Dzik z Durąga na podium „Bitwy Regionów”
2024-09-23 12:34:40(ost. akt: 2024-09-23 13:16:45)
W niedzielę, 22 września Plac Świętego Wojciecha w Gnieźnie wypełniły smaki z całej Polski. W finale kulinarnego konkursu „Bitwa Regionów” swoje dania zaprezentowało 16 kół gospodyń wiejskich, których dania zachwyciły wcześniej podczas eliminacji. Trzecie miejsce w Polsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu!
Dzika golonka na gofrze ziemniaczanym z chrzanową bitą śmietaną przygotowana przez KGW z Durąga zajęła trzecie miejsce w finale „Bitwy Regionów”! I za tę wyśmienitą potrawę panie otrzymały nagrodę w wysokości 10 tysięcy złotych.
Pierwsze miejsce w „Bitwie Regionów” zajęło KGW Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” (województwo wielkopolskie) za „Gęsinę nie tylko na imieninach Marcina, sosem z wina porzeczkowego otulona, modrą opasaną i hyćką zapijana, na wielkopolskim talerzu podana”. Drugie przypadło dla KGW Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” (województwo mazowieckie) za „Turzycowy Rosół z bażanta z pierożkami faszerowany bażantem i jeleniem”.
„Bitwa Regionów” promuje przede wszystkim lokalne smaki. Chodzi o wykonanie potrawy regionalnej z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu regionalnego charakterystycznej dla regionu. Te artykuły spożywcze muszą być związane z danym obszarem geograficznym, powinny być także wytwarzane tradycyjnymi metodami.
Źródło: Gazeta Olsztyńska
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez