Gruszkowy smak jesieni

2016-11-13 09:29:50(ost. akt: 2016-11-13 09:42:28)

Autor zdjęcia: Pixabay

Dlaczego warto jeść gruszki? Nie każdy wie, jak bardzo zdrowe i wartościowe są gruszki. Gatunków grusz jest nawet do około 60. U nas w Polsce uprawia się kilkanaście odmian, ale najbardziej znanych jest zaledwie kilka. Najpopularniejszą odmianą gruszek jest klapsa. Ma bardzo soczysty i słodki miąższ, podobnie jak inna dobrze znana odmiana konferencja.
Mam dla Was trzy ciekawe desery z wykorzystaniem gruszek. Zadbaliśmy o to, aby było całkiem zdrowo i smacznie. Sprawdźcie sami!

Ciasto gruszkowe
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mąki razowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- 2 łyżki czekolady w proszku
- 100 ml mleka
- 100 ml jogurtu
- 3 łyżki oliwy
- jajko
- 3 gruszki

Posypka:
- łyżka cukru brązowego
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki płatków migdałowych
- masło, mąka

Przygotowanie:
W misce połącz obie mąki z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą. Osobno wymieszaj produkty mokre, połącz z suchymi. Dwie formy długości 18 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Nałóż ciasto. Obłóż pokrojonymi na cząstki gruszkami. Cukier brązowy wymieszaj z orzechami i migdałami. Posyp gruszki. Piecz 40 min (190 st.).

Migdałowy koktajl z gruszki i mango

Składniki:
1 większa gruszka - 260g,
1 mango - 280g,
1 szklanka schłodzonego mleka migdałowego - 200ml,
szczypta cynamonu lub kardamonu.

Przygotowanie:
gruszkę i mango obierz ze skórki, wytnij z gruszki ogryzek,mango pokrój na kawałki, odrzuć pestkę. Następnie wrzuć owoce do wysokiego naczynia, wlej mleko migdałowe, zmiksuj na jednolity koktajl. Przelej zawartość do wysokich szklanek, posyp szczyptą cynamonu lub kardamonu.

Placuszki z gruszkami
Składniki
jajko - 2 szt
gruszki - 2 szt
mleko - 1 szklanka
mąka pszenna - ok. 1,5 szklanki
sól - 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
olej - do smażeni

Sposób przygotowania
W misce wymieszaj jajka z mlekiem, dodaj mąkę, sól i proszek, dokładnie połącz, aby powstało dość gęste ciasto. W razie konieczności dodaj dodatkowe 1-2 łyżki mąki. Umyte twarde gruszki zetrzyj na dużych oczkach tarki, połącz z ciastem. Masę zmaż na rozgrzanym oleju, na złoto z obu stron. Podawaj ciepłe z cukrem pudrem, oprószone cynamonem.
(dp)



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5