Łosoś atlantycki. Tak naprawdę hodowany jest w Norwegii

2020-02-17 13:31:59(ost. akt: 2020-02-17 16:37:55)

Autor zdjęcia: Pixabay.com

Norweskie łososie nie cieszą się wielkim powodzeniem wśród konsumentów. Głównie przez karmienie ryb nienaturalnymi paszami. Producenci jednak chcą się odciąć od źle kojarzącej się nazwy i teraz swoje łososie nazywają „atlantyckimi”.
Jak zauważa w rozmowie z wp.pl Klara Zglińska, ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, ryby warto jeść ze względu na dużą ilość kwasów tłuszczowych omega 3. Jednak warto mieć również na uwadze, że w rybim mięsie odkłada się najwięcej toksyn.

Siłą rzeczy najbardziej „czyste” są łososie dzikie, odławiane w okolicach Alaski. Lecz jak podkreśla Zglińska, wszystko zależy od rodzaju paszy, jaką karmione są ryby. Mogą być bowiem łososie hodowlane, które zawierają podobną ilość kwasów omega 3 i znacznie mniej toksyn. Niestety, na sklepowych półkach trudno odróżnić dobre ryby od tych złych.

Łosoś norweski tymczasem cieszy się złą sławą wśród konsumentów. Choć producenci poprawili warunki sanitarne swoich hodowli, to złej marki trudno się pozbyć. Dlatego nie powinien dziwić ruch niektórych sprzedawców. Łosoś norweski zostaje nazwany „atlantyckim”. O jego pochodzeniu możemy zaś dowiedzieć się jedynie z etykiety.

Warto jednak pamiętać, aby wystrzegać się łososi hodowanych w Chile. Tam warunki sanitarne nie prezentują się najlepiej, a ponadto według niektórych danych, przy produkcji ryby tamtejsi hodowcy zużywają dwa razy więcej antybiotyków niż cała chilijska służba zdrowia.

Źródło: wp.pl

Czytaj e-wydanie
Gazeta Olsztyńska zawsze pod ręką w Twoim smartfonie, tablecie i komputerze. Roczna prenumerata e-wydania Gazety Olsztyńskiej i tygodnika lokalnego tylko 199 zł.

Kliknij w załączony PDF lub wejdź na stronę >>>kupgazete.pl


Komentarze (3) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Turbo #2870707 | 46.170.*.* 18 lut 2020 10:36

    łosoś nie jest zbyt popularny ze względu na ceną, 60 zł za kg to sporo

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

  2. losos #2870418 | 207.237.*.* 17 lut 2020 21:18

    hodowany w Chile to tez losos firm norweskich. Chilijczycy zdaja sobie sprawe z dewastacji srodowiska wynikajacego z genetycznie modifikowanego lososia z hodowli do tego stopnia, ze kiedy krol norweski wybral sie odwiedzic swoje lososiowe farmy w Chile, z obawy o bezpieczenstwo spotkal sie tylko z przedstawicielami rzadu. na farmy nie pojechal, tyle jest zlosci w chilijskich mieszkancach. Jesli jesc lososia to tylko dziko zyjacego, odlawianego sezonowo.

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz

  3. hnfdver #2870385 | 2.243.*.* 17 lut 2020 20:44

    wszystko to jedn przekret

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) odpowiedz na ten komentarz