Barwny korowód i festiwal smaków. Tak bawili się mieszkańcy gminy Nidzica
2025-09-15 11:23:57(ost. akt: 2025-09-15 11:35:24)
Barwny korowód, uroczysta msza święta, symboliczne przekazanie chleba i miodu, a potem festiwal smaków, rękodzieło, występy artystyczne i koncerty gwiazd – tak wyglądało Święto Tradycji Wiejskich – Polskie Smaki w Nidzicy.
W sobotę, 13 września, w Nidzicy odbyło się Święto Tradycji Wiejskich – Polskie Smaki.
Uroczystości rozpoczęły się mszą świętą w kościele pw. św. Wojciecha w Nidzicy, koncelebrowaną przez wszystkich księży z nidzickich parafii oraz kapłana z parafii w Łynie, po której barwny korowód wraz z Orkiestrą Dętą z Chorzel przeszedł nad jeziorko miejskie. Przybyłych gości powitał gospodarz uroczystości, burmistrz Nidzicy Jacek Kosmala.
Tradycyjnie starostowie dożynek przekazali chleb gospodarzowi gminy, a przedstawiciele Rejonowego Koła Pszczelarzy w Nidzicy wręczyli symboliczny miód.
Starostami tegorocznych dożynek zostali Małgorzata i Witold Czajkowscy z Niborka Drugiego – rolnicy z 35-letnim doświadczeniem, prowadzący gospodarstwo specjalizujące się w produkcji roślinnej. Są rodzicami trójki dzieci – Przemka, Moniki i Pauliny – które od najmłodszych lat uczą się pracy na roli. Witold Czajkowski działa również w strukturach Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej, wspierając innych gospodarzy. Jako starosta i starościna dożynek reprezentowali wszystkich rolników gminy, przypominając swoim przykładem, że praca na roli to nie tylko trud i wysiłek, lecz także duma, radość i wielka odpowiedzialność.
Podczas uroczystości burmistrz Nidzicy wręczył Nagrodę Specjalną za wprowadzenie innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie Witoldowi Czajkowskiemu i Krzysztofowi Kawieckiemu.
W trakcie wydarzenia zaprezentowano również działalność Rejonowego Koła Pszczelarzy w Nidzicy, którego początki sięgają lat 50. XX wieku. Obecnie zrzesza ono ponad 50 członków, opiekujących się łącznie około 2000 rodzin pszczelich. Dla jednych pszczelarstwo to pasja i tradycja rodzinna, dla innych – sposób na życie. Koło regularnie prowadzi szkolenia z zakresu gospodarki pasiecznej, higieny i zdrowia rodzin pszczelich oraz kwestii prawno-ekonomicznych. Spotkania pszczelarzy są okazją do wymiany doświadczeń i wspólnej troski o rozwój tej ważnej gałęzi rolnictwa.
O godz. 14.00 rozpoczęła się prezentacja stoisk dożynkowych przygotowanych przez sołectwa: Zimna Woda, Napiwoda, Litwinki, Szerokopaś, Żelazno, Rozdroże, Łyna, Załuski, Módłki, Magdaleniec, Jabłonka, Zagrzewo, Piątki, Wikno, Kanigowo, a także przez Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej. Na uczestników czekały także stoiska instytucji i organizacji: Nadleśnictwa Nidzica, Poczty Polskiej, ZOZ Nidzica, Rejonowego Koła Pszczelarzy oraz Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie.
Jedną z głównych atrakcji wydarzenia był Festiwal Kulinarny „Chłopski Garnek i inne regionalne smaki”, promujący tradycyjną kuchnię mazurskiej wsi, lokalne receptury oraz produkty pochodzenia rolniczego z obszaru gminy Nidzica.
Nie zabrakło też barwnych i pracochłonnych wieńców dożynkowych, które w tym roku przygotowali: Klub Senior+ z Wietrzychowa, Dzienny Dom Pomocy z Nidzicy oraz sołectwa Jagarzewo i Muszaki.
Program artystyczny rozpoczął się od występów uczniów szkół podstawowych gminy Nidzica i pokazu tańców ludowych. O godz. 15.00 odbył się interaktywny pokaz dawnych koni pociągowych oraz warsztaty rękodzieła, które przypomniały tradycyjne techniki i dziedzictwo wsi mazurskiej.
O godz. 16.00 scenę przejęli seniorzy gminy Nidzica oraz młodzież uczęszczająca na zajęcia wokalne do Nidzickiego Ośrodka Kultury, a godzinę później publiczność bawiła się przy koncercie zespołu Śparogi. Wieczorem odbyły się koncerty gwiazd: zagrał zespół Babsztyl, a później popularny wokalista Miły Pan. Zwieńczeniem święta był występ Skolima.
Święto Tradycji Wiejskich – Polskie Smaki po raz kolejny pokazało, że w gminie Nidzica tradycja, rolnictwo i lokalna społeczność stanowią mocne fundamenty, na których można budować wspólnotę i kultywować dziedzictwo wsi mazurskiej.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez