Golonka na gofrze ziemniaczanym wygrała bitwę
2024-07-20 19:00:00(ost. akt: 2024-07-19 15:27:53)
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Durągu (gmina Ostróda) zajęły pierwsze miejsce w eliminacjach ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”. O tym, że świetnie gotują, wiadomo nie od dziś.
„Bitwa Regionów”, to jeden z najsmaczniejszych konkursów. Jest organizowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Tym razem w Stawigudzie koła gospodyń wiejskich zaprezentowały swoje kulinarne talenty. Na kulinarnej „arenie” wystąpiły koła gospodyń wiejskich z powiatów olsztyńskiego i ostródzkiego, w tym laureatki finału ogólnopolskiego „Bitwy Regionów” w latach 2019, 2021 i 2023.
Warunki konkursowe są następujące: potrawy mają być przygotowane na bazie produktów i przypraw z regionu, oczywiście muszą być smaczne i estetycznie podane. Konkurs promuje regionalne potrawy oraz bogactwo i różnorodność lokalnych tradycji kulinarnych.
Warunki konkursowe są następujące: potrawy mają być przygotowane na bazie produktów i przypraw z regionu, oczywiście muszą być smaczne i estetycznie podane. Konkurs promuje regionalne potrawy oraz bogactwo i różnorodność lokalnych tradycji kulinarnych.
Kulinarne dzieła w Stawigudzie oceniali wybitni znawcy dobrych smaków. W skład konkursowego jury weszli Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach i honorowy prezes prestiżowej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, dwukrotnie nominowany do Kulinarnego Oskara, dr inż. Jadwiga Glica – adiunkt Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie, ekspert kulinarny i autorka wielu publikacji z zakresu kuchni regionalnej Warmii i Mazur oraz Patryk Wiśniewski – szef kuchni Restauracji Akacjowa Kurza Góra w Kurzętniku.
Koła przygotowały wspaniałości: od zupy grzybowej, rozkosznego kurtybanka, dań rybnych, po dzyndzałki, kaczkę i dziczyznę.
Pierwsze miejsce zajęło KGW w Durągu za „Dziką golonkę na gofrze ziemniaczanym, w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany”. Drugie
KGW „Złoty Kłos” w Szyldaku (również z gminy Ostróda - red.) z wspaniałą potrawą „Kaczka w purpurze”, a trzecie KGW w Bartołtach Wielkich za „Warmińską zupę grzybową na soku z kiszonej kapusty”.
KGW „Złoty Kłos” w Szyldaku (również z gminy Ostróda - red.) z wspaniałą potrawą „Kaczka w purpurze”, a trzecie KGW w Bartołtach Wielkich za „Warmińską zupę grzybową na soku z kiszonej kapusty”.
Ten pierwszy etap konkursu był jednocześnie kwalifikacją do finału wojewódzkiego, w którym powalczą panie z KGW Durąg. O tym, że świetnie gotują, wiadomo nie od dziś. W 2021 roku zajęły pierwsze miejsce w Polsce!
bcl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez