Wtorek, 20 listopada 2018. Imieniny Anatola, Edyty, Rafała

Nagrodzony dżem z rokitnika powstał na naszej uczelni!

2018-07-17 09:58:00 (ost. akt: 2018-07-17 10:03:08)
Dr inż. Beata Piłat z  z Katedry Chemii i Przetwórstwa Surowców Roślinnych z Wydziału Nauki o Żywności UWM

Dr inż. Beata Piłat z z Katedry Chemii i Przetwórstwa Surowców Roślinnych z Wydziału Nauki o Żywności UWM

Autor zdjęcia: Archiwum UWM

Dżem z rokitnika zdobył złoty medal na targach w Warszawie. Jego współautorką jest dr inż. Beata Piłat z Katedry Chemii i Przetwórstwa Surowców Roślinnych UWM.

Owoce rokitnika od dawna stosuje się w medycynie ludowej. Suszone pełniły funkcję tabletek multiwitaminy. Z kolei olej rokitnikowy wspomaga regenerację oparzeń i trudno gojących się ran. Są także wyniki badań potwierdzające, że wspomaga m.in. gojenie wrzodów żołądka.

Dr inż. Beta Piłat z Katedry Chemii i Przetwórstwa Surowców Roślinnych Wydziału Nauki o Żywności UWM poświęciła rokitnikowi kilka lat pracy naukowej. Jest m.in. współautorką dwóch patentów związanych z przetwórstwem rokitnika, a także współautorką receptury dżemu z rokitnika z dodatkiem marchwi.
Na tegorocznych Targach World Food Warsaw ten właśnie produkt zdobył złoty medal. 
Dr Piłat tłumaczy, że to w zasadzie domowy dżem, taki, jaki robiły kiedyś nasze babcie. Są w nim tylko owoce. Jedyną rzeczą, która go odróżnia, jest użycie ksylitolu zamiast cukru. Ksylitol mogą stosować w diecie osoby chorujące na cukrzycę.

Dżem zawiera naturalne kwasy tłuszczowe, ponieważ owoce rokitnika mają tłuszcz w soku komórkowym, skórkach i w pestce, a zatem możemy też mówić, że to dżem z kwasami omega-7. To kwas rzadko występujący w naturalnym środowisku i właśnie jemu rokitnik zawdzięcza swoje właściwości prozdrowotne. Owoce rokitnika to także bardzo dobre źródło witaminy C.


Receptura dżemu powstała na prośbę firmy Szarłat, która zwróciła się w tej kwestii do naukowców z Wydziału Nauki o Żywności. Produkt opracowany przez dr inż. Beatę Piłat jest pierwszym na rynku dżemem, w którym rokitnik stanowi główny składnik. Tylko 20 proc. dżemu stanowi przecier marchwiowy.


MZG


Więcej informacji o naszym uniwersytecie: >>> kliknij tutaj.

http://www.uwm.edu.pl/sites/default/files/uploads/logotypy-uwm/uwm_logo1.png
Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (5) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Ann #2544510 | 77.112.*.* 27 lip 2018 11:26

    No dobra. Ale gdzie kupić ten dżem. Czy autor artykułu dopytal się? Czy to kolejna sztuka dla sztuki?

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. Profesor #2541907 | 213.76.*.* 23 lip 2018 14:05

    Coś mi się tutaj nie zgadza. cytat : Są w nim tylko owoce, a parę zdań dalej : Tylko 20 proc. dżemu stanowi przecier marchwiowy ... Nie róbcie ludzi w bambuko. To zwykła kopia dżemu Babcinowego :)

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz

  3. moja babcia robiła lepsze #2539732 | 109.241.*.* 19 lip 2018 20:04

    ..........

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  4. Kiedyś taki jeden wymyslił kiełbasę z soją #2538408 | 109.241.*.* 17 lip 2018 21:27

    co to był za PATENT, potem taka jedna wymysliła brykiety do palenia z ...siana. no po prosty nied wiadomo czy smiac sie czy płakać

    Ocena komentarza: warty uwagi (3) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. xxx #2538054 | 213.76.*.* 17 lip 2018 14:59

      Składniki: owoce rokitnika (63,7 %), substancja słodząca – ksylitol 19,3%, przecier jabłkowy (15,9%) substancja żelująca – pektyna. A gdzie ta marchew, ten skład podaje firma na swojej stronie

      Ocena komentarza: warty uwagi (4) ! - + odpowiedz na ten komentarz