Nowoczesna technologia z Korei pomoże Bankowi Żywności w Olsztynie [ZDJĘCIA]

2025-03-05 17:06:58(ost. akt: 2025-03-05 16:40:35)

Autor zdjęcia: Zbigniew Woźniak

Drogą morską i lądową dotarł do Polski specjalistyczny kontener, w którym Bank Żywności w Olsztynie będzie testował możliwość uprawy roślin bez udziału gleby. Właśnie został oficjalnie uruchomiony.
Kontener trafił do magazynu Banku Żywności w Olsztynie w Wadągu. Za jego dostawę odpowiadała koreańska firma, która specjalizuje się w uprawie roślin w systemie hydroponicznym. W systemie tym korzenie roślin są zanurzone w wodzie wzbogaconej o składniki odżywcze lub umieszczone w specjalnych substratach np. wełnie mineralnej lub keramzycie, które pomagają utrzymać wilgoć, dostęp powietrza i umożliwiają transport składników odżywczych.

— Ogromną zaletą tego systemu jest oszczędność wody, która wykorzystywana jest w obiegu zamkniętym. Dodatkowo, uprawa w systemie hydroponicznym jest też możliwa przez cały rok — mówi Aneta Janikowska, dyrektorka ds. edukacji, innowacji i rozwoju przedsiębiorczości Banku Żywności w Olsztynie. — Na świecie przestrzeń uprawowa maleje, więc rozwiązania, które pozwalałyby zintensyfikować uprawy na małej powierzchni, mają przyszłość.

Kontener został właśnie oficjalnie uruchomiony. Na miejscu pojawiła się kilkunastoosobowa delegacja z Korei.

Fot. Zbigniew Woźniak

— Ten projekt nie miałby miejsca, gdyby nie wsparcie różnego rodzaju instytucji, czy też uniwersytetów, zarówno w Polsce, jak i w Korei, z którymi mamy nadzieję kontynuować owocną współpracę. Zapewniam, że damy z siebie wszystko. Jesteśmy przekonani, że tak samo nasi partnerzy z Banku Żywności. Chciałbym, żeby to była dla nas szansa na dokonanie wymiany kulturowej, technologicznej i doświadczeń — stwierdził przedstawiciel koreańskiej firmy przy uruchomieniu specjalistycznego kontenera, Yong Sob Hyon.

Bank Żywności w Olsztynie zainteresował się ofertą koreańskiej firmy z kilku powodów. Warzywa uprawiane w kontenerze będą wykorzystywane w codziennej działalności gospodarczej banku. Trafią m.in. do restauracji prowadzonej przez Kuźnię Społeczną czy do Spółdzielni Socjalnej Smaki. Ważny będzie również aspekt edukacyjny.

Fot. Zbigniew Woźniak

— Przy kontenerze stworzymy dodatkowo ogród warzywny i w tych dwóch miejscach będziemy mogli prowadzić edukację, pokazując tradycyjne i nowoczesne formy uprawy, porównując ich jakość i opłacalność — wyjaśnia Marek Borowski.

Bank Żywności w Olsztynie jest członkiem międzynarodowej sieci EIT Food oraz współpracuje z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk.

– W kontenerze zamierzamy realizować również projekty badawcze, które pokażą nam, jak tak naprawdę wygląda rzeczywistość produkcji żywności w warunkach nienaturalnych – dodaje Marek Borowski.

gs