo Powiatowe w Olsztynie. Warmiński pasztet ze śledzia oraz Forszmak warmiński z boczkiem to duet smaków promujący region hasłem „Warmia jest smaczna…”.
– Także w ten sposób zachęcamy mieszkańców, jak i turystów do poznania Warmii, jej bogatego i wielowymiarowego dziedzictwa kulturowego, w tym i kulinarnego oraz do podroży po niej, dostarczających tak powszechnie pożądanej dziś kombinacji: wiedzy, emocji i rozrywki – mówi Wojciech Szalkiewicz, koordynator promocji w olsztyńskim starostwie, twórca „śledziowego dwusłoja”. – Przy okazji przypominamy, że Warmia to także kraina nadmorska, z portami w Braniewie, które kiedyś należało do Związku Hanzeatyckiego oraz we Fromborku – skąd pochodzą nasze śledzie.
Warmiński pasztet… – to produkt z lokalnymi tradycjami sięgającymi średniowiecza. „Przepis na dobry pasztet” podaje już bowiem autor najstarszego zachowanego zbioru regionalnych receptur kulinarnych – tzw. Królewieckiej [Krzyżackiej] książki kucharskiej z końca XV w.
Bezpośrednią inspiracją do jego powstania była wzmianka zamieszczona w dziennikach ks. Michała Foxa, sekretarza księcia poetów, biskupa warmińskiego Ignacego Krasickiego: Pasztet mieliśmy dziś z śledzi świeżych Holenderskich y wszystkim bardzo do gustu przypadł... Niestety jej autor nie zapisał receptury na ten smakołyk.
Na podstawie kwerendy w książkach kucharskich z XVIII i XIX w. przepis został odtworzony przez młodych „pasztetników” z olsztyneckiego Technikum Hotelarsko-Gastronomicznego. Jego publiczna prezentacja miała miejsce w grudniu 2024 roku. A dzięki współpracy olsztyńskiego starostwa z Marleną Tubis, właścicielką Gospodarstwa Rybackiego Gady, pasztet trafił też do sprzedaży. Efektem tej współpracy jest też „wariacja na temat pasztetu” – Forszmak warmiński z boczkiem, odtworzony na podstawie przepisów z XIX-wiecznych książek kucharskich. Jego premiera miała miejsce na początku tegorocznego sezonu turystycznego.
Warto przypomnieć, że dwa lata temu Powiat został wyróżniony Różą Regionów za cykl książkowych podpowiedników turystycznych, tworzących serię „Biblioteczka Świętej Warmii”. To jeden z podstawowych elementów wielokrotnie nagradzanego projektu turystyczno-promocyjnego Szlak Świętej Warmii, realizowanego przez olsztyńskie starostwo od 2020 roku.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez