Jesienny sposób na buraka
2016-10-23 14:14:07(ost. akt: 2016-10-23 14:17:57)
Jesień to czas, kiedy nasza spiżarnia zapełnia się warzywami korzennymi: pietruszką, marchwią i burakami. Zapominamy o świeżych malinach czy truskawkach. To również czas, w którym nasza odporność zostaje osłabiona i łatwiej o infekcję. Warto w tym czasie wprowadzić do diety buraka, który zadba o nas kompleksowo.
Przygotowaliśmy dla was wyjątkowy przepis, który zmieni wasze spojrzenie na mielone.
Kotlety buraczano-jaglane à la mielone to propozycja dla tych, którzy chcą roślinnymi sposobami osiągnąć efekt przybliżony do „mielonych”, a więc kotletów dość często obecnych na stołach mięsożerców. Smak kotletów jest wyrazisty a ich struktura jest „zbita” tak jak tradycyjne, mięsne mielone. Do ich wykonania będzie nam potrzebny blender, miska, piekarnik, blacha wyłożona papierem do pieczenia.
Kotlety buraczano-jaglane à la mielone to propozycja dla tych, którzy chcą roślinnymi sposobami osiągnąć efekt przybliżony do „mielonych”, a więc kotletów dość często obecnych na stołach mięsożerców. Smak kotletów jest wyrazisty a ich struktura jest „zbita” tak jak tradycyjne, mięsne mielone. Do ich wykonania będzie nam potrzebny blender, miska, piekarnik, blacha wyłożona papierem do pieczenia.
Składniki:
2 niewielkie buraki uprzednio upieczone w skórce,
7 kawałków suszonych pomidorów,
0,5 szklanki oliwy z oliwek (lub nieco mniej),
2 duże ząbki czosnku,
4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (= 1 szklanka suchej),
2 niewielkie cebule,
1 szklanka mąki gryczanej (z gryki niepalonej),
zioła i przyprawy: duża ilość lubczyku, duża ilość natki pietruszki, sól morska lub himalajska.
2 niewielkie buraki uprzednio upieczone w skórce,
7 kawałków suszonych pomidorów,
0,5 szklanki oliwy z oliwek (lub nieco mniej),
2 duże ząbki czosnku,
4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (= 1 szklanka suchej),
2 niewielkie cebule,
1 szklanka mąki gryczanej (z gryki niepalonej),
zioła i przyprawy: duża ilość lubczyku, duża ilość natki pietruszki, sól morska lub himalajska.
Przygotowanie:
Ostudzone buraki obieramy ze skórki. Miksujemy je razem z oliwą, obranym czosnkiem i suszonymi pomidorami. Nie musimy zmiksować tego wszystkiego na gładki sos.
Do powstałej masy dodajemy kaszę jaglaną, obrane, pokrojone, a następnie zeszklone i ostudzone cebule oraz zioła i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Stopniowo dosypujemy mąkę, bardzo dokładnie mieszając. Finalnie powinna powstać jednorodna i jednobarwna masa, która się całkiem dobrze klei.
Z masy formujemy kotlety (powinny być płaskie) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra – dół), odwracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut.
(dp)
Ostudzone buraki obieramy ze skórki. Miksujemy je razem z oliwą, obranym czosnkiem i suszonymi pomidorami. Nie musimy zmiksować tego wszystkiego na gładki sos.
Do powstałej masy dodajemy kaszę jaglaną, obrane, pokrojone, a następnie zeszklone i ostudzone cebule oraz zioła i przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Stopniowo dosypujemy mąkę, bardzo dokładnie mieszając. Finalnie powinna powstać jednorodna i jednobarwna masa, która się całkiem dobrze klei.
Z masy formujemy kotlety (powinny być płaskie) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni (góra – dół), odwracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut.
(dp)
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
edyta #2095343 | 217.99.*.* 23 paź 2016 14:21
brzmi smakowicie :)
odpowiedz na ten komentarz