Zapas wiedzy i inspiracji na cały rok. Na UWM trwają 23. Olsztyńskie Dni Nauki i Sztuki
2025-09-25 15:07:52(ost. akt: 2025-09-25 15:06:09)
Jak co roku Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie przygotował bogaty program warsztatów, wykładów, pokazów i innych wydarzeń, które udowadniają, że nauka to ogromna przygoda, a artysta drzemie w każdym z nas. Olsztyńskie Dni Nauki i Sztuki potrwają trzy dni.
Od ponad 20 lat pojawienie się w Kortowie tłumów młodych osób jest najpewniejszym znakiem tego, że oto rozpoczynają się Olsztyńskie Dni Nauki i Sztuki. Nie inaczej jest tym razem, bo już w czwartek (25 września) od samego rana w kampusie UWM można było spotkać liczne grupy przedszkolaków oraz uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych, zarówno z Olsztyna, jak i z innych miejscowości regionu.
Przed południem do swoich sal zapraszali m.in. przedstawiciele Wydziału Rolnictwa i Leśnictwa, oferując warsztaty, podczas których można było się dowiedzieć, w jaki sposób architekci krajobrazu dobierają barwy, skąd czerpią inspiracje i jak wykorzystują tę wiedzę podczas projektowania terenów zielonych. Podczas innych zajęć („Chrońmy nasze chwasty”) to podróż do świata roślin, które można było z kolei przekonać się, że rośliny, które zwykle wyrywamy, ignorujemy lub zwalczamy, mogą być strażnikami bioróżnorodności i naturalnym schronieniem dla owadów oraz... inspiracją artystów oraz naukowców. Pracownicy Katedry Chemii przekonywali natomiast, że „Każdy kwas ma swoje zasady”, proponując przy okazji szereg barwnych eksperymentów i doświadczeń.
Katedra Pszczelarstwa na Wydziale Bioinżynierii Zwierząt przypominała z kolei, jak ważne i pożyteczne za zapylacze. Podczas warsztatów „Ludzie pszczołom –pszczoły ludziom, czyli życie miodem słodzone” uczestnicy mieli możliwość zapoznać się ze strukturą i organizacją rodziny pszczelej, na żywo podejrzeć pracę robotnic i obejrzeć matkę pszczelą. Nie zabrakło też okazji do zajęć praktycznej: każdy mógł stworzyć z wosku pszczelego własną świecę, a także upiec własnoręcznie wykonane pierniczki miodowe. Organizatorzy zaplanowali też słodką degustację, bo na chętnych czekały miody.
Słodko było także na Wydziale Nauki o Żywności, gdzie mówiono m.in. o tajemnicach czekolady. Podczas warsztatów młodzi odkrywcy mogli przekonać się, jak z małych ziaren kakaowca powstaje czekolada. Gratką było też samodzielnie przygotowanie własnych czekoladek i ozdobienie ich zgodnie z tym, co podpowiada wyobraźnia.
O tym, jak smacznie i skutecznie wspomagać organizm w zwalczaniu nadmiernego stresu oksydacyjnego, opowiadali także naukowcy z Wydziału Biologii i Biotechnologii. Na tym samym wydziale można było też dowiedzieć się o pracy mózgu i zagrożeniach związanych z mikroplastikiem.
Wydział Nauk Ekonomicznych zachęcał młodych przedsiębiorców do... zbudowania własnej firmy. Do zadań uczestników należało wymyślenie produktu, logo, nazwy, celu działania i zaprezentowania pomysłu na forum.
Nie ma dobrych pomysłów bez sprawnego mózgu. O to, żeby wysłać go na siłownię, zadbali przedstawiciele Wydziału Nauk Społecznych. Zmagając się z zadaniami do wykonania, dzieci poznawały właściwości mózgu i dowiadywały się, jak dbać o swoje „Centrum dowodzenia”.
Wydział Humanistyczny w czwartkowe przedpołudnie proponował m.in. udział w wykładzie poświęconym hymnowi „Dies irae” Jana Kasprowicza, a Studio Języków Obcych zapraszało do zapoznania się z superbohaterami Antyku.
Tych, których fascynuje świat farmacji, na spotkanie w aptece zaprosił Wydział Medycyny Weterynaryjnej. Uczestnicy warsztatów mogli samodzielnie wykonać maści nawilżające z witaminą i zapoznać się ze sprzętem aptecznym, który służy do przygotowywania czopków, emulsji, zawiesin, roztworów czy proszków recepturowych.
Przedstawiciele Wydziału Prawa i Administracji zaproponowali wzięcie pod lupę... zbrodni. Podczas warsztatów kryminalistycznych uczestnicy mieli okazję wejść w rolę ekspertów analizujących ślady, dowody i mechanizmy działania ludzkiego umysłu w obliczu zagadek kryminalnych.
Wydział Geoinżynierii zaproponował młodym i ciekawym świata osobom m.in. poszerzenie wiedzy o gipsie nie tylko jako o materiale budowlanym. Podczas warsztatów każde dziecko wykonało własne odlewy, które mogło ozdobić według indywidualnych preferencji. Na tym samym wydziale zachęcano także do zapoznania się ze światem nowoczesnej geografii! Podczas interaktywnego spotkania zaprezentowano technologie rzeczywistości wirtualnej (VR), rozszerzonej (AR - najsłynniejsza aplikacja PokemonGo), kina 3D oraz hologramów.
Przez cały dzień mnóstwo atrakcji zaplanowano także w Kortosferze i tuż przed nią. Poza zwiedzaniem wystaw osoby odwiedzające uniwersyteckie centrum popularyzacji nauki mogli np. wziąć udział w zajęciach laboratoryjnych "Superfoods" i samodzielnie zbadać, co kryje się w popularnych produktach spożywczych. Czekały też na nich pokazy ratownictwa i seanse w mobilnym planetarium. Organizatorzy zaprosili też do Olsztyna gościa specjalnego: doktor_z_tiktoka czyli dr inż. Konrad Skotnicki to popularyzator nauki podejmujący tematy związane z naukami ścisłymi, kosmosem, edukacją klimatyczną i ekologią. Ma doktorat z chemii, przez wiele lat pracował w instytucie badawczym, zajmując się badaniem potencjalnych leków przeciwnowotworowych. W internecie opowiada o kosmosie, różnicy między szczypiorem a szczypiorkiem, oraz o tym, dlaczego Napoleon nie wiedział o istnieniu dinozaurów. Uczestnikom Olsztyńskich Dni Nauki i Sztuki postanowił przybliżyć historię... banana. Jego wykład zaplanowano na godzinę 13.
Z myślą o młodszych uczestnikach ODNiS do Kortowa zaproszono profesjonalny krakowski teatr Kultureska, który zaprezentował spektakl teatralny pt. „Granie na straganie”, czyli interaktywny witaminowy koncert dla dzieci. Widzowie wzięli udział w wyjątkowym show inspirowanym wierszem Jana Brzechwy. Dzieci mogły przejrzeć się w bohaterach jak w lustrze i dowiedzieć się, że „wszystko, co naturalne, musi być nieidealne”. Spektakl poruszył tematy prawidłowego odżywiania, a także właściwych codziennych nawyków ekologicznych.
Warto odnotować, że ciekawe zajęcia i prelekcje odbywały się nie tylko na terenie kampusu UWM. Do swojej siedziby przy al. Warszawskiej 30 zaprosili np. przedstawiciele Wydziału Lekarskiego, by pokazać, jak można wykorzystywać biofeedback do kontrolowania niektórych funkcji organizmu. Uczestnikom zaproponowano, by spróbowali zmienić swój stan emocjonalny, aby wpłynąć na temperaturę skóry i tętno, a następnie użyli biologicznego sprzężenia zwrotnego, aby określić, czy zwiększa to skuteczność świadomej kontroli. Także zaprzyjaźnione z Uniwersytetem jednostki, jak np. Archiwum Państwowe czy MultiCentrum, zorganizowały wydarzenia dla uczestników Olsztyńskich Dni Nauki i Sztuki.
Tegoroczne hasło przewodnie to: „JedzMy Wiedzę”. Wydarzenie będzie okazją do interdyscyplinarnego spojrzenia na naukę i sztukę przez pryzmat żywienia, zdrowia, ekologii oraz innowacyjnych technologii. Program został podzielony na pięć paneli tematycznych: ziemia (nauki przyrodnicze, ekologia, geografia, zmiany klimatyczne, odnawialne źródła energii), zdrowie (żywienie, dietetyka, medycyna, sport i rekreacja), społeczeństwo (nauki społeczne, ekonomia, polityka, prawo, media i komunikacja), sztuka (teatr, film, muzyka, taniec, literatura, grafika, malarstwo), technologia (matematyka, informatyka, inżynieria, nauki techniczne, energetyka).
Źródło: UWM
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez