Krem z dyni poleca się jesienią

2016-10-09 19:57:55(ost. akt: 2016-10-09 20:01:10)
Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotujesz zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników.Tym razem przygotowaliśmy dla Was przepis na zupę krem, który powinien przypaść do gustu nawet tym, którzy nie lubią zup.
Zupa krem z dyni - sposób przygotowania: dynię przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na czwórki lub ósemki. Kawałki ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po około 20 minutach sprawdź, czy dynia się nie przypala na brzegach. Jeśli tak, zmniejsz temperaturę. Sprawdzaj widelcem, czy dynia jest już miękka - powinien wchodzić jak w ugotowany ziemniak.

Czas pieczenia to około 30 - 40 minut, zależny od tego czy dynia jest bardziej mączna, czy wodnista. Wyjmij z pieca i ostudź. W tym czasie na maśle zeszklij drobno posiekaną szalotkę, posiekany czosnek i pokrojony w cieniutkie igiełki imbir. Przestudzoną dynię obierz ze skóry - jest to dużo prostsze po upieczeniu, wystarczy oddzielić łyżką miąższ. Do miąższu dodaj zeszkloną szalotkę z czosnkiem i imbirem, kumin, dopraw solą i pieprzem i wszystko razem zmiksuj na gładką masę.

Jeśli dynia jest bardzo mączna, można dolać trochę rosołu. Po zmiksowaniu puree dyniowe przełóż do garnka, podgrzej, wlej szklankę bulionu, wymieszaj i sprawdź konsystencję - dolej tyle rosołu, aby otrzymać zupę-krem. Jeszcze raz dopraw i dodaj śmietankę wg upodobania. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Rada: Wersja dla dorosłych: zupę np. skrop oliwą z chilli lub olejem z pestek dyni i posyp prażonymi pestkami dyniowymi. Upieczona i zmiksowana dynia doskonale nadaję się do mrożenia, więc jeśli masz całą dużą dynię, to warto ją upiec i część puree zamrozić.

Zupa krem z dyni - składniki:
1 mała dynia lub kawałek dyni ważący ok. 1 i1/2 kg
1 szalotka lub mała cebulka
kawałek imbiru (ok. 2 cm korzenia)
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kuminu (opcjonalnie)
1 łyżka masła
około 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.
oliwa
sól
pieprz
rosół lub bulion drobiowy



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5