Sobota, 24 sierpnia 2019. Imieniny Bartosza, Jerzego, Maliny

GIS ostrzega! W polskiej kiełbasie jest bakteria gorsza od salmonelli

2019-05-29 10:45:42 (ost. akt: 2019-05-29 12:49:22)
Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu

Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu

Autor zdjęcia: Zbigniew Woźniak

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed bakteriami Listeria monocytogenes w partii kiełbasy wieprzowej „Kiełbasa surowa Metka Bawarska” oraz w partii produktu mięsnego „Polska w Folii”.

Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w trakcie badań zleconych przez Inspekcję Weterynaryjną. Chodzi o kiełbasy pochodzące od producenta PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski s.c.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Kiełbasa surowa Metka Bawarska
Numer partii – 20190516
Termin przydatności do spożycia – 30.05.2019

http://m.wm.pl/2019/05/orig/kielbasa-1024x662-553330.jpg

Produkt – Polska w Folii
Numer partii – 20190515
Termin przydatności do spożycia – 04.06.2019

http://m.wm.pl/2019/05/orig/kielbasa2-1024x768-553329.jpg

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów!



GIS/red.

Listeria monocytogenes jest jednym z najbardziej zjadliwych patogenów przenoszonych przez żywność. Od 20 do 30 procent infekcji kończy się śmiercią, powodując tym samym większą śmiertelność niż w przypadku salmonelli czy Clostridium botulinum.
Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (19) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. mrągowianin #2740828 | 83.9.*.* 31 maj 2019 11:43

    ja mam zasadnicze pytane czy właściciele tych zakładów już siedzą za krakami i czy pracownicy z sanepidu też siedzą razem z nimi? Dziśiaj jest 31 maj dataspożycia na metce bawarskiej 30 maj. Więc informacja została upubliczniona po terminie ważności produktu , więc praktycznie cała partia została sprzedana i ludzie ją zedząalbojuż ją zjedli. Więc jaki cel ma ta informacja po fakcie? Czy w takich zakładach niepowinien być pracownik z sanepidu na etacie producenta? Człowiek podlegający tylko pod sanepid a opłacany przez producenta. I kontrolował każda partię wyprodukowaną przed wysyłką do sprzedaży.

    Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. Mr.P #2740796 | 213.73.*.* 31 maj 2019 10:10

      Na etykiecie: "Produkt mięsny wędzony z dodatkiem cukru w osłonce niejadalnej". Bleee. Aż dziwne że ktoś takie g... produkuje, sprzedaje i kupuje.

      ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

      1. ponury #2740689 | 188.147.*.* 31 maj 2019 05:02

        Mam nadzieję że Różycki&Wilkowski już siedzą w mamrze[?] Tam im podadzą kiełbasy.

        Ocena komentarza: warty uwagi (3) ! - + odpowiedz na ten komentarz

      2. Jaka tam polska... #2740459 | 91.233.*.* 30 maj 2019 13:55

        Ważne że receptura niemiecka, tzn bawarska. I zgodnie z nią wyrób uczyniono.

        Ocena komentarza: poniżej poziomu (-2) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

        1. dno #2740404 | 82.139.*.* 30 maj 2019 11:42

          dlaczego polski sanepid to lipa. po co ci ludzie biorą pieniądze i siedzą na etatach skoro nic nie robią? darmozjady i tyle, jak się robi afera to dopiero wycofują produkt, a tak jest udawanie, że nic się nie dzieje...

          Ocena komentarza: warty uwagi (6) ! - + odpowiedz na ten komentarz

        Pokaż wszystkie komentarze (19)