Olsztynianka zawładnęła kuchnią w popularnym programie śniadaniowym. Magdalena Siedlecka na wiosnę proponuje bataty

2025-03-13 11:00:05(ost. akt: 2025-03-12 17:56:18)
Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu

Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu

Autor zdjęcia: Freepik

Magdalena Siedlecka wystąpiła w popularnym programie śniadaniowym TVP. W związku ze zbliżającą się wielkimi krokami wiosną, podczas swoich wejść na antenie telewidzom proponowała... bataty.
Magdalena Siedlecka to znana olsztyńska foodblogerka, dziennikarka i psychodietetyczka. Część mieszkańców Olsztyna może kojarzyć ją również z występu w piątej edycji programu Bake Off - Ale ciacho!.

We wtorek (11 marca) do kuchni popularnego programu śniadaniowego wprowadziła bardzo wiosenny akcent. Podczas wizyty w "Pytanie na Śniadanie" przygotowała dania, które w głównej mierze składały się z batatów.

W menu Siedleckiej znalazły się batatowe kopytka z sosem maślanym i ziołami, pieczone bataty z gzikiem z wędzonego twarogu oraz kotlety pożarskie na puree z batatów i mizerią podkręconą limonką oraz miętą.

Dlaczego akurat słodkie ziemniaki?

— Idzie wiosna i potrzebujemy koloru, ale chciałabym pokazać, że można znaleźć zamiennik, który przez swoją słodycz poprawi nam samopoczucie, a także ma bardzo dużo wartości odżywczych — wyjaśniła.

Siedlecka swój występ skomentowała również na Instagramie.

— Było pysznie! Jak to mawiała moja prababcia — napisała.

Fot. Magdalena Siedlecka / Instagram

Podczas występu nie obyło się również od naszych regionalnych akcentów. Widzowie mogli dowiedzieć się m.in., że popularny gzik w naszym województwie przez wielu nazywany jest pomoćką.

Dzięki Magdalenie Siedleckiej kuchnia PnŚ nie tylko zrobiła się pomarańczowa, ale również wiosenna i zdrowa.