Wtorek, 23 października 2018. Imieniny Edwarda, Marleny, Seweryna

Wydział Humanistyczny może się starać o wyższą dotację

2018-05-23 14:21:14 (ost. akt: 2018-05-23 14:23:31)

Autor zdjęcia: Bartosz Cudnoch

Tak dobrze jeszcze nie było. Decyzją Komisji Ewaluacyjnej Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego Wydział Humanistyczny UWM w Olsztynie otrzymał kategorię naukową A. Jakie wynikają z tego korzyści?

Tak wysoką kategorię nasz wydział otrzymał po raz pierwszy od czasu prowadzenia oceny parametrycznej jednostek naukowych. Ostatnia taka ocena przyniosła Wydziałowi Humanistycznemu UWM w Olsztynie kategorię naukową B. Władze wydziału wystąpiły jednak o ponowną ocenę naukową.

— Złożyliśmy odwołanie między innymi z powodu niezaliczenia kilku publikacji pracowników naszego wydziału do dorobku jako — według ekspertów — nienaukowych oraz niezaliczenia kilkunastu monografii zbiorowych. Naszym zdaniem eksperci zbyt nisko ocenili także podane przez nas dziesięć największych osiągnięć wydziału. To wszystko spowodowało, że w ogólnej ocenie wydziałowi zabrakło około 1,25 punktu do uzyskania kategorii A. Byliśmy przekonani, że nasze osiągnięcia naukowe zasługują na nieco większe uznanie — wyjaśnia prof. dr hab. Mieczysław Jagłowski, prodziekan ds. nauki.

Wymierna korzyść dla wydziału z uzyskania kategorii A to między innymi możliwość przyznania przez MNiSW wyższej kwoty dotacji. Podniesienie wysokości dotacji na badania naukowe poszerzy z kolei możliwości pracowników wydziału poprzez m.in. publikowanie w prestiżowych, obcojęzycznych wydawnictwach i czasopismach (są to kosztowne tłumaczenia) i organizowanie konferencji.

— Cieszymy się z uzyskania wyższej kategorii naukowej, ponieważ ten wynik wskazuje, że prowadzona przez nas od lat praca osiągnęła poziom porównywalny z poziomem najlepszych ośrodków uniwersyteckiej humanistyki w Polsce, nie licząc naprawdę elitarnej kategorii A plus — dodaje prof. Mieczysław Jagłowski.

red.
Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB