Quantcast

Czwartek, 26 listopada 2020. Imieniny Leona, Leonarda, Lesławy

SZLACHETNE ZDROWIE

2020-08-27 12:00:00 (ost. akt: 2020-08-28 10:21:33)

Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz — aż się zepsujesz… Ta prawda obowiązuje nie tylko od czasów Jana Kochanowskiego, ale zgoła od zarania ludzkości. O zdrowie trzeba dbać zawsze i przy każdej okazji, a zapobiegać jest stanowczo lepiej i taniej — niż leczyć. Przedstawiamy zatem Państwu nasz serwis informacyjny — bazę danych o lekarzach specjalistach praktykujących w Olsztynie i w naszym regionie. Zachęcamy do uważnego śledzenia i aktywnego korzystania z tych kontaktów, choćby w celach profilaktycznych. Bo nade wszystko życzymy Państwu jednak mnóstwo zdrowia i uśmiechu, a z lekarzami wielu mądrych rozmów — zamiast częstych wizyt!


Granatem w zdrowie!


W cypryjskim mieście Larnaka, przy wejściu do ruin Kition, rośnie sobie drzewko granatu. Ile razy odwiedzam Larnakę, jadę i do Kition, bo choć ruiny znam jak własne podwórko — ręce mi same lecą do tych rumianych, żółto-czerwonych owoców…!

Dodatkowo cieszy mnie fakt, że z każdym moim pobytem w Larnace drzewko jest coraz wyższe, korona coraz bardziej rozgałęziona i liściasta, a i same owoce — coraz dorodniejsze i bardziej rumiane. Wiele jest też na Cyprze emblematów i bibelotów, do dostania i w każdym sklepie z pamiątkami, i w sklepach AGD, ale i w galeriach malarstwa i sztuki, przy czym wcale nie za wygórowane pieniądze. Co zatem jest takiego w granatach, że mnie fascynują owoce na prawdziwym drzewie — a ceramików cypryjskich ich wygląd, kolor i soczyście pestkowe wnętrze…?
Tyle symbol, emblemat, pamiątka. Wielu znawców nazywa jednak granaty owocami życia i zaleca, by te piękne owoce coraz częściej gościły na naszych stołach. Ale dlaczego tak konkretnie warto je spożywać? Czego przybędzie naszym organizmom i zdrowiu? Rozerwie nas ten granat — czy wzmocni…?!
Wybuchowa nazwa
Jako językoznawca zaczynam od dość intrygującej nazwy, fachowo zwanej homonimem — bo to wyraz, który ma wiele znaczeń, określa kilka zupełnie niezwiązanych ze sobą zjawisk, a tego konkretnego znaczenia trzeba się domyślać z kontekstu całego zdania. A granat to przecież i rodzaj broni zaczepnej — pocisk rozrywający się na małe, śmiercionośne kawałeczki; i kamień półszlachetny w jubilerstwie, i kolor — no i owoc. Do polski granat jako nazwa owocu w linii prostej przyszedł z łaciny. Ponieważ po przekrojeniu w granacie widać owe soczyste, liczne, drobne cząstki — starożytni Rzymianie nazywali go malum granatum — dosłownie „jabłko ziarniste”.

http://m.wm.pl/2020/07/orig/pomegranate-3752112-1920-638364.jpg


Zdrowie w granacie
Granat pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Ludzkości znany jest od około 7 tys. lat — w medycynie ludowej cenili go zawsze. W średniowieczu granat cieszył się opinią owocu gwarantującego długowieczność. Od zawsze był symbolem płodności — w ponad połowie swojej całkowitej masy składa się przecież z samych ziaren!
Granaty są bardzo smaczne. Do jedzenia nadają się zawarte we wnętrzu, słodkie, soczyste nasiona. Dojrzałość owocu poznajemy po skórce: im bardziej gładka i lśniąca, tym dojrzalsze wnętrze.
Owoc granatu jest też bardzo zdrowy, a to z powodu licznych, zawartych w nim polifenoli, czyli przeciwutleniaczy, które nie tylko hamują powstawanie wolnych rodników, ale i usuwają te już powstałe. A to z kolei przekłada się na zmniejszanie ryzyka występowania chorób nowotworowych.
Owoc granatu poprawia też przepływ krwi u osób cierpiących na chorobę wieńcową, redukuje złogi i zwapnienia, obniża ciśnienie krwi oraz poziom tzw. złego cholesterolu. Granaty pomagają też w zapobieganiu procesom starzenia się, a nawet spowalniają postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Regulują problemy z trawieniem, bo zawierają kwas cytrynowy i taninę o właściwościach ściągających. Odmładzają i regenerują skórę, poprawiają jej ukrwienie i koloryt. Zawarty w nich kwas elagowy wzmacnia ściany komórek, zapobiegając utracie przez nie wody, co spowalnia proces starzenia. Przyśpieszają też gojenie się zmian trądzikowych, mają bowiem działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
Kobietom pomagają łagodzić objawy menopauzy i wspierają leczenie raka piersi — u mężczyzn przeciwdziałają przy problemach z erekcją. Pomagają im też w walce z rakiem prostaty — Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badanie, w którym u 48 chorych kuracja granatami zahamowała rozwój komórek nowotworowych.
Ich wysoka wartość odżywcza — to także duże ilości witamin A, E, C i tych z grupy B oraz wielu substancji mineralnych i odżywczych: magnezu, fosforu, potasu, wapnia, krzemu i jodu. W skład owocu granatu wchodzą również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta-karotenu. Kalorycznie też granaty są po dobrej stronie mocy: w 100-gramowej porcji świeżych owoców granatu znajduje się średnio ok. 80 kilokalorii.
Sok z granatu
Właściwości soku z tego owocu chińscy lekarze znali już w starożytności i uznawali go za życiodajny nektar. Bo łagodzi problemy trawienne i działa odmładzająco na skórę. Dzięki dużej zawartości fitohormonów wspiera kobiety przy objawach zespołu napięcia przedmiesiączkowego i w czasie menopauzy. W medycynie tybetańskiej był podstawowym składnikiem leku na potencję. Natomiast znawcy i użytkownicy afrodyzjaków w soku z granatu dopatrują się też właściwości pobudzających libido i zwiększających doznania erotyczne.
W średniowieczu sokiem z granatu leczono rany, a skórki stosowano przeciw biegunce, wrzodom, próchnicy, w stanach zapalnych gardła. Kora i korzenie zwalczały tasiemca, a kwiatami granatu leczono cukrzycę. Jako super-owoc o niezwykłych właściwościach zdobił herby związków lekarzy w całej Europie.
W naszych czasach zarówno sam owoc, jak i konkretnie sok z niego wyciśnięty — doczekały się ponad 200 badań naukowych i wszystkie one do znudzenia potwierdzają skuteczność działania przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca. Tak jak i w świeżym owocu, tak i w soku największym skarbem granatów są łatwo przyswajalne polifenole. W soku z granatów jest ich trzykrotnie więcej niż w zielonej herbacie lub czerwonym winie…! I to głównie one stanowią o wysokich walorach zdrowotnych tych owoców.
Rozpoznamy go po dźwięku
Jak rozpoznać dojrzały granat? Ten nadający się do spożycia przy delikatnym ucisku skórki wyda charakterystyczny odgłos — granat jeszcze niedojrzały na nasze opukiwanie i inne zabiegi w ogóle nie zareaguje.
Jak jeść granaty?
Hm, metod jest przynajmniej kilka… Możemy zacząć od odcięcia nożem wierzchniej części owocu z końcówką, zwaną koroną (bez żadnych skojarzeń!) granatu. Teraz nacinamy skórkę granatu wzdłuż owocu. I już — rozłupujemy jak pomarańczę…!
Inna metoda radzi, by najpierw przekroić owoc granatu na pół, a następnie za pomocą łyżki wydobyć z niego ziarenka.
Granat możemy zastosować w różnych przepisach kulinarnych. Sprawdzi się jako sos i dodatek do różnego rodzaju dań głównych i sałatek — choćby do batatów z serem feta, pesto pietruszkowym i nasionami granatu właśnie. Świetnie nada się też do deserów: można go dodać do budyniu, owsianki, tostów francuskich albo ozdobić nim muffinki. Granat możemy dodać także do orzeźwiającej sangrii.
Magdalena Maria Bukowiecka
Choć jego nazwa brzmi dwuznacznie, to w gruncie rzeczy owoc ten nie przyniesie nam żadnych szkód. Przeciwnie – mało popularny, a bardzo zdrowy. Mowa o granacie, który coraz częściej nazywany jest owocem życia.
Owoc życia
Granat często nazywany jest owocem życia. Katarzyna Kurcewicz, dietetyk, zachęca do tego, aby granat na stałe zagościł w naszym codziennym jadłospisie. - Powinien na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie nie tylko dla smacznego soku, ale ze względu na dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Owoc granatu zawiera polifenole, czyli związki przeciwutleniające, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już wytworzone, co zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób nowotworowych – wyjaśnia Katarzyna Kurcewicz.


Polifenole zawarte w owocach granatu wykazują również działanie przeciwzapalne, dlatego pomocne są w leczeniu artretyzmu i reumatyzmu, mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, wzmacniają pracę serca i obniżają ciśnienie tętnicze krwi, regulują poziom cukru i cholesterolu we krwi, uszczelniają naczynia krwionośne.

Jak mówi Katarzyna Kurcewicz po owoc granatu szczególnie powinny sięgać kobiety w okresie menopauzy, gdyż zawarte w granacie estrogeny wspomagają gospodarkę hormonalną. Owoc granatu zawiera kwas cytrynowy i taninę o właściwościach ściągających, dlatego dodatkowo jest też polecany w niektórych chorobach żołądka i problemach z trawieniem.
Podnosi testosteron o nawet 24 proc.
Naukowcy z Uniwersytetu Królowej Małgorzaty w Edynburgu przeprowadzili testy. Przebadano 60 osób, każdej z nich dano do wypicia sok z granatu. Obok poprawienia krążenia krwi, zmniejszenia ciśnienia krwi zanotowano wzrost poziomu testosteronu o średnio 24 proc. W przypadku pań granat wyraźnie podnosi popęd seksualny.

Ponadto granat łagodzi stany zapalne, wzmacnia kości i mięśnie, przeciwdziała powstawaniu nowotworów, działa korzystnie na stan zdrowia pacjentów cierpiących na niewydolność nerek, pomaga też znosić objawy przekwitania i spowalnia postęp demencji wywołanej chorobą Alzheimera. Granat działa też ochronnie na płód oraz nie dopuszcza do rozwoju procesów zapalnych.


Granaty możemy dostać niemal w każdym sklepie owocowo-warzywnym. Niektórzy sięgają po nie regularnie, inni omijają szerokim łukiem. Fakt, obieranie granatów może nastręczyć problemów, jednak nie należy się poddawać. Te kolorowe owoce mają niesamowity wpływ na zdrowie.


Granaty są jednymi z najzdrowszych owoców na Ziemi. Dla większości osób są to jednak zwykłe, egzotyczne owoce, które bardzo trudno obrać ze skórki. Z pewnością właśnie dlatego rzadko po nie sięgamy. Wydłubywanie maleńkich kuleczek jest zajęciem żmudnym i czasochłonnym, jednak znając korzyści prozdrowotne, można przełamać swoją niechęć do tego owocu.

Granaty – składniki odżywcze
Owoc granatu ma około 5-12 cm średnicy. Jest czerwony, okrągły i wygląda trochę jak czerwone jabłko z łodygą w kształcie kwiatu. Skórka granatu jest gęsta i niejadalna, ale w środku znajdują się dziesiątki jadalnych nasion. Są bogate w błonnik, witaminy, minerały i bioaktywne związki roślinne, ale zawierają również trochę cukru.

W jednej filiżance, mieszczącej około 170 g czerwonych kuleczek, znajdziemy:

7 g błonnika,
3 g białka,
witaminę C (ok. 30 proc. dziennego zapotrzebowania),
witaminę K (ok. 36 proc. dziennego zapotrzebowania),
kwas foliowy,
potas.
Granaty zawierają dwa związki roślinne o dużych właściwościach leczniczych. Punicalagin jest silnym przeciwutleniaczem, który walczy z wolnymi rodnikami, a kwas punikowy to rodzaj sprzężonego kwasu linolowego o silnym działaniu biologicznym.

Granaty – wpływ na zdrowie
Dzięki unikalnemu składowi, granaty wykazują szereg właściwości prozdrowotnych. Oto niektóre z nich:

Granaty mają silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu mogą chronić przed wieloma groźnymi chorobami, np. przed rakiem i cukrzycą.
Wstępne badania wskazują, że sok z granatów może być przydatny u mężczyzn z rakiem prostaty, potencjalnie hamując wzrost raka i zmniejszając ryzyko śmierci.
Wykazano, że regularne spożywanie soku z granatów obniża ciśnienie krwi, które jest jednym z głównych czynników wpływających na ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru.
Granat może pomóc w zwalczaniu zakażeń bakteryjnych i grzybiczych. Związki roślinne w granacie mogą pomóc w zwalczaniu szkodliwych mikroorganizmów. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze może również chronić przed infekcjami i stanem zapalnym w jamie ustnej.
Istnieją pewne dowody, że owoc granatu może poprawić pamięć, a nawet pomóc w walce z chorobą Alzheimera.
To tylko kilka powodów, dla których warto sięgać po granaty jak najczęściej. Są świetnym dodatkiem do ciast, deserów i przeróżnych sałatek. Rewelacyjny w smaku jest także sok z granatów. Dlatego warto się przełamać i poświęcić kilkanaście minut na obranie granatu.
Magdalena Maria Bukowiecka

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (3) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. lolika #2965972 | 31.182.*.* 29 sie 2020 23:20

    Grant włączyłam do diety bardzo niedawno - a właściwie dietetyczka to zrobiła, gdyż jest składnikiem kilku posiłków, które mi rozpisała :) W ogóle od kiedy zmieniłam menu na bardziej lekkostrawne, jem częściej, ale mniejsze porcje to lepiej się czuję. A i ogromnie mojemu brzuchowi pomógł debutir w kapsułkach. Jelita lepiej pracują, nie czuję ciężkości i zalegania pokarmu, no i regularnie się wypróżniam.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. nikosy #2948924 | 188.146.*.* 16 lip 2020 13:22

    Używa się Goko do utrzymania pozycji w kucki i wtedy wszystko powinno być OK. U mnie to działało, a żadne inne metody efektów nie przynosiły. Z tym udało się poradzić sobie dosyć szybko. Na razie wszystko jest w najlepszym porządku.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  3. Taśma Klejąca Czajki-Trzaskoskiego #2932725 | 88.156.*.* 12 cze 2020 11:32

    też jest dobra na wszystko

    ! - + odpowiedz na ten komentarz