Co z kartonem po mleku, czy soku? Do żółtego! - Gazeta Olsztyńska

Co z kartonem po mleku, czy soku? Do żółtego!

2025-09-03 13:07:42(ost. akt: 2025-09-03 14:43:22)   Artykuł sponsorowany

Autor zdjęcia: ProKarton

Początek roku szkolnego to czas powrotu do codziennych rytuałów – porannej owsianki na mleku, soku zapakowanego do śniadaniówki, czy popołudniowej kawy ze śmietanką. Warto pamiętać, że historia kartonu po mleku, soku czy śmietance nie kończy się po wypiciu jego zawartości. Jeśli dobrze go posegregujemy, może dostać drugie życie – jako tektura falista, czy pudełko do wysyłek!

Dlaczego to ważne?

Karton po płynnej żywności to tzw. opakowanie wielomateriałowe. Składa się głównie z papieru (około 75%), ale zawiera też cienkie warstwy polietylenu i aluminium, które zapewniają szczelność i chronią zawartość przed zepsuciem. Te materiały można odzyskać – ale tylko wtedy, gdy wrzucimy opakowanie do odpowiedniego pojemnika.

W skrócie: kartony po mleku, sokach czy napojach roślinnych wrzucamy do żółtego pojemnika, razem z opakowaniami z tworzyw sztucznych i metali. To klucz do ich dalszego recyklingu.
Jak przygotować karton? Nie trzeba się zbytnio trudzić:
1. Zużyj zawartość
2. Zgnieć karton (zaoszczędzisz miejsce!)
3. Wyrzuć do żółtego pojemnika

Nie usuwaj zakrętki – ich przytwierdzenie usprawnia sortowanie i przetworzenie wszystkich elementów opakowania, a także uniemożliwia przedostanie się tych drobnych odpadów do środowiska naturalnego.


Co dzieje się później?

Po wrzuceniu do żółtego pojemnika kartony po płynnej żywności zostają przewiezione do sortowni, gdzie są oddzielane od innych odpadów z żółtego pojemnika i belowane. Następnie transportuje się je do papierni i innych specjalistycznych zakładów, w których odzyskuje się z nich cenne surowce: celulozę poddaje się recyklingowi w papierni, a pozostałe tworzywa trafiają do dalszego przetworzenia. Dzięki temu z kartonu mogą powstać nowe produkty, które znowu nam posłużą – i to nie raz!

Czy wiesz, że jedna z najnowocześniejszych instalacji do recyklingu kartonów w Europie znajduje się właśnie w Polsce? To specjalna linia w papierni Stora Enso w Ostrołęce, gdzie odzyskuje się cenne włókna celulozowe z kartonów po płynnej żywności. Kartony po płynnej żywności poddaje się recyklingowi także w Świeciu i Wadowicach.

Śmieci? Nie, surowce!

Recykling kartonów to prosty proces mechaniczny: opakowania umieszcza się w hydropulperze, gdzie zalewane są wodą w temperaturze otoczenia i poddawane ruchowi wirowemu przez ok. 30 min. W wyniku procesów tarcia i działania wody, wszystkie warstwy kartonu zostają od siebie skutecznie oddzielone.Z tak odzyskanego surowca powstaje m.in. tektura falista, kartony dla e-commerce i opakowania zbiorcze dla handlu. Z recyklingu kartonów po płynnej żywności powstają także inne produkty, np. wodoodporne płyty wióropodobne. Mogą być używane w budownictwie, meblarstwie i przemyśle drogowym.
To konkretne potwierdzenie, że prawidłowa segregacja ma sens – bo umożliwia realny recykling i zamyka obieg surowców. A wszystko to dzieje się w naszym kraju!

Segregujesz – pomagasz!

Choć coraz więcej z nas deklaruje, że segreguje odpady, to wciąż wiele osób nie wie, do którego pojemnika powinny trafić kartony po mleku, sokach czy napojach roślinnych. Jak pokazują badania SW Researchdla Fundacji ProKarton z 2024 roku, 58 proc. Polaków mówi, że wyrzuca je do żółtego. Ale wciąż część z nas błędnie umieszcza je w niebieskim pojemniku na papier albo – co gorsza – w czarnym na odpady zmieszane.

Należy jednak podkreślić, że choć zasady segregacji nie zawsze wydają się jasne, kartony po płynnej żywności zawsze obowiązuje jedna zasada: do żółtego! To drobny gest, ale o wielkim znaczeniu – dla środowiska, dla nas i przyszłych pokoleń.


Dbanie o środowisko to nasz obowiązek

Pamiętajmy, że odpady można i trzeba poddawać recyklingowi. Obowiązek ich selektywnej zbiórki do odpowiednich worków nakłada na nas prawo. Dzięki poprawnej segregacji kartonów po płynnej żywności do żółtego pojemnika są one mniej zabrudzone. To pozwala odzyskać z nich więcej lepszej jakości surowców wtórnych, z których następnie wytwarza się nowe produkty, oszczędzając surowce pierwotne. W ten prosty sposób każdy z nas może na co dzień dbać o środowisko.
Więcej informacji o zasadach segregacji kartonów i ich recyklingu znajdziesz na stronie www.prokarton.org oraz na Facebooku Fundacji ProKarton: https://www.facebook.com/kartonnaturalnie/


Partnerem materiału jest Fundacja ProKarton