Bitwa Regionów – finał wojewódzki w Miłomłynie - Gazeta Olsztyńska

Bitwa Regionów – finał wojewódzki w Miłomłynie

2025-08-27 11:13:01(ost. akt: 2025-08-27 11:19:19)   Materiał partnera

Autor zdjęcia: Bitwa Regionów

W niedzielę, 24 sierpnia 2025 roku, podczas Dożynek Gminnych w Miłomłynie odbył się finał wojewódzki jubileuszowej, X edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich pn. „Bitwa Regionów”. To największy w kraju konkurs kulinarny, którego celem jest promocja regionalnych potraw, bogactwa lokalnych tradycji oraz wspieranie aktywności Kół Gospodyń Wiejskich.
Na Warmii i Mazurach do rywalizacji zgłosiło się aż 91 Kół i Stowarzyszeń. Podczas ośmiu eliminacji regionalnych wyłoniono najlepszych, którzy w Miłomłynie zaprezentowali swoje dania finałowe. Wśród uczestników znalazły się m.in. Koła z Miczuł, Sedranek, Wielkiego Wierzna, Wierzbowa, Szyldaka, Łężan, Nawiad i Wikielca.

Każdy zespół przygotował potrawy w oparciu o własne receptury i regionalne produkty, okraszone śpiewem, tańcem i poezją. Zespoły w pięknych ludowych strojach odpowiadały na trudne pytania ekspertów kulinarnych.
Potrawy oceniała Komisja konkursowa w składzie: Dariusz Baryga – szef kuchni i ambasador kuchni mazurskiej, dr inż. Jadwiga Glica – ekspert żywienia z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Grzegorz Ciosek – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych.

Fot. Bitwa Regionów

Ocenie podlegały smak, aromat i tekstura, estetyka podania, związek z tradycjami regionu oraz artystyczna oprawa prezentacji.

Laureaci wojewódzkiego finału Bitwy Regionów w Miłomłynie:
I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich „SAMI SWOI” w Miczułach za potrawę „Mazurskie Dziady z leśnym twistem”. Zwycięzcy będą reprezentować województwo warmińsko-mazurskie w finale ogólnopolskim na Stadionie PGE Narodowym w Warszawie, który odbędzie się 6–7 września 2025 r. podczas Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie.
II miejsce – KGW w Łężanach za „Pierś gęsi faszerowaną darami lasu z kopytkami i surówką z kiszonej kapusty”.
III miejsce – KGW „Na Widelcu” w Wikielcu za „Mazurskiego sandacza w porowej śmietanie z fasolką i ziemniakami”.

Fot. Bitwa Regionów

Na zwycięzców czekały nagrody pieniężne: 5 000 zł za I miejsce, 3 500 zł za II miejsce i 2 000 zł za III miejsce.
Podziękowania kierowane były do wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń, które zaangażowały się w konkurs i pokazały, że kulinarna tradycja Warmii i Mazur jest wciąż żywa, inspirująca i rozwija się z pokolenia na pokolenie.

Organizatorem konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a Patronat honorowy objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.