Piątek, 10 lipca 2020. Imieniny Filipa, Sylwany, Witalisa

Konkurs KOŁO: Jak zagospodarować przestrzeń przy Jeziorze Długim? Mieszkańcy wyrazili swój głos

2019-04-17 21:00:03 (ost. akt: 2019-04-30 12:53:49) Artykuł sponsorowany
mat. organizatora

mat. organizatora

Olsztyn to miasto, które łączy naturalne środowisko z nowoczesną infrastrukturą. Nic więc dziwnego, że każda próba ingerencji w tereny otaczające jeziora budzi ogromne emocje wśród mieszkańców, którzy znają okolicę i jej potrzeby najlepiej. Dlatego, kiedy ogłoszono szczegóły tegorocznej edycji Konkursu KOŁO na projekt budynku z toaletą publiczną, olsztynian zaproszono do wzięcia udziału w konsultacjach społecznych.

Konkurs KOŁO na projekt budynku z toaletą publiczną to jedna z najbardziej rozpoznawalnych inicjatyw architektonicznych w kraju. W tegorocznym konkursie tematem przewodnim jest zaprojektowanie ogrodu zabaw wraz z budynkiem toalety publicznej, z użyciem rozwiązań ekologicznych i w duchu zrównoważonego rozwoju. Projekt koncepcyjny dotyczy terenu przy wschodnim brzegu Jeziora Długiego, wzdłuż istniejącego bulwaru pieszo-rowerowego. Naturalna okolica wybranego miejsca wymaga szczególnego podejścia do jej zaaranżowania, dlatego w tym roku, po raz pierwszy, organizatorzy konkursu – Geberit, Miasto Olsztyn oraz SARP, zdecydowali się na zorganizowanie konsultacji społecznych.

Warsztaty pozwoliły mieszkańcom wyrazić swój głos dotyczący wizji zagospodarowania przestrzeni przy Jeziorze Długim. Dzięki zaproszeniu do udziału w konsultacjach dzieci, młodzieży i dorosłych, udało się zebrać ciekawe wnioski i propozycje, które będą pomocnymi wskazówkami dla projektantów biorących udział w konkursie.

Czego chcą olsztynianie?


Zajęcia dla najmłodszych okazały, że atrakcyjna przestrzeń wspólna dla dzieci to taka, w której po prostu mogą się bawić. Doceniają niebanalne place zabaw oraz kolorowe tereny, zapewniające bezpośredni i bliski kontakt z naturą.
Nieco inne podejście do terenu przy Jeziorze Długim ma młodzież szkolna.

Warsztaty z szóstoklasistami pokazały, że uczniowie stawiają na oryginalność, różnorodność i atrakcyjność danej przestrzeni, bogatą ofertę rozrywek i możliwość spotkania się w grupie. Młodzież docenia miejsca, które pozwalają spędzać czas z rówieśnikami na wiele sposobów i różnią się od inwestycji, które w okolicy już zrealizowano.

Spotkanie z dorosłymi mieszkańcami Olsztyna pokazało, że są bardzo związani z terenem wokół jeziora i chcą zachować jego naturalny charakter. W trakcie konsultacji przygotowano analizę SWOT, która wyodrębniła mocne i słabe strony oraz szanse i zagrożenia związane z projektem zagospodarowania przestrzeni. Niewątpliwymi zaletami terenu są bogactwo naturalne, bliskość wody, dobrze rozwinięta infrastruktura i komunikacja miejska oraz dostępne ścieżki rowerowe i piesze, których nawierzchnia niestety nie jest w najlepszym stanie. Teren przy Jeziorze Długim jest zaniedbany, nie ma izolacji akustycznej od głównej drogi oraz dostępnej łazienki, a linia energetyczna może utrudniać jego zagospodarowanie. Mieszkańcy upatrują szansy w stworzeniu nowego miejsca spotkań, ochrony istniejących już form zieleni i zapewnianiu porządku i opieki nad otoczeniem. Olsztynianie obawiają się jednak zniszczenia natury, pojawienia się działalności komercyjnej oraz nowego źródła hałasu. Dorośli mieszkańcy chcą, by miejsce zachowało swój kameralny charakter.


Głos mieszkańców ważny dla projektantów


By w pełni podkreślić naturalny charakter przestrzeni przy Jeziorze Długim, projekt budynku będzie musiał wpisywać się w ideę ekologii i zrównoważonego rozwoju. Ważne będzie użycie materiałów naturalnych oraz zapewnienie użytkownikom bezpośredniego kontaktu z przyrodą. Przestrzeń nie może tworzyć barier architektonicznych, ani zastępować naturalnego otoczenia betonem. Zadaniem projektantów będzie zapewnienie mieszkańcom miejsca do aktywności na trawie, placów zabaw i zewnętrznych siłowni – wszystko w duchu jak najmniejszej ingerencji w naturalne środowisko. Oprócz funkcji ogólnodostępnej toalety, przyjaznej dla osób niepełnosprawnych, projektanci powinni zapewnić mieszkańcom dodatkowe udogodnienia, takie jak np. miejsca do odpoczynku, punkty widokowe, czy ścieżki i tablice edukacyjne.

Zaangażowanie miejskiej społeczności w proces konsultacji dotyczących zaprojektowania przestrzeni wokół wschodniego brzegu Jeziora Długiego pokazuje, jak ten teren jest dla niej ważny. Podkreślenie piękna oraz ochrona naturalnego środowiska, będzie dla projektantów głównym wyzwaniem w tegorocznej edycji Konkurs KOŁO. Wierzymy, że uczestnicy konkursu skorzystają z udostępnionych przez nas wyników warsztatów i będą kierowali się głosem mieszkańców, dla których projektują tę przestrzeń – mówi Justyna Zborowska, Menedżer ds. PR i reklamy w grupie Geberit, do której należy marka KOŁO.


O marce KOŁO:
Od ponad 50 lat KOŁO jest wiodącą na rynku marką w dziedzinie wyrobów wyposażenia łazienek w Polsce. Od lutego 2015 r. jest również częścią Grupy Geberit – europejskiego lidera technologii sanitarnych. W ofercie marki KOŁO znaleźć można najwyższej jakości wyroby, takie jak: ceramika i meble łazienkowe, wanny, brodziki akrylowe i kabiny prysznicowe.


http://m.wm.pl/2019/04/orig/kolo-544503.jpg

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB