Mikołajki: Rybka dobra, bo nasza

2024-07-06 10:10:15(ost. akt: 2024-07-06 10:20:09)

Autor zdjęcia: Igor Hrywna

Przez żołądek do serca to maksyma stara, ale jara. W naszym regionie jej najistotniejszym chyba elementem są ryby, choć oczywiście nie tylko one. Teraz można ją skosztować w odświętnej scenerii, na dodatek nad Wielkimi Jeziorami. I na dodatek w letniej stolicy Polski, czyli w Mikołajkach.

W sobotę i w niedzielę (6 i 7 lipca) można to zrobić w czasie Mazurskiego Festiwalu Rybnego "Rybka na zdrowie", który jest ważnym punktem programu obchodów Dni Mikołajek.

— Sięganie po lokalne przysmaki, nie tylko podczas wakacyjnych podróży, ale również na co dzień, jest coraz bardziej modne i wspiera rozwój lokalnej gospodarki. Doceniając ten dorobek, samorząd województwa ustanowił sieć Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury. Planując wakacje i podróże po Warmii, Mazurach i Powiślu warto zajrzeć na stronę internetową i świadomie skorzystać z naszej oferty kulinarnej — podkreśla Marcin Kuchciński, marszałek województwa. I dodaje: — Wielkie Jeziora Mazurskie to nie tylko nasza wizytówka, obszar niezwykle atrakcyjny turystycznie. Chcemy, aby był on kojarzony z dobrym klimatem: dla żeglarstwa, wędkarstwa, sportu, każdej aktywności, a także dla inwestycji, rozwoju przedsiębiorczości, zrównoważonej gospodarki.

Wspomniana sieć sieć Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury to jeden z najfajniejszych pomysłów samorządu województwa. Należą do niej "gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności, restauracje, a także stowarzyszenia i instytucje, podkreślające swoje powiązania z regionem". Producenci muszą spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia.

oprac. Igor Hrywna, źródło: PAP