Magdalenki z Trygortu zachwyciły gości z Borek Wielkich
2021-09-27 09:26:05(ost. akt: 2021-09-27 09:43:57)
Stowarzyszenie Trygort nad Mamrami oraz sołectwo Trygort gościły w miniony weekend mieszkańców sołectwa Borki Wielkie. Członkowie Koła Gospodyń Wiejskich obu sołectw wymieniali się doświadczeniami kulinarnymi i artystycznymi. Było smacznie, ciekawie i wesoło.
Mieszkańcy sołectwa Borki Wielkie i członkowie Koła Gospodyń Wiejskich w Borkach Wielkich gościli w Trygorcie na wizycie studyjnej. Były warsztaty artystyczne i kulinarne oraz szkolenie partnerskie. Szkolenie ze współpracy i nawiązywania partnerstw poprowadziła pani sołtys Trygortu Alicja Rymszewicz.
- To było bardzo ciekawe spotkanie i dobrze wykorzystany czas z naszymi gośćmi z Borek Wielkich – informuje Alicja Rymszewicz, sołtys Trygortu. - Było intensywnie i kolejne ważne doświadczenie za nami. Nasi goście przygotowali pokaz pieczenia sękacza z degustacją, obdarowali nas własnoręcznie tłoczonymi olejami. My zaś przygotowaliśmy warsztaty z kosmetyków naturalnych z Haliną Janek, warsztaty kulinarne i potrawy z ziemniaka z Ewą Szalcunas-Butrym, warsztaty makramy z Małgorzatą Oryńczak. Kinga Latosińska z ekipą tworzyła ciastka własnego pomysłu „Magdalenki Królewskie z Węgorzewa”, które zwyciężyły w konkursie na najlepszą recepturę ciastek promujących Węgorzewo z okazji 450-lecia miasta. Między jednym a drugim dniem obfitującym w moc atrakcji zintegrowaliśmy się podczas wieczornego spotkania w Agroturystyce "Zacisze". A teraz planujemy rewizytę.
Wspólne szkolenie, warsztaty artystyczne, ale też i współpraca w kuchni wzmocniły relacje członków Koła Gospodyń Wiejskich w Trygorcie oraz Borkach Wielkich. Warsztaty kulinarne zdecydowanie zintegrowały mieszkańców obu sołectw, którzy przygotowali wspólnie potrawy z ziemniaków.
- Na stole pojawiła się sałatka ziemniaczana, kartacze z mięsem i skwarkami, hołojec - litewska zupa śledziowa z ziemniakami, placki z gotowanych ziemniaków z sosem pieczarkowym, nadziewane ziemniaki z sosem śmietanowym - dodaje Alicja Rymszewicz. - Warsztaty kulinarne zorganizowane zostały w ramach projektu "Jak ryba w wodzie - mazurskie ekspresje" z dofinansowaniem z Programu Operacyjnego "Rybactwo i Morze".
rs
rs
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez