Czwartek, 18 lipca 2019. Imieniny Kamila, Karoliny, Roberta

Iwona Skrodzka: Osoby z cukrzycą nie mogą być w chorobie same

2018-11-18 18:00:00 (ost. akt: 2018-11-18 19:29:25)
Iwona Skrodzka

Iwona Skrodzka

Autor zdjęcia: Beata Szymańska

14 listopada obchodzimy Dzień Walki z Cukrzycą, a liczba chorych stale rośnie. — Osoby z cukrzycą nie mogą być w chorobie same — mówi Iwona Skrodzka z olsztyńskiego koła Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków.

— Jaka jest nasza wiedza na temat cukrzycy?
— Bardzo mała. O cukrzycy wiemy niewiele. W 2009 roku robiłam badania na ten temat, które przeprowadziłam w Olsztynie. W rodzinach osób badanych zawsze znajdowała się jedna lub dwie osoby chore na cukrzycę, ale bardzo mało o tym wiedziały. Więc edukujemy olsztynian, by bardziej dbali o siebie. Bo cukrzyca wpływa na komfort życia nie tylko chorego, ale i całej rodziny.

— Czy chorują coraz młodsze osoby?
— Problemem jest to, że pojawia się coraz więcej dzieci, które chorują na cukrzycę typu 2. Czyli na ten rodzaj, który jeszcze do niedawna był przypisany do wieku podeszłego. W tej chwili wśród dzieci i młodzieży coraz powszechniejsza jest nadwaga i otyłość oraz próg wiekowy zaczyna nam się obniżać. To wina złych nawyków żywieniowych przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Dzieci i młodzież żywią się w fast foodach, ich przekąską są chipsy, słodycze, coca cola. Młodzież żywi się pizzą, zapiekankami, gotowymi zupkami. To wszystko sprzyja otyłości i rozwojowi cukrzycy i ciężko z tym walczyć.

— Wciąż więc wiele musimy się nauczyć?
— Tak i dlatego edukacja jest podstawą naszej działalności. Raz w miesiącu odbywa się u nas spotkanie edukacyjne. Poza tym mamy wiele innych przedsięwzięć. Uczymy zatem, jak gotować zdrowo. Większość starszych osób ma nawyki jeszcze z dawnych czasów, kiedy gotowało się z tego, co miało. Wiadomo też nie od dziś, że lepiej smakują potrawy tłuste, panierowane. Ciężko przekonać te osoby, by zmieniły swój sposób gotowania i stosowały się do zasad piramidy zdrowego żywienia, by były tam m.in. węglowodany, białka i błonnik. Jemy za dużo mięsa. W naszej diecie jest zbyt dużo chleba, ziemniaków, makaronów. Kasze traktujemy natomiast po macoszemu. Robię więc warsztaty kulinarne, w czasie których mówimy o zdrowym odżywianiu i pokazujemy, jak to robić. Wtedy te nawyki może uda się zaszczepić w rodzinach.

— Dużo osób do was przychodzi?
— Olsztyńskie koło Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków zrzesza około 150 członków. Mamy sporą grupę osób, które potrzebują naszej pomocy. Szczególnie są to osoby starsze, które mają już dorosłe dzieci, wnuki i czasem mają poczucie, że nie są nikomu potrzebne. Wtedy im mówimy, że są potrzebni nam. Powtarzam, że są potrzebne same dla siebie. Staram się podnosić im samoocenę.

— Nie radzą sobie z chorobą?
— Cukrzyca pod każdym względem obciąża nasze życie. Trzecim pod względem częstotliwości problemem zdrowotnym chorych na cukrzycę typu 2 jest depresja. Doświadczenie pokazuje, że chorzy zmagający się z chorobą w samotności, bez wsparcia rodziny czy osób bliskich, osiągają trudniej pożądane wyrównanie metaboliczne cukrzycy. Jeśli natomiast osoby z cukrzycą są wspierane przez bliskich, wspólnie podejmują się zmian nawyków żywieniowych, starają się być aktywne fizycznie, to dzięki temu osoba z cukrzycą w mniejszym stopniu ponosi konsekwencje choroby i maleje również ryzyko powikłań. Staramy się przyciągnąć do stowarzyszenia jak najwięcej osób. Cukrzyca ma to do siebie, że nasze wyniki są ściśle uzależnione od tego, co dzieje się w naszym życiu. Zdenerwujemy się i poziom cukru rośnie. Osoba chora na cukrzycę musi mieć wsparcie rodziny lub po prostu kogoś, kto pomoże, popchnie dalej. Powie: „nie martw się, będzie dobrze”.

kajot

Światowy Dzień Cukrzycy: został ustanowiony w 1991 r. przez Międzynarodową Federację Diabetologiczną oraz Światową Organizacją Zdrowia jako odpowiedź na wyraz obaw związanych z nasilającym się występowaniem przypadków cukrzycy na całym świecie.
Obecnie jest on obchodzony przez ponad 350 milionów ludzi z różnych regionów świata.
Głównym celem akcji jest zwiększenie świadomości odnośnie przyczyn, objawów, sposobu leczenia i powikłań związanych z cukrzycą. Światowy Dzień Cukrzycy przypomina, że liczba przypadków cukrzycy wzrasta i nadal będzie wzrastać, o ile nie zostaną podjęte natychmiastowe działania prewencyjne.
Światowy Dzień Cukrzycy obchodzony jest 14 listopada. Właśnie tego dnia w 1891 r. urodził się Frederick Banting, który wraz Charles’em Best jako pierwszy sformułował przemyślenia, które doprowadziły do odkrycia insuliny w 1922 roku.
Każdego roku Światowy Dzień Cukrzycy koncentruje się na jednym temacie. W tym roku to: Cukrzyca dotyczy każdej rodziny.
Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Nadia #2626750 | 79.184.*.* 19 lis 2018 10:06

    Zasób wiedzy ZERO ,żeruje na starszych osobach wpierając im swoje PRAWIDŁOWE zasady żywienia , to pytam się dlaczego sama nie odżywia się prawidłowo. Spotkanie edukacyjne nie są prowadzone przez profesjonalistów.Koło PSD,które liczyło prawie 350 członków, obecnie liczy aż 150 i liczebność dalej spada.Osoba bez przygotowania zawodowego.A cały Zarząd to Towarzystwo Wzajemnej Adoracji (mąż, eks mąż mama ) a pięknie mówić na forach to każdy potrafi.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. Hfgv #2626518 | 5.173.*.* 18 lis 2018 22:38

    Ani slowa o typie 1...sprowadzanie cukrzycy tylko dp typu 2 pokutuje totalna niwiedza spoleczenstwa o istnieniu typu 1 a tu geneza i podlize jest zupełnie inne

    Ocena komentarza: warty uwagi (6) ! - + odpowiedz na ten komentarz