Niedziela, 17 listopada 2019. Imieniny Grzegorza, Salomei, Walerii

Pięć najciekawszych produktów regionalnych z Warmii i Mazur

2016-08-17 07:00:48 (ost. akt: 2016-08-16 16:57:32)

Autor zdjęcia: mat. freestocks.org

W dobie szybkich dań, kupowanych w sieciowych restauracjach, warto wrócić do korzeni i zakosztować tradycyjnych potraw. Przedstawiamy pięć naszym zdaniem najciekawszych produktów spożywczych z Warmii i Mazur.

Dziedzictwo to nie tylko wytwory kultury czy historia, ale także tradycyjne przepisy, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Wytwarzanie, ochrona i promocja żywności wysokiej jakości odgrywają w państwach Unii Europejskiej coraz bardziej znaczącą rolę. Jednym z podstawowych sposobów realizacji polityki jakości we wspólnocie (ang. Quality Policy) jest wyróżnianie znakami potwierdzającymi wysoką jakość wyrobów rolno-spożywczych, pochodzących z konkretnych regionów, jak też charakteryzujących się tradycyjną metodą produkcji.

Na stronie Minerstwa Rolnictwa Rozwoju Wsi możemy znaleźć listę produktów tradycyjnych, a wśród nich nasze warmińsko-mazurskie przysmaki.

To lista pięciu naszym zdaniem najciekawszych produktów, które zostały wpisane na tę listę.

1. Zsiadłe mleko

Dzięki swoim niepowtarzalnym walorom mleko zsiadłe znakomicie gasi pragnienie, wpływa na poprawę przyswajalności białek i wapnia oraz wpływa regulująco na przemianę materii. Wspomaga leczenie chorób cywilizacyjnych i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Jest zalecane osobom z zaburzeniami układu pokarmowego i rekonwalescentom.

2. Kawior ze szczupaka

Kawior jest od dawna jednym z najbardziej wykwintnych i pożądanych produktów na świecie, atrybutem wyjątkowych przyjęć oraz symbolem luksusu i prestiżu. Gdy mowa o kawiorze, pierwszym skojarzeniem jest Rosja i jesiotr. Kawior z ikry szczupaka przyrządzany był nie tylko na pańskie stoły. Mazurska ludność z racji mnogości i dostępności ryb również go robiła. Tradycje związane z przetwórstwem, w tym sposoby przyrządzania kawioru zostały spisane w publikacji dotyczącej kuchni mazurskiej pn. „Zasmakuj w Mazurach”, gdzie znajduje się szczegółowy opis przyrządzania i podawania kawioru ze szczupaka

3. Syrop buraczany

Syrop buraczany był wytwarzany i używany powszechnie przez gospodynie. Jeszcze niedawno niektórzy wyrabiali syrop buraczany na własny użytek i stosowali go w kuchni. Stosowanie syropu buraczanego – szczególnie wieczorem – zwalcza kaszel i wzmacnia organizm. Produkt może być używany do wyrobu syropów cukierniczych oraz jako baza do nalewek na alkoholu i syropie.

4. Miód Mazur Garbatych

Tuż po pozyskaniu miód Mazur Garbatych jest płynny, lepki i gęstnieje w miarę upływu czasu. W zależności od warunków przechowywania po 2-8 tygodniach krystalizując przechodzi w stan stały o konsystencji od kremowej do drobnoziarnistej. Mazury Garbate w okresie od III w. p.n.e. do XIII w. n.e. zamieszkiwane były przez plemiona Sudowian (inaczej Jaćwingów). W polskich źródłach historycznych wspominają o nich dokumenty księcia Konrada Mazowieckiego, Jana Długosza i Wincentego Kadłubka.

5. Baleron wędzony z mazurskiej masarni

Po II wojnie światowej i transformacji ustrojowej doszło do upaństwowienia przemysłu, w tym również przemysłu mięsnego. Na terenie Olecka pierwsza tzw. państwowa masarnia funkcjonowała od lat 50. Wędliny peklowano metodą zalewową lub na sucho, w beczkach drewnianych oraz basenach kamionkowych. Do wędzenia używano drewna pochodzącego z drzew liściastych – olszyny, dębu, jesionu.


Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (12) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. jan #2047728 | 83.9.*.* 17 sie 2016 16:11

    Z Technoparku wszyscy już prawie uciekli. wieszaków jak nie było tak nie ma .Mc donald ani mysli w Elku inwestować i wiele innych oszukanych obietnic.Glupi lud obietnice kupi.

    Ocena komentarza: warty uwagi (3) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

    1. ??? #2047678 | 37.248.*.* 17 sie 2016 15:10

      W czym region jest najlepszy: 1- bezrobocie, 2-w najniższych zarobkach, 3-nietolerancja, 4-zaściankowość, 5- brak perspektyw, 6-najgorsi urzędnicy, 7-dojenie kierowców (parkomaty które nie wydają reszty i brak remontów głównych dróg przez co co roku trzeba kupować nowe przeguby) 8 .... 100

      Ocena komentarza: warty uwagi (7) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)

      1. kawior z szczupaka #2047432 | 5.172.*.* 17 sie 2016 11:05

        no nie ladnie .Szczupaki w czasie tarla sa pod ochrona.Nie wiem czemu wiec sluzy taki przepis ?

        Ocena komentarza: warty uwagi (6) ! - + odpowiedz na ten komentarz

      2. Warszawiak #2047413 | 217.153.*.* 17 sie 2016 10:36

        Największy wasz produkt na całą Polskę to bezrobocie.

        Ocena komentarza: warty uwagi (9) ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (2)

        1. Kraszka #2047382 | 37.47.*.* 17 sie 2016 09:40

          O co w tych wyrobach najciekawsze to? Po prostu wyroby regionalne.

          Ocena komentarza: warty uwagi (2) ! - + odpowiedz na ten komentarz

        Pokaż wszystkie komentarze (12)