Zanim zdecydujesz się na olej – poznaj różne opcje, które zmieniają smak
2025-05-01 11:40:56(ost. akt: 2025-05-01 11:42:41)
Artykuł
sponsorowany
Olej roślinny to produkt, którego nie może zabraknąć w żadnej polskiej kuchni. Często wykorzystujemy go do smażenia, pieczenia czy też przygotowywania marynat do mięs, ale nierzadko stanowi sekretny składnik zup czy sosów. Wiele osób sięga po oliwę z oliwek, która nie dość, że znakomicie smakuje, to w dodatku jest źródłem cennych właściwości odżywczych. Jak wybrać najlepszą, skrojoną na miarę swojego podniebienia? Sprawdź!
Oliwa z oliwek - czym jest i jak powstaje?
Oliwa z oliwek to drogocenny produkt, bez którego trudno wyobrazić sobie przygotowywanie aromatycznych potraw kuchni śródziemnomorskiej. Jej popularność wykracza jednak poza południową Europę - dotarła również do Polski. Choć jeszcze do niedawna wybór był dość mocno ograniczony, to obecnie trudno zdecydować się na jedną propozycję.Pamiętaj jednak o tym, aby zawsze stawiać na prawdziwą oliwę z oliwek. To taka, która zawiera wyłącznie tłuszcz z owoców drzewek oliwnych. Nie powinna być poddawana obróbce chemicznej czy termicznej w celu poprawienia jej walorów organoleptycznych - nie tylko smaku i zapachu, ale również przejrzystości.
W sklepach znajdziesz różne rodzaje tego złocistego płynu. Dysproporcje między nimi często wynikają z takich aspektów jak m.in. zawartość składników odżywczych, proces produkcji czy stopień przetworzenia. I tak, możemy wyróżnić m.in.:
- oliwę z oliwek rafinowaną, która najczęściej stanowi mieszankę oliwy z oliwek z oliwą z pierwszego tłoczenia,
- oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- oliwę z oliwek extra virgin.
- oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- oliwę z oliwek extra virgin.
Nie bez znaczenia jest również oznaczenie UP - Ultra Premium. To znak, że masz do czynienia z produktem najwyższej jakości.
Dlaczego warto dać szansę oliwie z oliwek?
To skarbnica wielowymiarowych doświadczeń smakowych, ale również prozdrowotnych właściwości, które w dużej mierze są zasługą jej bogatego składu. W oliwie oliwek extra vergine znajdziesz przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.Dostarczanie ich organizmowi z zewnątrz to Twój obowiązek. Powód? Organizm nie jest w stanie samodzielnie ich syntetyzować. Ponadto niedobór tych związków może być groźny dla zdrowia - przejawia się m.in. poprzez obniżoną odporność, osłabienie funkcji poznawczych, a nawet pogorszenie kondycji skóry. Dość powiedzieć, że kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Dzięki temu obniża się ryzyko występowania chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego, takich jak m.in. miażdżyca czy choroba wieńcowa.
W dobrej klasy oliwie z oliwek znajdziesz również witaminę E, która jest silnym antyoksydantem. Chroni więc przed szkodliwą działalnością wolnych rodników w organizmie, które przyczyniają się m.in. do powstawania stanów zapalnych, komórek nowotworowych, a także przyspieszenia starzenia.
Ponadto oliwa jest źródłem witaminy K, której odpowiedni poziom jest niezbędny do utrzymania prawidłowej krzepliwości krwi. Warto docenić ją również z uwagi na wysoką zawartość polifenoli - przeciwutleniaczy, które korzystnie wpływają na stan ścian komórkowych - wzmacniają je i poprawiają ich elastyczność. Efekt? Mniejsze ryzyko rozwoju chorób serca. Nie można także przejść obojętnie obok ich właściwości przeciwzapalnych.
Włoska oliwa z oliwek - klasyka gatunku, która zawsze się sprawdza
Włoska oliwa z oliwek to produkt, którego nie trzeba przedstawiać żadnemu miłośnikowi kuchni prosto z Italii. Jest uwielbiana na całym świecie, co nie jest dziełem przypadku. Świetnie komponuje się z flagowymi, włoskimi daniami - pizzą, makaronami czy chrupiącym pieczywem z dodatkami.W czym tkwi tajemnica jej sukcesu? W dużej mierze wynika z tradycyjnych receptur, które przekazywane są z pokolenia na pokolenie i pilnie strzeżone. Ponadto oliwa oliwie nierówna - w zależności od gatunku oliwek i miejsca jej produkcji, może cechować się innymi walorami smakowymi. Wśród regionów, które słyną z wytwarzania aromatycznej, włoskiej oliwy z oliwek można wymienić takie jak np. Toskania, Apulia, Sycylia, Abruzja, Kalabria i oczywiście Umbria.
Dlaczego oliwa z oliwek prosto z Włoch to dobry wybór? Wielu jej koneserów urzeka różnorodność nut smakowych - migdałów, pomidorów, owoców, przypraw, a nawet skoszonej trawy. To istna eksplozja smaku, której trudno się oprzeć.
Co ważne, jest niezwykle uniwersalna. Pasuje zarówno do dań mięsnych i rybnych, ale jednocześnie pokazuje swój potencjał jako dodatek do świeżych warzyw, sałatek, a nawet chrupiącego pieczywa. Dodawaj ją również do zup, sosów i lekkich dressingów.
Oliwa z Hiszpanii - doceń jej kunszt
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że to nie Włochy czy Grecja przodują w Unii Europejskiej pod względem produkcji oliwy z oliwek. Liderem jest Hiszpania, której południowe regiony niemal w całości pokryte są gajami oliwnymi.Nie dziwi więc fakt, że dania kuchni hiszpańskiej oliwą z oliwek stoją. Wyróżnia się charakterystycznym smakiem, w którym niezwykle łatwo jest się zatracić. Najczęściej dominują w nim subtelnie słodkie i pikantne nuty, a na języku możesz poczuć też przyjemną goryczkę, która podbija smak wielu potraw.
Hiszpańska oliwa z oliwek świetnie komponuje się zarówno z mięsem, jak i warzywami - smażonymi, grillowanymi czy też gotowanymi.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez