Mazurskie Targi Gastronomiczne 2025 – Mazurska Kuchnia Zero Waste

2025-04-10 10:36:16(ost. akt: 2025-04-10 10:41:49)   Artykuł sponsorowany
W dniach 9-10 kwietnia 2025 w Hotelu Mazurski Raj w Piaskach odbywają się Mazurskie Targi Gastronomiczne. Na zaproszenie lokalnej firmy Gastronet z Pisza na wydarzenie przyjechali przedstawiciele wiodących producentów i dystrybutorów sprzętu gastronomicznego w Polsce i w Europie oraz lokalni przedsiębiorcy. Jest to druga edycja targów, która w tym roku łączy tradycję z nowoczesnością w duchu zero waste. Ambasadorem imprezy jest znany kucharz i promotor zdrowego odżywiania Grzegorza Łapanowski.
W pierwszy dniu targów oprócz zapoznawania się z ofertą wystawców odwiedzający mogli także zobaczyć pokazy barmańskie zaprezentowane podczas Mazury Cocktail Cup 2025. Konkurs barmański, który pod hasłem „Mazury w szklance” ukazał z pasję do miksologii, natury i regionu Mazur.

I miejsce zajął – Piotr Kowalski
II miejsce – Dawid Sikorski
III – Grzegorz Wąsiewski

Była to wyjątkowa okazja, by stworzyć koktajle pełne smaku i energii, łącząc piękno tego regionu z inwencją uczestników. Głównym sędzią konkursu był Damian Deptuła – Mistrzem Polski Stowarzyszenia Barmanów Polskich 2024 w kategorii Klasyk i Koktajle bezalkoholowe.

W dniu dzisiejszym uczestnicy mogą odkrywać, jak mazurskie smaki mogą współistnieć z ekologicznymi rozwiązaniami w gastronomii, pod przewodnictwem Grzegorza Łapanowskiego, który pokaże , jak naturalne, lokalne produkty mogą
inspirować do tworzenia nieoczywistych i niezapomnianych potraw.
Zapraszamy wszystkich interesujących się nowymi trendami w gastronomii do odwiedzenia Mazurskich Targów Gastronomicznych w Piaskach.