Święta, święta... i po świętach. A co z jedzeniem? Możesz oddać je innym
2024-12-26 16:00:00(ost. akt: 2024-12-23 13:23:28)
Podczas przygotowań do świąt kupujemy więcej żywności, niż jesteśmy w stanie zjeść. Jednak jedzenie po świętach nie musi trafić do kosza. Nadwyżki ze świątecznych stołów możemy oddać potrzebującym. Podpowiadamy, w jaki sposób.
Miejscem, za pośrednictwem którego możemy oddać jedzenie, jest lodówka społeczna, która powstała pod koniec 2019 roku, przed Bożym Narodzeniem. Zaangażowały się w nią trzy instytucje: Bank Żywności, Stowarzyszenie Arka oraz inicjatywa młodzieżowa Zmarnowani. Ideą jej stworzenia jest zapobieganie marnowaniu jedzenia. Lodówka została uruchomiona po to, aby każdy, kto ma za dużo jedzenia i nie chce go marnować, mógł podzielić się z innymi.
To właśnie tam możemy przynieść jedzenie po świętach. Należy jednak pamiętać, że pozostawiona w niej żywność musi być odpowiednio przygotowana. Produkty domowe, jak sałatki, ciasta czy zupy, muszą być szczelnie zamknięte. Zaopatrzmy je także w opis zawierający datę przygotowania i składniki, z których przygotowano daną potrawę. Dzięki temu jesteśmy w stanie zadbamy o zdrowie osób, które poczęstują się pozostawioną przez nas żywnością.
Olsztyńska lodówka społeczna działa przy ul. Niepodległości 85
Można tam umieszczać nie tylko żywność o przedłużonej przydatności do spożycia, ale także świeże warzywa i owoce czy produkty garmażeryjne do odgrzania. Trzeba pamiętać, że każda osoba korzystająca z zawartości lodówki robi to na własną odpowiedzialność, dlatego organizatorzy apelują, aby przygotować jedzenie tak, jak byśmy mieli sami się nim poczęstować. Lodówka społeczna nie powinna być traktowana jako miejsce do składowania resztek, ale promowania idei "zero waste", czyli również nauki, jak nie marnować jedzenia i w jaki sposób skutecznie dzielić się nim z innymi.
Można tam umieszczać nie tylko żywność o przedłużonej przydatności do spożycia, ale także świeże warzywa i owoce czy produkty garmażeryjne do odgrzania. Trzeba pamiętać, że każda osoba korzystająca z zawartości lodówki robi to na własną odpowiedzialność, dlatego organizatorzy apelują, aby przygotować jedzenie tak, jak byśmy mieli sami się nim poczęstować. Lodówka społeczna nie powinna być traktowana jako miejsce do składowania resztek, ale promowania idei "zero waste", czyli również nauki, jak nie marnować jedzenia i w jaki sposób skutecznie dzielić się nim z innymi.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez