Król mazurskiej kuchni z grzybami smakował najlepiej
2025-10-04 15:00:00(ost. akt: 2025-10-03 14:06:16)
Mazurski Dzień Ziemniaka, to jesienne święto w całości poświęcone popularnym bulwom. Nie bez powodu ziemniak nazywany jest królem Mazur.
Ziemniaki to potęga! Kartofle, ziemniaki, pyry, grule… Nie ma innego warzywa, z którego można przygotować tyle smakowitych, fajnych dań, co z ziemniaków: pieczone, gotowane, duszone, smażone, na słodko, na słono. Podobno różnych z ziemniaków naliczono już pół tysiąca!
W Kraplewie (gmina Ostróda) Mazurski Dzień Ziemniaka odbył się już po raz 17. Było gotowanie na żywo, bezpłatne degustacje i kiermasz lokalnej żywności. Wszystkiemu towarzyszyła wystawa rękodzieła i oczywiście degustacja najróżniejszych potraw z ziemniaka. Całość uzupełniły animacje i zabawy dla dzieci, gry sportowe, ognisko i promocja nowych odmian ziemniaka.
Głównym punktem wydarzenia był konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z ziemniaka, w którym rywalizowały koła gospodyń wiejskich i sołectwa z gminy Ostróda. Zwyciężyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Turznicy za potrawę z ziemniaków w pysznym sosie grzybowym, oczywiście z grzybów z mazurskich lasów. Jakże jesienny zestaw. Kolejne miejsca zajęły Sołectwo Brzydowo i Koło Gospodyń Wiejskich w Kraplewie.
Tradycyjny puchar przechodni Mistrza Potraw Ziemniaczanych został uroczyście przekazany przez zeszłorocznych zwycięzców – przedstawicielki KGW Szyldak – nowym mistrzyniom kulinarnych zmagań. Jedno jest pewne, ziemniak to prawdziwy król mazurskiej kuchni.
A po konkursie była zabawa! Oprawę artystyczną zapewniły m.in. Zespół „Piątka z Plusem” z Gminnego Centrum Kulturalno-Bibliotecznego w Samborowie, Maciek Smoliński oraz gwiazda tego niedzielnego popołudnia – Golden Life, legenda polskiej sceny muzycznej. I wszyscy razem z zespołem zaśpiewali „Oprócz błękitnego nieba nic mi dzisiaj nie potrzeba”.
Wydarzenie zostało zorganizowane przy wsparciu finansowym Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego w ramach konkursu „Organizacja wydarzeń regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną i lokalną oraz dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur w 2025 r.”
bcl
Zwyciężczynie konkursu kulinarnego - KGW z Turznicy
Fot. arch UG Ostróda
bcl
Zwyciężczynie konkursu kulinarnego - KGW z Turznicy
Fot. arch UG Ostróda
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez